Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.08.2015, 13:21   #1 (permalink)
Ravza
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Küstüm Çiçeği

Küstüm Çiçeği

Saçak kök yapısına sahiptir. Çiçekleri yuvarlak başçık durumunda bulunur.ve pembemsi menekşe rengindedir. Sıcağı sever. Aşırı neme ihtiyaç duymaz. Direk güneş ışığına duyarlıdır. Besin maddesince zengin humuslu topraklarda yetişir.
Küstüm otunun çok ilginç bir savunma sistemi vardır. Bu bitkinin yapraklarına dokunulduğunda birkaç saniye içinde, sapla birlikte yapraklarının gövdeye doğru yaslandığı görülecektir. Eğer bitkiyi rahatsız eden etki devam ederse bu kez küstüm otu aşağıya doğru ikinci bir hareket yaparak gövdesinin üzerindeki sivri dikenleri ortaya çıkarır. Bu da böcekleri kaçırmak için yeterlidir. Bitkideki bu hareketi gerçekleştiren mekanizma elektrik akımlarıyla başlar. Bu akım aynı insan vücudundaki sinirlerden geçen akım gibidir.
Bitkinin reaksiyonları bizde olduğu kadar hızlı değildir. Bununla birlikte bitki özünü taşıyan kanallar aracılığıyla iletilen elektrik sinyalleri 30 santimetrelik mesafeyi bir-iki saniye içinde geçer.
Isı ne kadar yüksek olursa, reaksiyon o kadar hızlı olur. Her bir yaprağın dibi (yaprağın sapıyla birleştiği yerde), oldukça şişkindir. Buradaki hücreler sıvıyla doludur. Uyarı buraya ulaştığı zaman, yaprağın dibindeki şişkinliğin alt yarısı aniden suyunu boşaltır ve aynı anda diğer üst yarı, bu suyu kendi bünyesine alır. Ve yaprak aşağıya doğru düşer.
Böylece uyarı saplar boyunca ilerlerken, yapraklar domino taşları gibi teker teker, ardı ardına kapanır. Bu şekilde bir savunma hareketinden sonra, bitkinin tekrar hücrelerini doldurup, yapraklarını açabilmesi için 20 dakika gereklidir.
Küstüm otu tohumdan kolaylıkla yetişir. Sıcak suda ıslatılan tohumlar bir gün bekletildikten sonra ılık ve aydınlık bir yere ekilir. Birkaç hafta sonra çıkan fideler yeteri kadar büyüdüğünde dışarıda güneşli ve kuytu bir yere dikilir.

Fidanlar yaz boyunca sık sık sulanır. Boyu 1,5 metreye ulaşabilir.

Serin iklimlerde saksı bitkisi olarak yetiştirilmesi daha doğru olur. Böylece kış aylarında iç mekana alınarak hayatta kalması sağlanabilir. Veya her yıl tohumdan tekrar yetiştirilir.


Konu Papatya tarafından (17.08.2015 Saat 16:41 ) değiştirilmiştir.
Ravza isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla