Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.04.2013, 17:41   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Espri yeteneği nasıl geliştirilir?

Espri yapmanın, insanı daha ilgi çekici ve dinlenebilir bir anlatıcı konumuna getirdiği bir gerçek. Herkesin ulaşmak istediği nokta değil midir, tam yerinde harika espriler patlatıp ortalığı kırıp geçiren tiplerden olmak?

Espri, spontane gelişir. Kim espri provası yapar ki zaten? “Stand up’çılar” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, sevgili okuyucuları, onlar bu işi profesyonelce yapıyorlar, dolayısıyla prova yapıyor olabilirler. Ama ne kadar doğal göründüklerini bir düşünün. Sanki hiç prova edilmemiş, kendiliğinden gelişmiş hikayeler gibi duruyor anlattıkları. E zaten profesyonellik de bunu gerektiriyor. “Provasını yap ama belli etme, doğal ol!”


• Evet, pekala espriye çalışılabilir. Anlatacağınız bir hikaye vardır ve bu hikayedeki karakterleri fiziksel özelliklerini, seslerini taklit etmek için kendinize biraz zaman tanıyın.
• Bir hikayeyi anlatırken sesinizin tonunu zaman zaman alçaltıp zaman yükseltin ki sizi dinleyenleri konuşmanızın içine çekmeyi başarabilin.
• Vücut dilini, jest ve mimikleri kullanmak için ayna karşısında çalışın.
• Esprinin en vurucu noktası o son kelime ya da son cümledir. Ama burada önemli olan, hikayede tam da o esprili kısma yaklaşırken “Bak burayı dinle, çok komik” dememektir.
• Herkes şaka kaldırmayabilir. Dolayısıyla bulunduğunuz ortama ve sohbet etmekte olduğunuz kişilere göre espriler seçin.
• Şaka kaldırmayan birinin üzerine gidip onunla ilgili fiziksel ya da kişisel özellikleri dilinize dolamayın, gerginlik oluşmasın. Karşınızdakileri etkilemenin en iyi yolu kendinize ait hikayeleri anlatmaktır. Başınıza gelen komik olayları kendinizle dalga geçerek anlatın. Bu, sizin samimiyetinizi de ortaya koyar.
• Komik olmak için kendinizi zorlamayın. Çünkü zorladığınız ölçüde soğuk esprileriyle tanınan biri haline gelirsiniz.
• Bazı insanlar belden aşağı esprilerden çok hoşlanırken bazıları bundan nefret eder.Karşınızdaki kişinin ya da kişilerin bu konudaki bakış açısını test ederek espri yapın.
• Çok ciddi toplantılarda bile konuşma yapacakken, konuşmanın öncesinde ya da sonunda kendinizle ya da durumunuzla ilgili bir espri yapın. Yaptığınız espri karşınızdaki kişilere yönelik olmasın, kendi durumunuzu eleştiriyormuş gibi görünen bir hikaye seçin.
• Bir hikayeye başlarken komik bir şey anlatacağınız mesajını vermek için konuya önce siz gülerek başlayabilirsiniz. Çünkü insanlar karşısındaki kişi gülünce otomatikman gülmeye hazırlanır. Ama bunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Bu gülme işini abartırsanız antipatik görünebilirsiniz karşıdaki açısından.
• Espri yaparken argo ve küfürlü kelimeleri tam yerinde kullanmak gerekebilir. Ama yine kime karşı bu espriyi yaptığınızı düşünüp çam devirmeyin.
• Espri yapmanın esası “doğallık”tır. Hikayenizi mümkün olduğunca doğal bir tavırda, kendinizi rahat hissederek yapın. Yapmacık bir şekilde anlatılan espriye kimse gülmez.
• Çocuğunuzun espri yeteneğini geliştirmek için evde esnek olun ve rahat davranmaya çalışın. Çok gergin bir ortamda ortaya bir espri atarak yumuşatmaya çalışın. Örneğin birbirinize komik bilmeceler sorun. Komik gülme taklitleri yarışması yapın. En komik şarkı sözü yazma yarışması düzenleyin. Ya da belli bir ritimde en komik şarkıyı bestelemesini isteyin çocuğunuzdan.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla