Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.05.2013, 21:52   #1 (permalink)
Narsinha

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Baharın lezzetini ot yemekleriyle çıkarın

Baharın lezzetini ot yemekleriyle çıkarın

Otlar doğa ile uyumumuzu sağlayan bitkilerdir.



Endüstriyelleşme, bilim ve teknolojinin uzay çağına ayak uyduran ivmesi, insanları doğanın nimetlerinden yararlanma fırsatından uzaklaştırdı. Hayatın koşuşturma telaşı alışkanlıklarımızla aramıza girip, evimize, özelimize yayıldı ve bizi 'fast food-hızlı yemek'e zorladı.
Bu hıza karşı direnmenin tek yolu sakin ve inatçı bir usulde, bedensel keyif unsurlarımızı sıkı sıkıya savunmaktır. Bir sofra etrafında ailenin toplanması, paylaşımı ne kadar önemliyse, geleneklerimizi korumak, bölgesel yemeklerimizin peşinden koşup araştırmak, onları envanterlemek de bizim görevlerimizden olmalı. Yerel yemeklerin, otların takipçisi olalım, lezzetlerini, kokularını yeniden keşfedip, fast foodun ezici etkisini kendimizden uzak tutalım. Kendimizi de, geleceğin genetik mirasçısı çocuklarımızı da.

Pazar tezgahları

Bahar denilince, ot yemekleri düşünülünce akla hemen Ege gelir. Eğer otları tanıyamıyorsanız veya ayırt edebilecek bilginiz yoksa, yerel pazarlar ve güler yüzlü satıcılardan yardım talep edin. Onlara satın aldığınız otları nereden topladığını sorun. Bitkiye ilaç verip vermediklerine, bahçe ve tarlaların yol kenarlarına yakın olmamasına dikkat edin. Nasıl pişirileceğini sorun. En güzel açıklamaları yıllardır pişirenlerin ağzından dinlemenin keyfini çıkarın.
Otlar üzerinde sararma varsa veya yaprakları zarar görmüşse satın almamaya dikkat edin. Canlı renkte ve sağlıklı görünen otları satın alın. Otları bezden yapılmış torbalarda, sepetlerde veya mürekkep içermeyen kağıtlarda taşımaya özen gösterin.
Eğer saklamak amaçlı aldıysanız veya çiğ yemeyecekseniz bekletmeden pişirin. Buzdolabında bir iki gün bekletmek zorunda kalırsanız otları önce temizleyin ama asla yıkamayın.
Toplandığı bölgenin temizliğinden eminseniz akan su altında yıkayıp, koyun veya hayvanların dolaştığı yerlerden toplanmışsa 10 dakikalığına sirkeli suda bekletip, çalkalayın.
Haşlama yaparken, kaynar su içinde, yeşilliğini kaybetmemesi için tencerenin kapağını kapatmadan pişirin. Acı otları ise acılıklarını kaybetmesi için bol suda haşlayın. Kaynar sudan çıkarıp, içi buzlu soğuk su dolu bir kapta 3-5 dakika beklettiğiniz yeşillikler asla kararmayacaklardır, merak etmeyin. Salatalara limonunu servis etmeden hemen önce dökün.
Kavurarak, saç veya fırında, ızgarada pişirerek de yiyebilirsiniz. Hatta uzun dayanmasını istediğiniz otların turşusunu, konservesini yapabilirsiniz.
Pazar tezgahları çoktan yeşerdi, sizleri bekliyor. Pazar çantanıza doldurun, bilmediğiniz, henüz tanışmadığınız otları davet edin mutfağınıza. Onlarla arkadaş olun, siz de otlar gibi baharla yeşerin, neşelenin.


Lezzet

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla