Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.10.2015, 10:15   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu Feline CaliciVirus

Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu Feline CaliciVirus



Kedilerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarının iki önemli etkeninden birisidir. Özellikle yavru kedilerde ani ölümlere neden olabilen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu hastalığa daha çok aşılanmamış pet barınaklarındaki genç kedilerde rastlanır...

Hastalık etkeni nedir?

*Feline Calicivirusdur. (FCV)

Hastalık nasıl bulaşır?

Hastalığın özellikle solunum yolu ile bulaşması çabuk ve kolay yayılmasına neden olmaktadır. Ayrıca etken kedilerin tüm vücut atıklarında (salya, burun akıntısı, göz yaşı, idrar, dışkı ) bulunabileceğinden bulaşma kolay olmaktadır.


Veteriner Klinikleri Pansiyon Olamaz

Bu nedenlerle kedinizi pansiyon, veteriner kliniği, pet shop yada arkadaşlarınızın kedileri ile bir araya geleceği zaman aşılarının tam olduğundan emin olun, gdeceğiniz yerde hasta bir kedi bulunup bulunmadığını sorgulayın. Özellikle pansiyon amaçlı kedilerin veteriner kliniklerine bırakılması çok tehlikelidir. Hastalık giriş çıkışının en yoğun olduğu bir yeri neden kedinizin kalması için tercih edersiniz? Siz tatile gittiğinizde konaklamak için hastahaneleri mi tercih ediyorusunuz?

Ağız Yaraları ile Karakteristik

CaliciVirus ’un neden olduğu hastalıkta Solunum problemleri ve ilerlemiş şekli Bronşitis, Bronkopneumöni ve ishal görülebilir. Hastalık iştahsızlık ile birlikte yüksek ateş ile seyreder. Çok karakteristik olarak bu hastalıkta ağız çevresinde, dil, damak, burun boşluğunda, pati aralarında ülseratif yaralar görülür. Hatta kedinizin topalladığını da fark edebilirsiniz. Maalesef Pnömoni ile birlikte ishal, kusma ve ölüm görülebilir.

8. Hafta Aşılama Çok Önemli

Tedavisi direkt olarak CaliciVirus ‘a karşı yapılmamaktadır. Belirtilere göre sağaltım yapılmaktadır. Fakat yeterli değildir. En önemli olay aşılamayı atlamamaktır. Kedimiz 8 haftalık olduktan sonra birinci karma aşısı yapılır ve 21 gün sonra mutlaka 2. Tekrarını yaptırmalısınız. Bu tür hastalanmış bir kediniz var ise kedileriniz aşılı dahi olsa mutlaka diğer kedilerden ayrılmalıdırlar. Evinize gelen hasta kediden 3-5 gün sonra kendi kedilerinizde bir rahatsızlık görüyorsanız, hastalık bulaşmış olabilir. Hastalığı tanımak için hekiminiz doku örneği yada akıntılı bölgelerden swap alması ve laboratuarda etken analizi yaptırması ile ortaya çıkar.

Hastalığı Atlatanlar Taşıyıcı

Kediniz bu hastalığı atlattıysa, iyi görünmesine rağmen hastalığı bulaştırıyor olabilir. Üzülerek söylüyorum calicivirus adı gibi kalıcı bir virus. Yıllara varan sürelerde kedinizin üzerinde kalabiliyor ve başka kedilere bulaştırabiliyor. Bu nedenle FCV CaliciVirus hastalığı geçirmiş bir kediniz var ise çok dikkatli olmalı, onu maalesef izole etmelisiniz. Sizin yaşadığınız sıkıntıyı başkaları da yaşamasın.

FCV CaliciVirus taşıyan kedilerde uzun süren göz akıntısı, gözde ödem ve keratitis gibi tek taraflı veya çift taraflı göz hastalıkları belirtileri görülebilir. Bu hastalığa benzeyen Herpes virüs gibi solunum sisteminde rahatsızlığa yol açan başka viruslar da vardır. FCV’de genel ayırıcı özellik ağızda şekillenen ülseratif yaralar olmasına rağmen bazen bu hastalıklar birbirine çok benzeyebilmektedir...

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla