Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.11.2015, 16:30   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Demir Eksikliği Nedir, Nasıl Giderilir, Nedenleri Nelerdir

Demir Eksikliği Nedir, Nasıl Giderilir, Nedenleri Nelerdir

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir, Demir Eksikliği Nedenleri, Demir Eksikliği Nedir, Demir Eksikliği



Kansızlık ya da diğer adı ile demir eksikliği dünya genelinde başta çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarını etkileyebilen, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisidir. En sık görülen türü demir eksikliğine bağlı olan anemi olup genellikle kadınlarda doğurganlık çağında ve regl döneminde daha yüksek olmaktadır.

Demir minerali, kanda oksijenin taşınmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini düzenleyen, zihnin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan bu mineralin eksikliğinde kişide, odaklanma sorunları, halsizlik, sürekli üşüme hali gibi belirtiler görülebilmekte, ileri vakalarda daha ciddi problemler ortaya çıkmaktadır.

Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
Demir eksikliğine bağlı olarak kişilerde sürekli halsiz olma hali, uyku sorunları, iştahsızlık ve çarpıntı gibi durumlar görülebilmektedir. Demir eksikliğinin ortaya çıkışında beslenmede yeterince demir alınmaması ya da alınan demirden daha fazlasının kaybedilmesi etkili olmaktadır. Kadınlarda adet dönemiyle birlikte gebelik, kürtaj ve düşük gibi durumlarda da demir eksikliği sıklıkla görülmektedir. Kanama ile kayıp ilk sıralarda yer alırken beslenme bozukluğu ve emilimde yaşanan sorunlar ikinci sırada yer almaktadır.

Diğer önemli ve beslenme kaynaklı etmenlere bakıldığında vejeteryan beslenme biçimini benimseyenler, uzun süreli diyet programlarına bağlı olan kişiler ve dengesiz beslenenlerde görülebilmektedir.

Demir eksikliğinin belirtilerine baktığımızda yorgunluğa paralel olarak aşırı halsizlik hali, çarpıntı, huzursuzluk, baş ağrıları ve baş dönmesi ile iştahsızlık, göz kararması, kulaklarda sürekli çınlama hali ve uyuma isteği ön sıralarda yer alır.

Demir eksikliği tedavisinde öncelikle sorunun hangi sebepten kaynaklandığı belirlenmektedir. Beslenme kanalı ile tedavide ilaç kullanımı ile ihtiyaç duyulan demir miktarı giderilirken beslenmede demir minerali bakımından zengin gıdalara ağırlık verilmekte ve aynı zamanda sindirim sisteminin sağlığı için sağlıklı ve uygun gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.


__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla