Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.09.2015, 19:05   #1 (permalink)
Ravza
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hamur Mayalama

Hamur Mayalama
Hamur, yoğurt, peynir, bira, şıra, boza gibi yiyecekler, içecekler mayalanıp fışkırma sonucunda olur; bu olay da maya denilen, mantar cinsi küçücük canlı varlıkların eseridir.

Bu arada, bira mayası ancak mikroskopla görülebilen, yumurta biçimi tek hücrelerden meydana gelmiştir. Bunlar açık havada, şekerli su içinde zincirleme tomurcuklanarak ürerler. Kapalı yerde ise şekerli suyu alkole çevirirler. Bira, şarap gibi alkollü içkiler bu şekilde hazırlanır. Kapalı şişelerle dinlendiril-meye bırakılan meyva sularının içindeki şeker, böylece, mayanın etkisiyle, zamanla alkol olur.Mayanın kendine öz bîr kokusu vardır. Bir mayanın ölmür ya da diri olduğunu anlamak için bir miktar su içine biraz un, biraz da şeker atılarak mayayla karıştırılır. Bir süre sonra hamurun üzerinde küçük küçük kabarcıklar belirmeye başlar. Zamanla hamur kabarır, köpüklenerek yükselir.

Maya Nasıl Yapılır?

Maya yapmak için çeşitli usuller vardır Küçük maya hücreleri açık havada belirli bir ısı altında iyi bir şekilde beslenir. En elverişli besin maddesi arpa, buğday, pirinçtir Önce tahılarm taneleri tazelenir, öğütülür, sonra filtreden geçirilmiş suyla karıştırılır. Tahıl başka öğütülmüş tanelerin unu ile karıştırılmadan önce pişirilmelidir Bundan sonra çorba kıvamında olan sıvıya, içindeki nişastayı maltoza çevirebilmek için çimlenmiş, sonra da kavrulmuş arpa unu katılır, çünkü maya hücreleri maltoz içinde en iyi gelişme, çoğalma şartlarını bulur.

Sonra bu çorba kıvamındaki karışıma süt asidi bakterileri katılır. Bunlar, bazan kaynarken sütün kesilmesine yol açan bakterilerdir, nişasta tanelerinin maya hücreleri tarafından kolaylıkla sindirilmelerini sağlarlar Böylece gayet kuvve bir mayalaşma meydana gelir

Bu, ekşime kabları denen kablarda yapılır. Artık boza koyuluğundaki bu karışım süzülmeye hazır bir duruma gelmiştir, Süzülerek elde edilen berrak sıvıya maya şerbeti denir. Soğuyan bu sıvı büyük bakır kablara konur, içine mayalanmayı şiddetlendirmek için önceki çorba kıvamındaki sıvıdan bir miktar katılır.


Ravza isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla