Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26.06.2013, 16:34   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vahşi Doğadaki Seri Katiller



Vahşi Doğadaki Seri Katiller



Nepal’de bir leoparın son 15 ay içinde 15 kişiyi öldürdükten sonra yemesi, vahşi doğadaki seri katiller hakkında önemli bir soruyu gündeme getirdi: Bazı hayvanlar insan kanına karşı iştah besliyor.



Bilim dünyası, bazı hayvanların insanlara çok sık saldırı düzenlediğine dikkat çekerek, insanların neden bu hayvanlara yem olduğunu araştırdı.

ABD’nin Florida eyaletindeki Köpekbalığı Araştırma Programı’nda yer alan George Burgess, Discovery News’e yaptığı açıklamada, “Birkaç spesifik canlının insanları özellikle hedef almayı öğrenmesini düşünmek, hiç de gerçeklik dışı deil... Büyük kediler bizi belli şartlar altında çok kolay hedefler olarak görüyor olabilir” dedi.

Araştırmacılar, en son olarak Nepal’de 15’incisi gerçekleşen leopar saldırısının ardından, ‘tuz tadının’ hayvanları insanlara çekebiliyor olabileceğini belirtti. Nepal’de aynı leoparın 15’inci kurbanı olan dört yaşındaki çocuk, geçtiğimiz hafta içinde ormandaki evinin yakınlarında bulundu.



Nepal’ın başkenti Katmandu’da bulunan Ulusal Parklar ve Vahşi Doğayı Koruma Departmanı’ndan Maheshwor Dhakal, leopar ve diğer büyük kedi türlerinin insanları yemeye alıştıkları halde, onları bu alışkanlıklarından caydırmanın zor olacağını söyledi.

Dhakal, CNN’e yaptığı açıklamada, “İnsan kanı, hayvanların kanından daha fazla tuz içeriyor... Hayvanlar bu tadı aldıklarında, artık geyik gibi avların yerine insanları tercih ediyor” dedi.

Öte yandan, insanları yemeye alışmak, geçmişteki deneyimlere bağlı olan bir öğrenme süreci gerektiriyor. Bu da avcının sıkça yemek istediği ‘gıda kaynağına’ ulaşmadan yapamayacağı bir şey olarak ifade edildi.


YERLEŞİM BİRİMLERİNE İNMEYE BAŞLADILAR
Zimbabwe Doğayı Koruma Görev Birliği’nde yer alan Johnny Rodrigues, Discovery News’e, “vahşi hayvanların giderek daha sık yerleşim birimlerinde görülmeye başlandığını’ belirtti.

Rodrigues, bu durumun nedeni olarak, ‘insanların giderek daha fazla vahşi yaşam alanına girmelerini ve burada yaşayan canlıların çevrelerine zarar vermelerini’ gösterdi. Büyük kedilerin daha çok büyükbaş hayvanların peşinden gittiğini belirten Rodrigues, insanları kovalayan leopar gibi hayvanlara nadir rastlandığını söyledi.

ABD’li vahşi doğa uzmanı Burgess ise insanlara düzenlenen saldırıların sadece büyük kedilerden gelmediğine dikkat çekti. Mısır’da iki defa köpekbalığı saldırısına tanık olduğunu ifade eden Burgess, “hayvanların saldırısına maruz kalırken suçlu olan tarafın insanlar olduğunu” belirtti.

YENİ ZELANDA’DAN KIZIL DENİZE UZANAN İZ
Burgess, insanların yaptığı dikkatsizliklere örnek vererek, vahşi canlıların saldırılarıyla bir bağlantı kurdu. ABD’li araştırmacı, Avustralya’dan ve Yeni Zelandan’dan Kurban Bayramı’nda kesilmek üzere Mısır’a deniz üzerinden koyun taşındığını, yolculuk esnasında ölen hayvanların da denize atıldığını söyledi.

Burgess, “Koyunlarla beraber dışkıları ve idrarları da denize dökülüyor. Bu da dışkı izinin Yeni Zelanda’da Kızıl Deniz’e kadar uzanan bir iz oluşturmasına neden oluyor” dedi. Ölü hayvanların denizde oluşturduğu izi takip eden beyaz uçlu ve mako köpekbalıkları, sığ sularda av peşine düşüyor ve doğal olarak insanlara saldırıyor.

Burgess, “Kısaca bir köpekbalığının veya başka bir hayvanın sürekli olarak insanları hedef aldığı fazla görülmeyebilir ama bu düşük bir olasılık da değil” ifadesini kullandı.

GEÇMİŞTE DE İNSANLARI YİYORLARDI
Bilim insanları, bugün ortaya çıkan tablonun, insanların yemek zincirinin her zaman en tepesinde yer almadığına ancak yem olmaktan da kurtulamadığına işaret ettiğini belirtti.

ABD’nin Minnesota Üniversitesi’nde antropolog olan Kirsten Jenkins, eski çağlarda yaşamış olan Proconsul adlı bir maymunun, birçok avcının kurbanı olduğuna dikkat çekti. İnsanların ve şempanzelerin atalarından olduğunu düşünülen ilkel maymunun fosillerinde, birçok vahşi hayvanın diş izleri bulundu.

Bu yılın başlarında ise nesli tükenen dev boynuzlu timsah Crocodylus thorbjarnarsoni’nin fosili, nesli tükenen modern insanın akrabalarından Australopithecus’un yanında bulundu. Arkeologlar, boyu 7 metreyi bulan timsahın eski çağlarda ilk insanlardan beslendiğini düşünüyor.

Burgess, modenr günümüzde insanlarda yamyamlığa da dikkat çekerek, “Kurbanlarını yiyen Jeffrey Dahmer gibi seri katiller de gördük” dedi.

ntv


__________________

Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan,
Yalnız söylenen sesi duyabiliyorsan,
Ne görebiliyorsun,Ne duyabiliyorsun.

"Hayret et! Çünkü hayrettir göğe açılan pencere.
Hayret ettim ve gördüm, bin ayet güldü yüzüme."
Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla