Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.02.2016, 09:53   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuk Esirgeme Kurumu Nedir,Görevleri Nelerdir?

Çocuk Esirgeme Kurumu Nedir,Görevleri Nelerdir?



Osmanlı döneminden itibaren bakıma muhtaç ve kimsesiz çocukların bakımını ve gelişimini üstelenen Çocuk Esirgeme Kurumu ya da son düzenleme ile Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ülkemizde büyük bir sorun halini alan kimsesiz çocukların gözetilmesi ve sağlıklı yaşam hakkı tanınmasını sağlamaktadır. Çocuk Esirgeme Kurumu her ne kadar yalnızca çocukları hedefliyor gibi görünse de ailelere de destek sunmaktadır.

Bakıma muhtaç olan çocuk ve ailelere, bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerinin sağlıklı ve dengeli bir biçimde sunulmasını sağlamaktadır. 1917 tarihinde İstanbul’da kurulan kurum, ilk kurulduğu dönemde Himaye-i Etfal adını almış, 1921’de kurulan Himaye-i Etfal Cemiyeti ise benzer bir görevi yerine getirmiştir.

Kurum, 1980 darbesi sonrasında dernek statüsünden çıkarılmış, özellikle maddi anlamda yaşanan sorunlar sebebiyle feshedilmiştir. Devlet kurumuna dönüştürüldükten sonra Başbakanlığa bağlanan kurum, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının kurulmasından sonra Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü adı altında hizmetlerini sürdürmüştür.

Çocuk Esirgeme Kurumu ve Görevleri
Çocuk esirgeme kurumu bakıma muhtaç olan, ruh, beden ve ahlak yönünden gelişimleri tehdit altında olan çocukların bakımını üstlenmekte, mevcut ihtiyaçlarını karşılamakta ve dengeli bir biçimde onların gelişimini sağlamaktadır. Anne ya da babası olmayan, anne ya da babası ya da her ikisi de belli olmayan, ailesi tarafından terk edilen ve ihmal edilerek suça teşvik edilen çocukların bakımı ilgili kurum tarafından üstlenilmektedir.

Kurum, bir çocuğun ailesinin yanında ya da ayrı olarak bulunduğu ortamda mevcut durumuna yönelik araştırma yapmakta ve ailesinin yanında olmasına karşın gelişiminin aksatılması ya da suça teşvik edilmesi durumunda bakımını üstlenmektedir.

Kimsesiz olan, ailesi olmayan ya da aile bireylerinden herhangi birisine ulaşamayan çocukların yine bakımı çocuk esirgeme kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Korunmaya muhtaç olan çocuklar için geliştirilen bir başka sistemde ise ailenin en az bir en çok üç olmak üzere çocuğun masraflarını karşılaması ya da gönüllü olarak bakımını üstlenmesi, çocuğun aile ortamında büyüyerek sağlıklı gelişim kaydetmesi aile tarafından karşılanmaktadır.

Kurum, ülkemizde ve dünya genelinde benzer örneklerinde olduğu gibi toplum açısından büyük bir sorumluluk üstlenmektedir.


__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla