Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.09.2015, 12:35   #1 (permalink)
Hatra
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yıldız Çiçeği Dalya - Dahlia Çiceği




Bilimsel Sınıflandırma Âlem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida Takım: Asterales
Familya: Compositae
Cins: Dahlia sp.


Yıldız çiçeği genel:

Uzun yıllar boyunca soğanları karaborsada elden ele dolaşan oldukça değerli bir süs bitkisiydi Dahlia. Son döneme dek dev soğanları yüksek fiyatlarla bu muhteşem çiçeğin meraklılarının bahçelerini süsledi. Çok yıllık olan soğanlı varyetelerin yüksek fiyatı, üreticileri kolayca hemen bir sezonda yetiştirilebilen ve tohumdan üretilen dahlia, Yıldız çiçeği arayışına itince, bugün satın aldığımız tohumdan ekildiği yıl çiçeklenen özel Dahlia tohumları da üretilmiş oldu. Soğanlı kardeşlerinin aksine gelişmeleri uzun yıllar sürmeyen, bahar ekimlerinde hemen aynı sezon gelişip çiçeklenen, rengârenk ve dev çiçekleri ile yetiştiği bahçelerde öne çıkan Yıldız çiçekleri, hemen herkesin kolayca yetiştirip çiçeklendirebileceği gözde süs bitkileri oldular. Bol güneş bol çiçek demek olan Yıldız çiçekleri, süzek ve verimli topraklarda sağlıklı gelişiyorlar. Geçen çiçekleri üzerinde tutmazsanız hemen yeni sürgünlerle giden çiçeğin yerini hızla dolduruyorlar. Fazla suyu sevmedikleri gibi, aşırı gübrelemeden de hoşlanmayan Dahlia'lar, gösterişli çiçeklerine bakınca aslında kimsenin bu kadar zahmetsizce yetiştiğine inanmayacağı benzersiz süs bitkileri.

Ekimi:

Ocak ayından başlayarak Bahar ortasına dek ekimini yapabilirsiniz. Kapalı ve dondan korumalı mekâna sahip olanlar, erkenden fideleyerek son soğuklar geçtikten sonra kalıcı yerlerine alıp, erken çiçeklenmenin keyfini sürebilirler.


Çiçeklenme:

Don Bitiminden yine don olana kadar çiçek açar.


Bakım:

Bol güneş gören, süzek toprakta ,fazla gübreleme ve sulama yapmadan sağlıklı gelişirler. Geçen çiçekler bitki üzerinde kalmamalı, budanarak alınmalıdır. Bu çiçeklenmeyi daha da artırır. İdeal: Satışta olan varyetenin boyuna göre saksı ve bahçe yetiştiriciliği tercih edilmelidir. 60 cm ve üzeri olan bitkiler saksılarda tercih edilmemelidir. Güçlü ve sağlam sürgünlerle geliştiğinden sert rüzgârlarda kolay kolay yatmaz ve saksının devrilmesine neden olur. Bu nedenle, sadece bodur varyeteleri saksıya uygundur.


Genel Özellikleri

İsveçli botanikçi Andreas Dahl’dan adını almıştır. Yumrulu, çok yıllık bir bitkidir. Çiçek tablaları düz, kenar çiçekleri dilsi formlu, iç kısımdakiler borumsu formdadır. Çiçek renkleri çok değişiktir. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, tek veya üç parçalı, kenarları dişlidir. Yıldızlar gerek çiçek formları ve gerekse renkleri bakımından çok değişken bitkilerdir. Güzel katmerli bir çeşidin kısa süre sonra yarı katmerli şekle dönüşmesi ve renginin de değişimi mümkündür. İki renklilerde rengin birisi kaybolabilir. Aynı bitkinin ayrı dalları farklı renkli çiçekler oluşturabilir.

Üretimi

En kolay üretim köklenmiş ve sürmüş yumru grubunun ayrılmasıyla olur. Yaprak gözü veya tomurcuğu bulunmayan yumru gelişemez, çürür. Ayrıca çelik, aşı, tohum, yumru ve ayırma ile de üretmek mümkündür.

Yeşil çelikle üretim:

Çelik materyali kazanmak amacıyla yumrular, ocak ayında 5 -8 cm kalınlığında kum+torf karışımına yumrunun boyun kısmı harcın dışında kalacak şekilde dikilir. Ölçülü sulama yapılır. Sisleme altında 18 – 20 0 C sıcaklıkta 2- 3 hafta içerisinde yumrular sürerek çelikler alınır. Bu genç sürgünler 5 – 8 cm olunca sürme noktasından ana bitkiden ayrılır. Bir yumrudan 15 – 50 adet çelik alınabilir. Alınan çelikler yumrunun dikildiği aynı harç içerisine dikilir. Çelikler 20 – 25 0 C’de 10 – 14 gün içerisinde köklenir. Fidelerde üç çift yaprak oluştuktan sonra uç alma yapılarak bitkinin dallanması sağlanır. Aşı ile üretim: Şubat ayında seradaki bitkilerde yapılır.

Tohumla üretim:

Şubat – mart aylarında atılır. Ekilen tohumların üzeri ince bir harçla kapatılır. Tohumlar 24-26 0C’de 1-2 haftada çimlenir. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar 12 – 14 hafta geçmesi gerekir.


Yumru ile üretim:

Çelik almak için dikilen yumruların sürgünleri uzadıkça haziran ayından itibaren 30 – 50 cm yukarıdan budanır. Çiçek açmalarına izin verilmez. Yıldız bitkisinin toprak üstü kısımları uzun gün reaksiyonu verirken, toprak altı kısmı kısa gün reaksiyonu vermektedir. Bu nedenle bitki sonbahardan itibaren yumrularını oluşturmaya başlar. Yumru üretimi açık alanda yapılabilir. Artık bunlar yeni senenin çiçeğini verecek olan materyallerdir. Yumrular, ayrılarak saksılara dikilir.

Ayırma ile üretim:

Az kullanılan bir yöntemdir. Şubat – mart aylarında gelişmiş anaç bitkiler topraktan çıkartılır. Büyüklüklerine göre keskin bir bıçakla kesilerek küçük parçalara ayrılır. Bunlar saksıya dikilerek yeni çiçekler elde edilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, her yumrunun üstte bir kök boynunun bulunmasıdır. Aksi halde göz bulunmadığı için yumrunun sürmesi söz konusu değildir.

Ekolojik İstekleri

Kültür çeşitlerini kolayca yetiştirmek mümkündür. Yıldız bitkisi ilk çimlenme sırasında 18 – 26 0C sıcaklıkta çimlenir. Ancak daha sonra sıcaklık düşürülmelidir. 120C yıldız bitkisinin gelişmesi için normaldir. Bol sayıda ve erken çiçek açması için güneşli – havadar ortamlara gereksinim duyar. Humuslu ve hafif tınlı topraklardan çok fazla hoşlanır. Fazla asitli topraklardan hoşlanmaz. Yumruların kışın dondan korunması gerekir. Bu ortamın kuru ve havadar olmasına dikkat edilmelidir. Yıldız bitkisi fotoperiyodik reaksiyon gösterir. Toprak üstü kısımları uzun gün koşullarında, toprak altı kısımları ise kısa gün koşullarında iyi gelişir. Toprak üstü kısımlarının iyi gelişebilmeleri için günlük en az 12 saatlik ışığa gereksinim vardır. Aksi halde gelişim yavaşlar. Çiçek taslağı oluşumu için de uzun gün gereklidir. Kısa gün koşullarında özellikle katlı çeşitlerde kalite düşüklüğü görülür. Çok dallanma ve çok sayıda çiçek ancak uzun gün koşullarında elde edilir. Yumruların gelişmesi söz konusu olduğunda kısa gün koşullarının sağlanması gerekmektedir. Bunu sağlamak için 20 – 30 gün süre ile bitkilere günlük 8 – 11 saat ışık vermeli, diğer zamanda bitkiler karanlıkta bırakılmalıdır.

Peyzajda Kullanımı

Yıldızların, çiçek bordürlerinde tek veya birkaç sıra üzerinde dikilmeleri daha etkili olmaktadır. Aralarına yıldızla uyuşabilen ve yıldız çiçekli iken çiçeklenmeyen mevsimlik bitkiler dikilerek yeşil bir yüzey oluşturulabilir. Balkon bitkisi ve hatta kesme çiçek olarak da kullanılmaktadır.




Hatra isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla