Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.05.2013, 14:56   #1 (permalink)
KaRaqiZz
BaHaRamaZaN

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Temporamandibular Eklem Sendromu - TES

Temporamandibular Eklem Sendromu - TES

temporamandibular eklem sendromunun sebepleri - temporamandibular eklem sendromu belirtileri - temporamandibular eklem sendromu tedavisi

Temporamandibular Eklem Sendromu (TES), alt çeneyi kafatasının iki tarafına bağlayan temporamandibular eklemlerin eş zamanlı çalışmaması bozukluğudur. Temporamandibular eklemler ve kafatası arasında duran diskler yerlerinden kayarlar; bu durum eklemlerin tahriş olmasına, iltihaplanmaya ve çenenin kötü çalışmasına yol açar. Her ne kadar stres TES’ye sebep olmasa da probleme katkıda bulunur. Genellikle sendromun altta yatan fiziksel bir sebebi vardır. Aslında çoğunlukla kafaya, boyuna veya çeneye bir çeşit travma ile tetiklenir. Araba kazasında şiddetli sarsıntı, kafaya, çeneye veya yüze fiziksel bir darbe, dişlerin düzenli ve aşırı sıkılması ve uyurken düzenli diş gıcırdatma gibi durumlar buna örnektir.

Temporamandibular Eklem Sendromunun Belirtileri

Baş ağrıları (bazı vakalarda)
Çene ağrısı ve hassasiyeti
Yemek yerken veya ağız açıldığında klik sesi veya gıcırdama hissi
Kulağın ön tarafında hafif ağrı
Eklemin kilitlenmesine bağlı olarak ağzı açmada veya kapamada güçlük
Boyunda, sırtta, omuzlarda, yüzde, kulaklarda ve/veya boğazda ağrı (bazı vakalarda)

Temporamandibular Eklem Sendromunda Alopatik Tedavi
TES’yi teşhis etmek için doktor veya diş hekimi hizalanma anormalliklerine bakmak üzere ısırmayı inceler ve röntgen çekebilir.

Tedavi, iltihap karşıtı ilaçları içerebilir. Daha ciddi vakalarda çeneye bir kortikosteroit enjekte edilir. Alt çene kemiğinin düzgün hizalanmasını ve eklemlerin eş zamanlı işlemesini teşvik etmek için dişlerin üzerine takılacak plastik bir ısırma tabakası verilebilir. Splint de denilen bu alet çene kilitlenmesini, ağrıyı ve gürültüyü dindirebilir. Böyle konservatif bir tedavi diğer tedbirlere başvurmadan önce en az altı ay devam ettirilmelidir. Tedaviye yanıt verilmiyorsa doktor veya diş hekimi nedenini anlamak için bir BT veya EMAR isteyebilir. İlave tedbirler arasında kilitli çene eklemine bir sıvının enjekte edildiği artrosentez bulunabilir.

Diğer tedaviler arasında fizik tedavi, ultrason (derin sıcaklık verme yöntemi), biyogeribildirim veya deriden elektrikli sinir uyarımı vardır. Bir diğer daha pahalı işlem olan artroskopide doktor çeneye bakmak ve düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyen herhangi bir doku veya birikintiyi uzaklaştırmak için optik aletler kullanır. Doktor kas gerginliğini ve ağrıyı hafifletmek için iltihap karşıtı gevşeticiler verebilir.

KaRaqiZz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla