Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.06.2016, 13:24   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ömer Seyfettin Yalnız Efe Hikayesinin İncelemesi Konusu Özeti Ana Fikri Şahısları Kısa

Ömer Seyfettin Yalnız Efe Hikayesinin İncelemesi Konusu Özeti Ana Fikri Şahısları Kısa





Yalnız Efe Hikayesinin Konusu

Bir baba oğulun dağda yürürken, yorulduklarında babanın oğluna yalnız efenin hikayesini anlatması.


Yalnız Efe Hikayesinin Özeti

Bir baba oğulun dağda tırmanırken yorulmaları üzerine bir ağacın dibinde oturmuşlar. Ve oğul sigara yakmak istemiş fakat babası orada sigara yakmasına kızmış. Ve nedeninin yalnız efe olduğunu söylemiş ve bunu üzerine oğul babasından yalnız efeyi anlatmasını istemiş ve baba hikayeye efenin erkek değil ‘de kız olduğunu söylemiş ve babasıyla yaşarmış. Bir gün yalnız efe’ nin babasını öldürmüşler. Ama yalnız efe hiç ağlamamış. Ve bazı tanıdığı insanlardan babasının katilini bulduğunu söylemiş. Ve onlardan onu öldürmelerini söylemiş fakat hiç biri ona yardım etmemiş. Yalnız efeyi dövmüşler. Ve yalnız efe dayak yedikten sonra ortadan kaybolmuş. Ve kasabadaki bütün kötü insanlar tek tek ölmeye başlamış. Ve bütün yabancı ve eşkıyalar yalnız efeyi duyduklarında dolayı artık halkı masumları, dulları, yetim ve öksüzleri rahatsız etmez olmuşlar. Bir gün askerler yalnız efeyi sıkıştırmışlar ve teslim olmalarını söylemişler. Yalnız efe teslim olmam demiş ve askerleri hafif şekilde yaralayıp yollarından çekilmelerini söylemiş. Fakat iki taraftan askerler sıkıştırınca yalnız efe ben çekiliyorum demiş. Ve o günden beri kayıpmış. Ve köylülerin sözüne göre her gün yalnız efenin kaybolduğu yere nur iniyormuş. Ve sabah olduğunda oğul babasına sorar ya yalnız efe uçurumdan atladıysa demiş. Ve babası o Allaha inanan birisiydi ve uçurumdan atlamamıştır. Çünkü buraya her gece nur inmezdi o zaman demiş.


Yalnız Efe Hikayesinin Ana Fikri

Yalnız efe halk tarafından yardım almayıp dayak yediği için dağa çıkar ve kötü insanları yani eşkıyaları öldürür ve yoksulları korur.


Yalnız Efe Hikayesinin Anlatıcı

Babasının oğluna yalnız efeyi anlatırken yalnız efenin dağa çıkmasının sebebi yoksulları, yani iyi insanları eşkıyalardan korumak.


Yalnız Efe Hikayesinin Şahısları ve Özellikleri

Hiçbir erkeğe yüzünü göstermeyen kız ve babasının ölümünden sonra iyileri korumak için kötüleri öldürüyor.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla