Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.02.2016, 16:45   #2 (permalink)
EbruLi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vertigo Nedir? | Neden Olur?

Vertigo Nedir? | Neden Olur?

vertigo nedir,vertigo neden olur,vertigo belirtileri




Latince dönmek anlamına gelen vertigo terimi, tıpta hastanın kendisinin veya tüm çevresindeki nesnelerin döndüğünü hissettiği durumu tanımlamak için kullanılır.



Yani vertigo bir hastalık değil, kimi iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkan bir belirtidir. Hasta dairesel dönme şeklinde bir hareket hissetmektedir. Şiddetli vertigo durumunda hasta hareket edemez ve sıklıkla mide bulantısı ve kusma baş dönmesine eşlik eder. Hastaların bir kısmı dengesizlik, göz kararması, sersemlik hali gibi, gerçek anlamda baş dönmesi (vertigo) ile ilişkisi olmayan durumları tanımlamak için de baş dönmesi tanımını kullanırlar. Gerçek baş dönmesi (vertigo) en sık iç kulak hastalıkları sonucu, daha nadir olarak ta beyin ve beyincikle ilgili hastalıklarda ortaya çıkar. Alkol ve bazı ilaçlar da baş dönmesine yol açabilir.

Sebepleri başlıca şunlardır:


Üst solunum yolu enfeksiyonları
Pozisyona bağlı baş dönmesi
Vestibüler nörinit (denge ile ilgili sinyalleri beyne ulaştıran sinirin iltihaplanması)
Kronik orta kulak iltihapları
İç kulaktaki tümör yapılı hastalıklar
Meniere hastalığı (iç kulaktaki sıvıların artması)
Menenjit gibi ateşli hastalıkların iç kulağı etkilemesi
En belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır.
Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulakta basınç hissi
Kulak çınlaması
İşitme azlığı
Bulantı - kusma
Kulak akıntısı
Gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.

Nasıl tedavi edilir?
Baş dönmesi (vertigo) kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi (BPPV) ise bunun tedavisi doktorunuzun size muayene sırasında uygulayacağı bazı manevralarla olmaktadır. Bu manevralar iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekebilir. Bazı şiddetli başdönmesi olgularında hastaneye yatış gerekebilir. İlaç tedavisine cevap vermeyen Meniere hastalığı’nda da nadiren ameliyat yapılır.




__________________
Kadının gücünü
Hafife Alma.








Her Yol Sana Çıkar
Galatasaray !


EbruLi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla