Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.01.2016, 20:20   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Matruşka nedir? Matruşka Adı Nereden Gelir?

Matruşka nedir? Matruşka Adı Nereden Gelir?



Matruşka nedir?

Çocukken ilk elimize aldığımızda bize çok ilginç gelen, kişiyi şaşırtan rus yapımı bir oyuncaktır "matruşka"... Ahşaptan yapılan, biblo türü üzerinde çeşitli figürler olan matruşkalar iç içe geçmiş bir şekilde ortasından açtığınız her figürün içinden daha küçük boylu bir figür çıkar. Genellikle 5 yada 7 bebekten oluşmaktadır. Matruşkalar Rusya'nın en popüler hediyelik eşyalarından biridir.



Matruşkalar neden hep tek sayıdan oluşur?

3 ile 15 arasında parçadan oluşan bu bebeklerin hep tek sayıda olmasının da bir sebebi var elbet. Bu da Ruslar’da tek sayının uğuruna inanılması. Matruşka hem oymacılık hem de resim açısından Rusya’nın imajı ve ruhudur.



Matruşka adı nereden gelmektedir?

Eski Rus zamanlarında, işçiler arasında, Matryona veya Matrioska çok meşhur ve beğenilen bir bayan adırır. Akademisyenler bu ismin kökeninin Mater yani anne olduğunu söylemektedirler. Bu ismin büyük bir işçi ailesinin sağlıklı, canlı ve iri görünüşlü anneleri tasvir ettiğini düşünmekteler. Bunun sonucu olarak Matruşka, içine başka bebekler sığdırılarak yapılan, parlak boyalı tahta figürlerin ismi haline gelir.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla