Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.12.2015, 15:28   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 2022 Maaşı Nedir?

2022 Maaşı Nedir?



Adını 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun’dan alan 2022 maaşı 65 yaşın üzerindeki yaşlılar ile engellilere 3 ayda bir verilen sosyal maddi bir haktır.

Bu maaşlar 2022 Sayılı Kanun’a dayanılarak verildiği için ve kanunun adının bir hayli uzun olmasından dolayı halk arasında kısaca kanun numarasıyla 2022 maaaşı olarak anılmaktadır. Çeşitli mevzuatta da bu şekilde anılmaktadır.

2022 maaşının tüm başvuru ve diğer işlemlerini şu an Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yürütmektedir. SYDV’lere başvuru yapmak isteyenlerden il merkezlerinde yaşayanlar valiğe, ilçe merkezlerinde yaşayanlar kaymakamlığa gitmelidirler.

2022 maaşları 3 ayda bir verilmektedir ve yaşlılara, engellilere verilen maaş tutarları farklılık göstermektedir. Bunun haricinde engellilere verilen 2022 maaşları da engel oranına göre kendi içinde farklılık göstermektedir. Maaştan faydalanacak kişinin durumuna göre 5 çeşit 2022 aylığı çeşidir vardır.

Yaşlı aylığı
Bu 2022 aylık türü 65 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşlarına verilmektedir. Başvuru yapmak için sadece nüfus cüzdanı fotokopisiyle bağlı bulunduğunuz yerdeki SYDV’ye müracaat etmeniz yeterlidir.

%40 – 69 arası engelli aylığı
Bu 2022 aylığı engel oranı %40 ila %69 arasında olan 18 yaşından büyük engelli T.C. vatandaşlarına verilmektedir. Bu durumda olan kişiler nüfus cüzdanı fotokopisine ek olarak yetki hastanelerde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarını başvuracakları SYDV’ye teslim etmelidirler.

%70 ve üzeri engelli aylığı
Bu 2022 aylık türü %70 ve üzeri engel oranı bulunan 18 yaşından büyük T.C. vatandaşları içindir. Aynı şekilde bu 2022 aylık türüne başvuru yapmak isteyen kişiler nüfus cüzdanına ek olarak yetkili hastanelerden alacaklar özürlü sağlık kurulu raporu ile ilgili SYDV’ye başvuruda bulunabilirler.

18 yaş altı engelli yakını aylığı
Bu aylık ise 18 yaşından küçük %40 ve üzeri engeli bulunan yakını olan kişilere verilmektedir. Genel olarak 18 yaşından küçük çocukların velilerine, velileri yoksa vasilerine verilmektedir. Engelli yakını olanlar 2022 maaşı engelli yakını aylığına başvurmak için bulundukları yerdeki SYDV’ye giderek nüfus cüzdanı fotokopisi ve yetkili hastanelerden temin edilmiş özürlü sağlık kurulu raporu ile başvuruda bulunabilirler.

Silikozis aylığı
Silikozis hastaları için 2022 Sayılı Yasa’ya göre verilen bu aylıklara şu an başvuru kabul edilmemektedir. Ancak 25.05.2011 tarihine kadar başvurular alınmış olup bu tarihe kadar başvuran vatandaşlar kazanılmış haklara saygı kuralından dolayı aylıkları ile ilgili işlemlerini SYDV’lerden yapabilmektedirler.

Nasıl başvurulur?
Öncelikle engelli aylığına başvuracak olan kişinin bir başvuru formu doldurması gerekiyor.

Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden alınabilir. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz üzere, malullük ve sakatlık aylığa bağlanacaklar için engelli raporu vermeye yetkili hastaneden alınacak Sağlık Kurulu Raporu.
Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf gereklidir. Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.

2022 sayılı Kanunun 5.maddesi uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgahının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılır. Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanuni temsilciler tarafından yapılması halinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması halinde vekaletname örneği başvuru formuna eklenir. Yaşlı aylığı başvurularında, herhangi bir belge talep edilmemesi esastır.

İstenilen belgeler
• Dilekçe
• Mal bildirim beyanı,
• Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
• Sağlık kurul raporu
• 2 adet vesikalık fotoğraf
• Fakirlik kağıdı (Muhtarlıklardan alınır)
• Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan maaş almadığını gösteren belge

Bu belgeler hazırlanarak bağlı bulunan illerde Valilik ve Defterdarlık, ilçelerde Kaymakamlık ve Mal müdürlüklerine başvurulur. İstenen belgeler içinde hala neden Sosyal Güvenlik Kurumundan maaş alınmadığına dair belge istenir, anlaşılır gibi değil ama istendiği için sizler aylık taleplerinizin kısa sürede sonuçlanması için gönderiniz.

Kimler 2022 maaşı alır aranan özel şartlar nedir?
Gerekli belgeler kısmında en önemli şartın sağlık kurulu rapor oranının %40 ve üzeri ?lması gerektiğini söylemiştik. Bunun birlikte kişinin herhangi bir sgk sosyal güvenlik kurumuna (ssk bağkur, emekli sandığı) tabi olmaması, ilgili yönetmelikte zikredilen muhtaç olma şartlarını yerine getirmesi ki bu muhtaçlık sınırı Ailede kişi başı 2015 ilk 6 ayı için: 286,37 TL, 2015 ikinci 6 ayı için: 303 TL ‘yi geçmemesi olarak belirlenmiştir.
Bu rakamların üzerinde geliri olanlar 2015 il ayı için 286, ikinci altı ayı için 303 tl den fazla geliri olanlar 2022 sayılı kanun kapsamında ödenen aylıklardan faydalanamaz. Kişi başı gelirin bu rakamların altında olan ve gerekli özürlü sağlık raporu olan kişiler 2022 engelli aylığı almaya hak kazanırlar.

2022 engelli aylığı muhtaçlık sınırı nasıl hesaplanır?
Devlet 2022 sayılı yasa gereği ödenen aylıkları asgari ücrete endeksledi. Buna göre muhtaçlık sınırı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar devlet tarafından veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından muhtaç sayılmaktadır.

2022 maaşı zammı ve maaş tutarları nasıl belirlenir?
İlgili kanunda yapılan değişiklikle (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 maaş zamları memur aylık katsayısı ile hesaplanmaktadır. Gösterge rakamının çarpımı sonu?u çıkan sonuca göre engelli bireyler zamlı maaşlarını alır. Buna göre hesa?lama ve katsayı şu şekildedir.
Yaşlı aylığı: 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda,
Engelli aylığı: 2022 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen gösterge rakamının (3.240) memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda,
Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli aylığı: 2022 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen gösterge rakamının (4.860) memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda, ödeme yapılır.

Aylıklar hangi tarihte ayda ödenir?
2022 özürlü aylıkları 65 yaş yaşlılık aylıkları ve engelli yakını aylıkları bir yılda 3’er aylık dönemlerde 4 defa ödenir. Ödeme günleri TC kimlik no da bulunan doğum tarihin son rakamına göre belirlenir ve o günlerde ödemeler PTT şubelerinden yapılır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla