Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.03.2016, 16:20   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çin tuzu nedir, çintuzu hangi besinlerde var?

Çin tuzu nedir, çintuzu hangi besinlerde var?

çin tuzu hangi besinlerde var, çin tuzu kilo aldırır mı, çin tuzu nasıl anlaşılır, çin tuzu nedir, çin tuzu zararları neler, kilo verme



Uzmanlar halk arasında Çin tuzu olarak bilinen, birçok gıda ürününde aromayı belirginleştirmek ve o ürüne dair iştahı artırmak için kullanılan monosodyum glutamat maddesinin tehlike saçtığını ifade ediyor.

Uzmanlar, MSG, Vetsin ya da E621 olarak da bilinen monosodyum glutamatın birçok gıda ürününde aromayı belirginleştirmek ve o ürüne dair iştahı arttırmak için kullanılan bir katkı maddesi olduğunu belirtiyor.

Monosodium glutamate, kısa adıyla MSG ve yaygın ismiyle Çin tuzu. İlk keşfedildiği yıl 1866. Alman kimyager Karl Heinrich Leopold Ritthausen buldu. 1907’de Tokyo Üniversitesi’nden kimya profesörü Kikunae Ikeda, Japon muftağında sıkça kullanılan deniz yosununun içinde bulunan bu maddeyi ayrıştırdı. İnsanın dilindeki acı, ekşi, tatlı ve tuzludan farklıydı.

Ikeda, bu maddeye ‘umami’ adını verdi. Umami’nin Türkçe karşılığı ‘lezzetli’. Bu madde aslında monosodium glutamate’tı (MSG). Aslında glutamik asidin tuzu. Dr. Ikeda, bunu keşfetti, patentini aldı ve bugün tüm dünyada lezzet artırmak için kullanılan bu maddenin üretiminin başlamasına sebep oldu. Ajinomoto adlı bir firma MSG’yi önce Japonya’da üretti ama bu madde tüm dünyada popüler oldu. Yiyeceklerin lezzetini artırıp geliştiriyordu. MSG’ye ‘Çin tuzu’ da deniliyor. Japonya’da üretilmesine karşın, ‘Çin tuzu’ denilmesinin nedeni Uzakdoğu denince çoğu kişinin aklına Çin’in gelmesi.

Bugün yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılan bu maddeye hemen her yiyecekte rastlamak mümkün. Kuruyemişten sakıza, hamburgerden salata sosuna, cipsten çiğköfteye hatta kuruyemişe... Ambalajların üzerinde MSG, monosodium glutamate ya da E-621 yazıyorsa bilin ki onun içinde bu madde kullanılmış. ABD’li bazı uzmanlar MSG’nin yiyecek ambalajlarında 25 farklı isimle belirtildiğini söylüyor, ‘doğal lezzet’ veya ‘hidrolize bitkisel protein’ diye yazıldığını savunuyor.

Son 15 yıla damgasını vuran ve sık sık tartışılan MSG, yiyeceklerin lezzetini artırıyor, insana yedikçe yediriyor. Yapılan araştırmalara göre yol açtığı en bilinen sorun obezite. Çünkü uzmanlar bu maddenin bulunduğu yiyecekleri yiyenlerde doyma hissi kaybolduğu için aşırı şişmanlığın kaçınılmaz bir son olduğu konusunda uyarıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylere göre epilepsi, Alzheimer, parkinson, öğrenme güçlüğü gibi nöro-toksisiste etkisi var. Astım ve alerji, kalp ritm bozukluğunun yanı sıra retinada harabiyete neden olduğu da belirtiliyor.

AB ülkelerinde üç aylığa kadar olan bebeklerin gıdalarında kullanımı yasaklanan MSG, aralarında ABD’nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülkede kullanımı sınırlandırıldı. Türkiye’de kullanımı serbest, lokantalardaki yemeklere lezzet vermesi için bile kullanıldığı iddia ediliyor. Hatta bazı açık artırma sitelerinde bile satılıyor. ‘Yavaş zehir’ olarak da anılan, mobilyadan kıyafete her şeyin organik olanının tercih edildiği günümüzde özellikle yiyeceklerin içinde bulunduğu için çok tartışılan bir madde MSG.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla