Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.10.2015, 23:51   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kedilerde ve Köpeklerde Zehirlenme

Kedilerde ve Köpeklerde Zehirlenme



Bizlerin sürekli sorunsuz olarak tükettiği bazı bitkiler fazla tüketildiğinde yada fazlalığa gerek olmadan az miktarı bile kedilerde ve köpeklerde zehirlenme yapabileceğini biliyor muydunuz?

Fındık, Hanımeli, Sarımsak

Mesela Fındık içerdiği Hamamelitannin, proanthokyanidinler ile kedi ve köpeğimiz için zehirli olabilir. Evlerimizde de bulunabilen Hanımeli bitkisi içerdiği Valerianik asit, ksilostein ile tehlikelidir. Neredeyse her öğünümüzde bulunan sarımsak içerdiği Allin, allisin, tiyosülfinatlar ile kedi ve köpeklerde tehlike oluşturmaktadır.

Soğan, üzüm ve Zambak

Soğan içerdiği Allilpropildisülfür, allinaz, fruktoz ile; Sümbül çiçeği içerdiği Kalsiyum okzalat, toksalbüminler ile zehirlenmelere sebep olabilmektedir.
Bazı hayvan sahiplerinden sık sık duyduğumuz benim oğlum yada kızım meyva yemeyi seviyor sözleri üzerine Üzüm içerdiği Flavanoidler, antosiyaninlerin zarar verebileceğini hatırlatıyorum.
İnsanlarda dahi tehlikeli olabilen zambak çiçeği içerdiği Kalsiyum oksalat ile vücutta bir çok organ ve sistemde hasara yol açıp zehirlenmelere yol açabilir...

Zehirli Bitkiler Posteri

2012 yılında Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği ile Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği’nin ortak çalışması ile kedi ve köpeklerimiz için zehirli bitkiler posteri yayınlandı bu posteri sizinle paylaşıyorum. Burada bizlere çok yakın bir çok bitki türü beliritlmiş. Bu bitkilerin Kedilerde ve Köpeklerde Zehirlenme şekli belli bir miktarı tüketilmesi ile birlikte oluyor. Posterdeki bitkilerde çok az tüketmiş kedi veya köpeğiniz hemen zehirlenmeyebilir. Bazı bitkiler hemen etki gösterirken bazıları ise birikim sonucu etki gösteriyor...

Kustur, Emilime Engel Ol, Vücuttan At

Zehirlenen kedi ve köpeğimizin kurtulması için 3 yöntem vardır. Ya zehirin vücuttan emilimine kana karışmasına engel olacağız; ya vücuttan hızlı bir şekilde atılımını sağlayacağız yada zamanımız geçmiş ise şekillenen belirtilere göre tadavi uygulayacağız.

Zehir emiliminin engellenmesi için kusturma, mide yıkanması, barsakların boşaltılması yada emilimi yavaşlatıcı ilaç uygulamaları yapılabilir. Zehirlenme ciddi bir durum, hemen hekimimize haber verdik ama bekleme sırasında nasıl kusturabiliriz? Pratik bir yol söyler isek kedi veya köpeğimizin dilinin altına hafif nemlendirilmiş sofra tuzunu bir tatlı kaşığı kadar koyun. Bu güne kadar bu yöntem ile kusmayan köpeğe rastlamadım. Sizin de rastlamayacağınız anlamına gelmez ama etkili bir yöntemdir. (Yada kusturmak için hekiminiz bazı ilaçlar kullanacaktır)...

En İyi Yöntem Yumurta Akı


Kusturmak için geç kaldıysak zehirin mideden emilimine engel olmaya çalışıyorsak en etkili yöntem yumurta akını (Beyaz kısmı) çiğ olarak içirmektir. Bu yöntem yoğurt içirmek yada yedirmekten daha etkilidir. Yumurta akının normal zamanda da çiğ verilmek istenmemesinin sebebi vitaminler dahil tutucu özelliğinin yüksek olmasıdır. Eğer kedi veya köpeğinize pişmemiş yumurta yediriyorsanız vitaminsiz de kalabilir.
Aynı beşeri (insan) hekimlikte uygulanıldığı gibi hekiminiz tarafından mide yıkaması yapılabilir, yada vucüttan zehir emilimini engelleyen ilaçlar kullanılabilir. Hatta zehir çok ilerlediyse oksijen takviyesi ve kan nakline kadar durum ilerleyebilir. Zehirlenmiş şok durumundaki kedi veya köpeğiniz rahat nefes almalı hava yolunun açık olduğundan emin olun. Vücut sıcaklığının düştüğünden eminseniz onu sıcak tutmanız gerekebilir...

Hekim Tedavisi Şart


Hekiminiz emilimi engellemenin yanında vücuda karışan zehirin atılımını hızlandırmak için damar yolunu açıp idrar söktürücüler ile birlikte uygun serumları kullanacaktır. İleri vakalarda kanın temizlenmesine yani hemodiyalize ihtiyaç olabilir. Bazen kan nakline dahi gerek olabilir. Kedilerde ve Köpeklerde Zehirlenme sonrası beyin ödeminin önlenmesi, konvülzyon dediğimiz titremelerin önlenmesi hekiminizin yapacakları arasında.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla