Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.09.2015, 21:31   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Moda Tasarımı Mezunları Nerelerde Çalışır?

Moda Tasarımı Mezunları Nerelerde Çalışır?


Toplumsal beğeniye uygun yeniliklere moda denir. Moda tasarım bölümü, bu yenilikleri takip edecek çağın gereklerine uygun, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikte ve donanımda bireyleri yetiştirmeyi hedefler. Moda sektörüne çağdaş yaklaşımlar sunacak, kişisel başarıları ile modayı yönlendirecek bireyler bu bölüm mezunları arasından çıkar.

Moda tasarım mezunları, günümüz moda dünyasını anlayamayı hedefleyerek, gelecek için lider moda yaratma konusunda kişisel becerilerini ortaya koyacak kişilerdir. Hazır giyim sektöründe ortaya çıkan tasarım ihtiyacı moda tasarım mezunları sayesinde karşılanır. Bu bölümü bitirenler genelde tekstil firmalarının tasarım bölümlerinde çalışır.

Hazır Giyim Sektörü:

Moda tasarım mezunları hazır giyim sektörünün en önemli çalışanlarıdır. Zira günden günde değişen trendleri takip edecek, güncel modayı bilerek yeni tasarımlar yapacak nitelikli kişilere hazır giyim sektöründe daima ihtiyaç vardır. Moda Tasarım mezunları hazır giyim sektörünün uzman çalışanları olarak görev yaparlar. Türk hazır giyim sektörü tekstil ve hazır giyim ihracatında dünyada Çin’in ardından 2. sırada bulunur. 11 bin civarında hazır giyim üretimi yapan firmanın bulunduğu Türkiye'de moda tasarım mezunları için bu sektör, en büyük iş sahasıdır.

Konfeksiyon ve Tekstil:

Moda tasarım mezunları konfeksiyon sektöründe uzman çalışan kadrosunda çalışır. Konfeksiyon üretimi yapan şirketlerin AR-GE birimlerinde model tasarımları hazırlayarak markanın gelişimini sağlarlar.

Giysi Atölyeleri:

Moda tasarım mezunları giysi atölyelerinde örme ve dokuma kumaşlarla giysi tasarımı yapabilirler. Bu atölyelerde kişiye özel tasarımlar üretebilir. Özel kalıplar hazırlayarak üretim yapabilir. Atölyede çalışan kişilere şeflik yapan moda tasarım mezunları seri üretim konularında çalışanlara eğitimler de verir. Ayrıca mal ve ürün alımları yapıp, aynı zamanda yapılan üretimin pazarlamasını da gerçekleştirirler.

Baskı Atölyeleri:

Giyim dünyasının en önemli unsurlarından biri de baskıdır. Firmalar bünyesinde baskı birimleri bulundursa da bağımsız çalışan baskı atölyeleri büyük giyim firmalarına hizmet verir. Moda tasarım mezunları bu atölyelerde baskı tekniklerini ve baskı süreçlerini iyi bildikleri için teknik kadrolarda görev alırlar.

Moda Merkezleri:

Büyük şehirlerde giderek yaygınlaşan moda merkezleri ve moda evleri bünyesinde tasarım yapacak uzman kişileri çalıştırır. Moda tasarım mezunları güncel modadaki bilgisi, tasarım alanındaki yetenekleri ile bu merkezlerde çalışırlar. Moda tasarım mezunları moda merkezlerinde kişiye özel tasarımlar yapıp, kişiye uygun dikimler gerçekleştirirler. Ayrıca büyük firmalara özel tasarımlar yaparak bu tasarımları pazarlarlar.

Bütün bunların yanında moda tasarım mezunları yeteneklerini kullanarak kendi atölyelerini veya tasarım merkezlerini açabilir. Tekstil üretimi yapan firmalara tasarımlar hazırlayarak hatırı sayılır gelirler elde ederler. Moda tasarım mezunları dilerlerse akademik kariyeri tercih ederek, üniversitelerin kadrolarında kendilerine yer bulabilirler.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla