Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.03.2016, 13:45   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İdrar Rengi ve Anlamları

İdrar Rengi ve Anlamları



Hastalıkta ve Sağlıkta idrar rengi ve anlamları

İnsan sağlığı çok önemlidir. Bu yüzden hastalıklı insanın nasıl vücudunda renk değişmesi yaşanıyor ise idrar da da renk değişmesi yaşanmaktadır. Yani insanlar için rengin ayrı bir önemi vardır. İdrar ne kadar insanlar tarafından pek önemli bir şey görülmese de vücut sağlığınız için önemli bir göstergedir. Sifonu çekmeden önce idrar renginize bakarak rengine göre araştırma yapmanızı trvikipedi.com ailesi olarak öneriyoruz.

Sağlıklı bir insanın idrar rengi ne olmalıdır?

Vücudumuzdaki sirkülasyon halindeki bir çok madde, bakteriler, mantarlar, fazla şeker ve protein gibi maddeler sonunda idrara düşer. Vücuttaki atıkların atılmasında önemli bir rol oynar idrar. Böbreğin kandan süzdüğü fazla su suda çözünebilen maddeler, idrar yoluyla dışarı atılır. Toksinler ve vücutta birikmesi zararlı birçok madde, vücuttan idrar sayesinde dışarı aktarılır.

İdrarlar genelde sarı renktedir. Sarı renkte rengini ürokrom adı verilen bir pigmentten almaktadır. Sarı renk genelde idrarın yoğunluğuna bağlı olarak açık veya koyu sarı olabilmektedir.

İdrar koyu sarı, renkte ise genellikle çok fazla sıvı tüketmediğinizin göstergesidir.

İdrar Açık sarı, renkte ise çok fazla sıvı içtiğinizi veya idrar sökücü ilaç alıyor olduğunuzu gösterir.

Sarı renkte idrar vücudun sağlıksız olmadığını sadece yiyecek ve içeceklere göre koyuluk ve açıklık rengini aldığını gösterir.

Fakat idrar renginiz kırmızı olması genellikle idrarda kan olduğunu gösterir. Enfeksiyon veya kanser ciddi bir hastalığın göstergesi olabilmektedir. Bu yüzden idrarınızı kırmızı renk görürseniz, üroloğunuza veya doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Kullandığınız bazı ilaçlar idrar renginizi florasan yeşile veya maviye, havuçlar turuncuya, vitaminler sarıya ve kalıtsal bir hastalık olan porfiri şarap rengine dönüştürebilir.

Kahverengi veya siyah idrar ise; Aloe (sarısabır) veya bakla tüketmekten kaynaklanır. Yüksek kan basıncını yardımcı olmak için verilen ilaçlar, metronidazol gibi antibiyotikler ve laksatifler de idrarı siyah yapabilir.

Hepatit ve siroz hastalıkları, böbrek hastalığı ve böbrek taşları da idrarı koyu kahverengi yapmaktadır.

Bulutlu idrar rengi, idrarda fosfat kristallerinin varlığıdır. Süt gibi yüksek fosfat gıdaları yeme ya da içme sonrasında bu kristaller görülür. Proteinüri bozukluğuda bulutlu idrar üretebilir. Bu durumda protein idrarda oluştur. Proteinüri bazen geçicidir ve tedavi olmadan kaybolur, ancak böbrek hasarınında bir belirtisi olabilir. Aynı zamanda diyabet ve hipertansiyon (yüksek kan basıncı) gibi bazı hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Proteinüri, preeklampsi hastası olan hamile kadınlarda da gelişebilir.

Koyu mor idrar, Porfiri sinir sistemi ve/veya cildi etkileyen nadir bir tıbbi durumdur. Porfirinler denilen vücut kimyasallarının salgılandığı genetik bir hastalıktır. Bu hastalığın pek çok belirtisinden biri de koyu mor idrardır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla