Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.08.2013, 11:10   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Neandertaller Gözleri Büyük Olduğu İçin Yok Oldu


Neandertaller Gözleri Büyük Olduğu İçin Yok Oldu




İnsanın en yakın akrabası olarak kabul edilen ve neslinin neden yok olduğu hala büyük tartışmalara konu olan Neandertaller hakkında yeni ve önemli bir bulguya ulaşıldı. Antropologlar, insan beyniyle aynı büyüklükte olan Neandertal beyninin, kavrama yeteneği yerine görme ve hareket etme konusunda özelleştiğini belirtti.



Araştırmada kullanılan bir Neandertal kafatası (solda) ile modern insan kafatası.


Bilim insanları, bazı konuda gelişmiş bir medeniyet kurabilecek potansiyele sahip olduklarına dair izler bırakan ancak hayatta kalamayan Nenadertaller hakkında önemli bir bilgiye ulaştı. Modern insanın atalarıyla aynı büyüklükte beyni olan Nenadertallerin, beyinlerini çok daha farklı kullandıkları belirlendi.

Discovery News’te yer alan habere göre, Neandertallerin beyni görme ve hareket etmeye odaklanmıştı. Belli konularda avantaj sağlayan bu durum, aynı zamanda kavrama yeteneği ve sosyal etkleşim yeteneğinin fazla gelişmemesine neden oldu.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırmada, büyük gözleri ve daha büyük vücutları bulunan Neandertallerin beyni, görme sistemi ve temel hareketlerine odaklanacak şekilde gelişti. Araştırma ekibinde yer alan Robin Dunbar, ‘bu nedenle beynin akıllı kısmına daha az yer kaldığını’ belirtti. Dunbar, Discovery News’e, “Yaratıcı düşünceyi bulunduran kısım yeterince gelişmemişti” dedi.


BEYNİN ÖLÇÜMLERİYLE ZEKA İLİŞKİSİ
İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde evrimsel psikoloji profesörü olan Dunbar ve meslektaşları Eiluned Pearce ve Chris Stringer, modern insanın atalarına ait 32, Neandertallere ait 13 kafatasını inceledi. Kafataslarının, 27 ile 75 bin yıl öncesine ait olduğu belirtildi.

Görme yetisinin beynin ne kadar büyük bir kısmını ilgilendirdiğini anlamak için, göz boşluğu ile görsel bilgilerin işlendiği kısmın ölçüleri alındı. Vücuttaki ve görsel sistemdeki farklılıklar tespit edildikten sonra, araştırmacılar kavrama yeteneği için beyinde ne kadar alan kaldığını inceledi.

Araştırmacılar, çevresel farklılıkların türler için farklı evrimsel değişimlere yol açtığını belirtti.Homo Sapiens ve Neandertallerin ortak atası olan Homo heidelbergensis, dev bir vücuda sahip olmasına rağmen, Neandertallerde olduğu gibi büyük gözlere sahip değildi.

Dunbar, ‘Sahip oldukları büyük gözler, yüksek yerlerde ve tropik kuşağın dışında yaşayan Neandertaller için yeterli ışığın olmadığı ortamlara alışmalarını sağladı” dedi. Neandertaller ayrıca, daha soğuk iklimlerde yaşadıkları için vücut kaybını azaltacak şekilde Homo Sapiens’e kıyasla daha kısa boyluydu.


İŞBİRLİĞİNDE YETERSİZ KALDILAR
Neandertaller, tehlikeli avlanma şekilleri benimserken, ağırlıklı olarak et ile besleniyordu. Afrika’dan dünyaya yayılan modern insanlar ise ok ve yay icat etti, ayrıca mızrak kullandı. Homo Sapiens, büyük avlar yerine küçük avları daha çok ediyordu.

30 ila 50 bin yıl önce yok olan Neandertallerin, çeşitli nedenlerle yemek kaynaklarının tükendiği veya modern insanın arasına karışarak tarihten silindiği düşünülüyor.

Yeni araştırmada ise Neandertallerin sosyal etkileşim kurmakta fazla başarılı olamadıkları için hayatta kalamamış olabileceklerini savunuyor. Bunun nedeni, küçük gruplar halinde yaşamak zorunda kalan Neandertaller, karşılarına çıkan zorlukları aşmakta çok zorlanıyordu.


Dunbar, beyin organizasyonu ve sosyalliğin dışında, Neandertallerin Kuzey Avrupa’da bir araya geldiği insanlardan hastalık kapmış olabileceğini de belirtti. Dunbar, “Buz Çağı Avrupa’sında ayakta kalmakta çok zorlandırlar. Nüfusları iyice azaldı ve İspanya ve İtalya gibi güney bölgelerine kısıldılar” dedi.

Araştırma hakkında yorum yapan Southampton Üniversitesi’nden arkeolog Clive Gamble, “Neandertalerin beyin büyüktü ancak farklı bir şekilde çalışıyordu. Gereken seviyede kültüre erişemediler ve gelişmiş araçlar yapmayı başaramadılar” dedi.

Gamble, “Bu araştırma Neandertallerin aptal veya hayvansı canlılar olduğunu söylemiyor. Sadece, gözlerinden dünyayı farklı görüyorlardı” ifadesini kullandı.

ntv

Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla