Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.08.2013, 14:00   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 33 Yeni Karınca Türü Keşfedildi


33 Yeni Karınca Türü Keşfedildi



ABD’li bir biyolog, Orta Amerika ve Karayip bölgesinde 33 yeni karınca türü keşfetti. Bilim insanı, yeni türlere Maya uygarlığı döneminden kalan lord ve şeytanların isimlerini verdi.


Tüylü suratlı Eurhopalothrix semicapillum.


Utah Üniversitesi’nde biyolog olan Jack Longino, dünyanın en büyük populasyonunu oluşturan canlılardan biri olan karıncalara 33 yeni tür eklenmesini sağladı.

Biyoloji profesörü, keşifleri hakkında, “Yeni türler mikroskop altında kabuslara neden olabilecek şeyler gibi beliriyor... Yüzleri çok geniş kalkanlar gibi, gözleri yüzlerinin kenarındaki çok küçük noktalara indirgenmiş... Çeneleri ise keskin dişlerle dolu” dedi.

Longino, “Alien filmindeki küçük yaratığı andırıyorlar... Yakından bakınca gerçekten korkutucu görünüyorlar. Bu yüzden biraz da komikler” dedi.

Zootoxa dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, Longino Eurhopalothrix familyasına ait 14 yeni tür belirledi ve bu türleri bilinen 14 türden ayrıştırdı. Yunanca olan tür adı, Eurhopalothrix türlerinin birçoğunun sahip olduğu tüy şeklini temsil ediyor.

Longino, Zootoxa dergisinde yayımlanacak olan bir diğer çalışmasında ise Octostruma familyasına ait 19 yeni tür keşfine yer verdi. Yeni türler, varlığı bilinen 15 türden kendilerini ayrıştıran farklılıklarıyla tanımlandı. ‘Sekiz şişkinlik’ anlamına gelen Octostruma, karınca türlerinin sekiz segmentli antenlerini temsil ediyor.


YAPRAK ÇÖPÜ LORDLARI
Longino, “Yeni türler genelde küçük orman topluluklarında bulunuyor ve ağırlıklı olarak tarımsal alanlarda ortaya çıkıyor. Bu durum, Orta Amerika’daki ormanları koruma çabasının önemini gösteriyor” dedi.

RedOrbit sitesinin haberine göre, yeni karınca türlerinin birçoğu 0.2-0,1 cm kadar küçük bir boya sahip. Birçoğu, çürümekte olan odun veya ölü yaprak örtülerinin altında yaşamayı tercih ediyor.

Longino, “Neredeyse gözleri yok... Görüntüleri tespit etmeyen ama ışığı yakalayan gözleriyle yaprak çöplüğünde bir şeyler bulabilmek için geziniyorlar... Karıncaların kendilerini kamufle etmek için ince bir kiraç tabakasına buladığı, av olarak da yumuşak vücutlu küçük böcek ve örümcekleri tercih ettiğini düşünüyoruz” dedi.


‘YERALTI DÜNYASININ TANRISI’
Yapraklarda yaşamayı seven karıncalar için Longino’nun belirlediği bazı isimle şunlar:

- Eurhopalothrix zipacna: Guatemala ve Honduras’ta bulunan karınca, vahşi ve timsah benzeri bir Maya şeytanından adını alıyor.

- Eurhopalothrix xibalba: ‘Korkunun yeri’ anlamına gelen ad, Maya mitolojisinde ölüm tanrıları tarafından kontrol edilen yeri temsil ediyor.

- Eurhopalothrix hunhau: Önemli bir Maya ölüm tanrısı ve yeraltı dünyasının lordu. Bu adı alan tür, Meksika ve Guatemala’da yaşıyor.



Günümüzde, 15 bin karınca türü olduğu biliniyor. Türler arasındaki en büyük farklılık vücut yapıları olurken, karınca türlerinin 30 bin civarında olabileceği düşünülüyor.

Longino ise yapılan genetik çalışmalar sonucunda ‘100 bine yakın karınca türü olabileceğini anladıklarını’ söyledi.

Dünyada 700 bin bilinen böcek türü bulunuyor ama bu sayının her yıl artması bekleniyor. Dünyada yaşayan canlı türlerinin yüzde 70-80’ini ise böcekler oluşturuyor.

Yeni türler keşfetmek konusunda oldukça başarılı olan Longino, en son başarısıyla keşif sayısını 131’e çıkardı.

ntv


__________________

Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan,
Yalnız söylenen sesi duyabiliyorsan,
Ne görebiliyorsun,Ne duyabiliyorsun.

"Hayret et! Çünkü hayrettir göğe açılan pencere.
Hayret ettim ve gördüm, bin ayet güldü yüzüme."
Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla