Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Zeytinin dolaşım sistemi üzerinde olumlu anlamda müthiş etkileri bulunur. Serbest radikallerin kolesterol üzerinde bilinen çok büyük olumsuzlukları vardır. Bu radikallerin fazlalığı damar sağlığını tehdit ederek kalp krizi riskini arttırır. Zeytin, içeriğinde serbest radikallerle savaşan antioksidanlar bulundurduğundan dolayı damar sağlığını korur, böylece kalp krizi riski azalır.
Zeytin sayesinde kalp damar sağlığını koruyabilirsiniz (2). Kalpte ritm bozukluğu sorunu yaşayanlara zeytin tüketimi tavsiye edilir.
Zeytin hem meyvesiyle hem de meyvesinden elde edilen yağ sayesinde kan hücrelerinin sağlıklı kalabilmelerini destekler.
Kanserin gelişiminde önemli rol oynayan faktörlerden ikisi kronik oksidatif stres ve kronik enflamasyondur. Zeytinin içeriğinde bulunan antioksidanlar anti enflamatuar özellikler kanserle savaşta ön plana çıkmaktadır (3). Bu anlamda zeytinin bol ve düzenli şekilde tüketimi sağlığın korunması adına önerilmektedir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar sızma zeytinyağının kolon kanserini önlemede etkili olduğunu ortaya koymaktadır (4).
Ayrıca zeytin DNA’ların korunmasında etkin rol oynayan sayılı besin maddeleri arasındadır (5).
Kötü kolesterolün en büyük düşmanı olarak bilinen zeytin, yeterli tüketimiyle kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur (6).
Belli grup alerjik tedavilerde yardımına başvurulan zeytinin bu alanda etkileri kanıtlanmıştır (7). Ancak bu, her alerjik durum için geçerli değildir.
Vücut için demirin ne kadar önemli olduğunu herkes iyi bilir. Hücrelerin ihtiyacı olduğu kadar saç ve tırnakların da demire ihtiyacı vardır. Yeşil ve siyah zeytin demir minerali bakımından oldukça zengindir (8). Buna ek olarak vücuttaki demir oranının yeterli seviyede olması, kırmızı kan hücrelerinin korunmasını destekler.
Zeytin, mideyi yormayan, tüketiminden sonra şişkinlik ya da gaz gibi sıkıntılar yapmayan bir besindir. Ülser, gastrit sıkıntısı olanlar zeytin yiyerek midelerini rahatlatabilirler.Ancak bu madde sadece siyah zeytin için geçerlidir. Çünkü yeşil zeytin çoğu zaman fazla ekşi ve tuzludur. Bunlar ise özellikle mide sorunu yaşayan insanlar için pek de tavsiye edilen özellikler değildir. (Midesi bulanan insanlara da bir parça ekmek ile birkaç siyah zeytin verilmesinin mantığı aslında budur)
Zeytinin antioksidanlar içerdiğini daha önce söylemiştik. Buna ek olarak hidrat ve yağ asitleri içerir. Hidrat ve yağ asitleri ise saç bakımında olmazsa olmaz, ilaç niyetine kullanılabilecek maddelerdir. Bu maddeler sayesinde zeytin, saç bakımında kullanabileceğiniz, daha doğrusu tüketimiyle olumlu etkilerini görebileceğiniz bir besindir.
Bununla birlikte içeriğinde E vitaminini bulmak mümkündür. E vitamininden zengin besinler cildin genç, gergin ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Özellikle içerdiği A vitamini sayesinde ileri yaş hastalığı olarak bilinen katarakt sorununun yaşanma riski azaltır (9). Yine yaşlılığa bağlı gözle ilgili hastalıklarda zeytinin önleyici özellik gösterdiğini söylemek yanlış olmaz.
Ancak bu anlamda etkilerini görmek istiyorsanız tüketeceğiniz zeytin çeşidi kesinlikle yeşil zeytindir. Çünkü siyah zeytinde A Vitamini oranı 60 iken yeşil zeytinde bu oran 300’e kadar çıkmaktadır. Üstelik yaşlılık döneminde fazla kalori ya da yağ almak istemeyenler için de yine ideal olanı kesinlikle yeşil zeytindir. (yağ oranı siyah zeytinde 21, yeşil zeytinde 13.5 civarındadır) Bunları bilip tüketimini ona göre yapmak gerekir.
Not: Burada verilen oranlamalar 40 – 50 adet zeytin üzerinden ve ortalama olarak çıkarılmıştır.
Zeytinin faydalarından bunca bahsedip zeytin yaprağından bahsetmemek olmaz.
Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Zeytinin yaprağı kronikleşmiş sinüzitte oldukça etkilidir. Sinüzitin tedavisinde ve önlenmesinde iyileştirici özelliklere sahiptir.
Zararlı bakteri kaynaklı ishallerde güvenle kullanılabilir (10). Zeytin yaprağının kullanımıyla hastada hızlı bir iyileşme süreci gözlemlenir.
Zeytin; yaprağı, meyvesi ve yağıyla kalbin dostudur. Kalbin düzenli şekilde kan pompalama işlemine katkıda bulunur. Bir anlamda kalp*ritmini düzenler.
Zeytinin yaprağı tıpkı meyvesi gibi antioksidan özelliktedir (11). Vücudun detoksa ihtiyaç duyduğu anlarda iyi bir detoks ürünüdür.
Zeytin yaprağı kan basıncını dengede tutmada önemli rol oynar (12). Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu olanlara önerilmektedir.
Bu meyvenin yaprağı virüsü, bakteriyi, mantarı kırıp vücuttan uzaklaştırıcı özelliklere sahiptir. Bu anlamda ele alınıp değerlendirildiğinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir (13).
Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılmalı?
Mevsimine uygun toplanarak kurutulmuş zeytin yaprakları ince ince kıyılır. Daha sonra 3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış zeytin yaprağının üzerine 1 bardak kaynamış su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Sürenin bitiminde süzülerek içilir.
Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağı besinlerin bağırsakta emilimini arttırır. Yani bir besinden maksimum derecede fayda sağlamak için zeytinyağıyla beraber tüketilmesi önerilir.
Zeytinyağının kullanım şekli uygulama yapacağınız alana göre şekil alır. Örneğin saça uygulaması farklı, tırnak bakımı için uygulaması farklıdır. Eğer zeytinyağıyla saç maskesi yapmak istiyorsanız isterseniz sadece zeytinyağını, isterseniz zeytinyağıyla beraber argan ve badem yağını karıştırarak özellikle saç diplerine sürün ve 2 saat kadar bekletin. Daha etkili olması için saçlarına bone takabilir ya da streçleyebilirsiniz.
Zeytinyağıyla tırnak bakımı yapmak istiyorsanız bir miktar zeytinyağını biraz ısıtarak tırnaklarınızın dipleri dahil olmak üzere her yerine yedirin ve yünlü bir eldiven giyerek gece o şekilde yatın. Sabah parmaklarınızı ılık suyla temizledikten sonra yumuşaklığın kalıcı olması için vazelinleyin.
Vücudunuzun genelinde zeytinyağının olumlu etkilerini görmek istiyorsanız salatalarda zeytinyağını kullanmaya özen gösterin.
Not 1: Zeytinyağını yemeklerinizde kullanmak istiyorsanız yemeklerin pişme aşamasının ilk anlarında yemeğe eklemek yerine pişmeye yakın ya da piştikten sonra eklemeye özen gösterin. Zeytinyağının yüksek ısıyı sevmediğiniz unutmayın. En iyisi yemek piştikten sonra bir miktar zeytinyağı eklemektir.
Not 2: Zeytinyağı ile ilgili faydaların tümü kalitesini bilip bu kaliteye güvendiğiniz asit oranı düşük yağlar için geçerlidir. Piyasada bulunan her zeytinyağı aynı değerlere sahip değildir.
Zeytin Hakkında Diğer Bilgiler Zeytinin Tarihçesi
Zeytinin mitolojik döneme kadar uzanan tarihçesi vardır. Özellikle Yunan Mitolojisi’nde ayrı bir önemi bulunan zeytin “Tanrıların kutsal meyvesi”dir. Mitolojik hikayelerden günümüze kadar uzanan barışın simgesi de zeytin dalıdır.
İtalya, Yunanistan
vb. pek çok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle Ege Bölgesi’ndeki Ayvalık, Burhaniye, Erdek, Didim gibi zeytin yetiştirilen bölgelerde geleneksel olarak zeytin festivalleri yapılmaktadır.
Zeytin Nerelerde Yetişir?
Zeytin, bütün Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde yetiştirilmektedir. Bununla birlikte Güney Avustralya’da, Kırım’da, Kaliforniya’da ve Orta Asya’da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Ülkemizde de özellikle Ege Bölgesinde, Güney Marmara’da ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.
Zeytinin Toplanması ve Saklanması
Zeytin, Aralık, Ocak, Şubat aylarında toplanır. Meyvenin farklı toplanma şekilleri vardır. Bunlardan biri elle teker teker toplama yöntemiyken başka bir yöntemi de sopalarla silkeleme yöntemidir. Ancak bahsettiğimiz bu iki yöntemin eksileri vardır.
Elle toplama yöntemi çok zor, yorucu ayrıca fazla sayıda insan gücüne ihtiyaç duyan bir yöntemken sırık ve sopalarla silkeleme yöntemi hem ağaç üzerindeki meyvelere zarar verir, hem de sürgünler (ağaç üzerindeki taze filizler)fazlasıyla zarar görür.
Bu iki yönteme ek olarak tarama yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem zeytin toplama işinde makineli tarıma geçişin örneğidir.
Zeytinin yaprakları işlenecekse mayıs ayından başlanarak sonbahar boyunca yapraklar toplanır, hem gölge hem de havadar bir yerde kurutulur ve işlenmeye hazır hale getirilir.