Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.09.2015, 23:09   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Orta Oyunu Özellikleri

Orta Oyunu Özellikleri


Orta oyunu, çevresi seyircilerle sarılı bir alanda oynanan, yazılı bir metne bağlı kalınmadan, müzik ve dansa da yer verilen doğaçlama bir tiyatro türüdür. Geçmişte kol oyunu, meydan oyunu, taklit oyunu olarak da anılmıştır.

Orta Oyununun Genel Özellikleri

Orta oyunu eskiden daha çok han veya kahvehane gibi kapalı yerlerde oynanmış olmakla birlikte genel olarak açık yerlerde oynanmasıyla bilinir.

Oyunun dekoru yeni dünya ve dükkan olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yeni dünya, bezsiz bir paravandır. Ev olarak kullanılır. Dükkan ise iki katlı bir kafestir. İş yeri olarak kullanılır.

Orta oyununun bilinen en önemli kişileri Kavuklu Hamdi ve Pişekâr Küçük İsmail Efendi'dir.

Oyun büyük ölçüde Karagöz oyununa benzer. Orta oyununda gülmece Karagöz oyununda olduğu gibi yanlış anlamalarla ve esprilerle sağlanır.

Oyunda Arap, Laz, Çerkes gibi farklı yörelerden insanların yöresel özellikleri ve ağızları yer alır.

Modern Tiyatronun gelişmesiyle birlikte Orta Oyunu sadece Ramazan aylarında nadir de olsa oynanmaktadır.

Oyun dört bölümden oluşur :

Mukaddime (Giriş) : Oyun zurnacının Pişekâr havasını çalmasıyla başlar. Pişekâr alana gelir, seyircileri selamlar ve oyunun adının geçtiği zurnacıyla bir konuşma yaparlar. Daha sonra Kavuklu havasını çalınır. Kendi havalarının çalınmasıyla birlikte Kavuklu ve arkası alana girerler. Bu kişiler de kendi aralarında konuşurlarken Pişekâr'ı fark ederler. Fark ettikleri anda panikleyip birbirlerinin üstüne düşerler.

Muhavere (Söyleşme) : Kavuklu ile Pişekâr tanışma konuşması başlatırlar. Bu konuşmada tanıdık çıkarlar. İkili arasında birbirinin sözlerini ters anlamaları bir komedi oluşturur buna azbar denir. Azbar sonrasında tekerleme söylenmeye başlar. Bu tekerlemede Kavuklu olağanüstü bir olayı kendisi yaşamış gibi anlatır. Pişekâr düş olmasına rağmen bunu gerçek algılar, sonunda düş olduğu anlaşılır.

Fasıl (Oyun) : Olayın canlandırıldığı asıl bölümdür. Dükkan dekorunda gelişen olaylarda genellikle kavuklu iş ararken Pişekâr da ona yardımcı olmasıyla bilinir. Yeni dünya dekorunda ise Pişekâr, zenne takımına ev arar ve onları bir eve yerleştirir. Olaylar bu şekilde sürüp gider.

Bitiş : Oyunun sonudur. Pişekâr seyircilerden özür dileyerek bir sonraki oyunun adını ve yerini söyledikten sonra oyunu kapatır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla