Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.07.2013, 14:50   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fobilerin Tedavisi


Fobilerin Tedavisi



Uçağa binmek, örümcek görmek, kapalı yerde kalmak ya da gök gürültüsünden korkmak, diğer adıyla fobiler, milyonlarca insana kabus yaşatmaya devam ediyor. Yüzlerce çeşidi olan fobiler arasında, politikacılardan, palyaçolardan, kurbağadan, arılardan, sayılardan korkmak gibi ilginç olanlar da var.

Kadınlarda erkeklere göre 2,5 kat daha fazla görülen fobilerin tedavisi de mümkün. `Normalde korkulmayacak bir durum ya da nesne ile karşılaşınca ortaya çıkan korku` olarak tanımlanan fobiler, kişinin korkulacak bir durum olmadığını ve korkunun anlamsız olduğunu bilmesine rağmen bu duyguya yenilmesiyle ortaya çıkıyor. Terleme, derin nefes alma, kalp çarpıntısı ya da panik şeklinde belirti gösteren fobilerin birçoğunun nedeni bilinmiyor.

Bilinen nedenler ise, daha önce yaşanan travmatik olaylar, çocukluktaki kötü hadiseler. Yapılan araştırmalar kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha fazla fobi görüldüğünü ortaya koymuş. Fobisi olan hastalar genellikle başka sorunlarla doktora başvuruyor. Kişi yaşadığı fobinin bir hastalık değil huy ya da kişilik özelliği olduğunu düşünüyor. Fobiler iş ve sosyal hayatı zaman zaman etkilerken çok ileri derecede olan korkular bazen ölümlere neden olabiliyor .

Fobiler hem ilaçlarla hem de sistematik terapilerle tedavi edilebiliyor. Hasta duyarlı olduğu nesne ve durumlara karşı yavaş yavaş alıştırılarak korkuyla yüzleştiriliyor. Hastanın korkusu üzerine mizansenler kurularak, prova yaptırılıyor. İlaçla tedavide ise kaygı giderici ilaçlar veriliyor. Bu konuda geliştirilen son tedavi yöntemi ise, ` sanal gerçeklik`. Korkuyu yaşayan kişiye üç boyutlu bir program izletiliyor. Bir kez uygulanan ve 6 saatlik tedavide, korkunun beynin hangi bölümünde oluştuğu tespit edilerek korku duygusu öldürülüyor.

Fobiler özel, sosyal, agorafobi olmak üzere üç başlık altında toplanabilir. Uçmak, yükseklik, asansöre binmek, kurbağa, örümcek ya da başka bir nesneye karşı korku duymak gibi fobiler özel fobilerdir. Toplum içinde bir faaliyette bulunurken kızarma, terleme, ellerin titremesi gibi istem dışı olaylar yaşamak sosyal fobi; yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, evden uzak kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten korkmak ise agorafobi olarak tanımlanıyor.

Alıntı

__________________

Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan,
Yalnız söylenen sesi duyabiliyorsan,
Ne görebiliyorsun,Ne duyabiliyorsun.

"Hayret et! Çünkü hayrettir göğe açılan pencere.
Hayret ettim ve gördüm, bin ayet güldü yüzüme."
Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla