Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.09.2015, 21:18   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Lavanta Moru Nasıl Bir Renktir?

Lavanta Moru Nasıl Bir Renktir?


Antik Roma uygarlığından bu yana mor, kralların ve hükümdarların rengidir. Liderlik ve gücü sembolize ettiği için imparatorlar ve kumandanlar tarafından giyilmiştir. İngilizcedeki purple (mor) kelimesi, Yunanca "porphura" kelimesinden türemiştir. Porphura kabuklu bir deniz hayvanı olup, çeşitli işlemlerden geçirilerek "tyrian blue" adı verilen bir boya elde edilir. O dönemler bu renk çok az miktarlarda elde edildiğinden son derece kıymetli olmuş, sadece sosyal statüsü yüksek hanedan üyeleri ve komutanların kıyafetlerinde kullanılmıştır.

Renk spektrumunda kırmızı ve mavi tonların karışımından mor renk meydana gelir. Lavanta moru ise soluk renkteki lavanta çiçeklerinden alan bir renktir ve mor renge beyaz renk karıştırılarak elde edilir. Günümüzde farklı renk sistemlerine göre onlarca lavanta moru tonu bulunur.

Mor gri ve yeşil renkle beraber, uzaklık-yakınlık hissi yaratmayan, olduğu gibi görünen bir renktir. Renk çemberinde mor tonlarının karşısında sarı tonlar yer alır. Sarı, morun tamamlayıcı kontrast rengidir. Beraber kullanıldıklarında birbirini dengelerler. Mor renk, derin psikolojik etkileri olan bir renktir. Ruh ve sinir hastalıklarında, hastayı pasifize etmek için psikiyatrik bakımdan kullanılan renklerden biridir. Mor renk takıntı ve korkuları yenmeye yardımcı olur. Aynı zamanda yaratıcılığı çağrıştırır, ilham ve artistik dürtüler verir. Ancak çok koyu mor tonları hüzün, korku ve pişmanlık gibi hisler uyandırır. Çok yoğun kullanımı depresif bir ruh haline neden olabilir. Koyu mor tonlarına kıyasla, yaşam alanlarında (yatak odası, vb.) lavanta moru gibi daha açık mor tonlarının kulanılması tavsiye edilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla