Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.11.2015, 15:45   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Entalpi Nedir?

Entalpi Nedir?

termodinamik fonksiyon, mekanik iş toplamı, hal işlevi


Sabit basınçta oluşan pekçok işlemde hem enerjiyi hem de işlem esnâsındaki maksimum işi göz önüne alan bir termodinamik fonksiyon. Kimyâsal reaksiyonların çoğu sâbit baskıda yürür.

Hacim değiştiğinde dış baskıya karşı bir iş yapılmış olur. Böyle bir reaksiyonda iç enerji değişmesinde bu iş ile serbest hâle geçen veya alınan enerji birbirlerinden ayrı göz önüne alınır.

Bu yüzden sâbit baskı altında yürüyen bir kimyâsal reaksiyonda hâl değişmelerini göstermek için bir hâl işlevi kullanılmıştır. Bu da 'entalpi'dir.

Dh = e + pv denklemi ile belirtilir. Burada h entalpi, e iç enerji, p baskı, v de hacimdir. İç enerjide olduğu gibi bir sistemin mutlak entalpisini de tâyin etmek imkânsızdır.

İç enerji, baskı ve hacim, hâle bağlı miktarlar olduğundan entalpi de geçilen yollar ne olursa olsun sâdece ilk ve son hâllere bağlıdır.

Bu yüzden miktar, iki hâlin farkı biçiminde ifâde edilir ve: dh = de + p. Dv (sâbit basınçta) yazılır. Böylece entalpi değişmesi (h2- h1), dönüşüm sırasında sistemdeki iç enerji değişmesiyle, dışla alınıp verilen mekanik işin toplamı olur.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla