Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.09.2012, 13:01   #1 (permalink)
ira
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sigarayı Bırakmak Neden Kilo Aldırır

VKV Amerikan Hastanesi Endokrinoloji Uzmanları’ndan Doç. Dr. Selçuk Can sigarayı bırakmak isteyen kişilerin spor yaparak bu konuda daha başarılı olabileceklerini söyledi. Sigarayı bırakmak isteyenlerde en önemli psikolojik engelin ve yeniden başlama nedeninin sigarayı bırakma aşamasında alınan kiloların yarattığı sıkıntı olduğuna dikkat çeken Can, yapılan bilimsel araştırmalarda sigarayı bırakma aşamasında spor yapanların % 20 oranında başarı sağladığını belirtti. VKV Amerika Hastanesi Psikiyatri Uzmanlarından Dr. Gülçin Sarılgan da hekim kontrolünde oluşturulan bir tedavi planıyla sigarayı bırakmayı deneyen kişilerin, sigarayı bırakma sonrası yaşayacakları psikolojik değişimler konusunda bilinçlenmeleri daha başarılı olduklarını belirtti.

Sigarayı Bırakmak Neden Kilo Aldırır?

Can, sigarayı bırakanların ortalama 4.5 kilo aldığını, artışının üst düzeyde görüldüğü kişilerin de günde bir paketten fazla içen ve 10-20 yıl süreyle bu alışkanlığı sürdürenler olduğunu bildirdi. Sigara bırakıldıktan sonraki bir hafta içinde vücutta su birikmesi nedeniyle 2.5 kiloluk bir artış yaşandığına dikkat çeken Can, ağırlıktaki artışın nedenlerini şöyle özetledi:
Yiyeceklerin tadı ve kokusu daha iyi hissedilir.
Sigara iştahı kapar, bırakılınca iştah açılır.
Sigara öğünlerin bitişini gösteren bir sinyal gibidir. Siagara içmeyen kişi yemek yeme
süresini uzatır.
Sigara enerji tüketimini artırır, metobolizmayı hızlandırır.
Sigarayı bırakma başarısı gösteren kişi kendini ödüllendirme psikolojisiyle tatlılar gibi yüksek kalorili besinleri seçer. Sigarayı bırakınca kilo aldığını düşünen tiryakilerin sürekli tekrar içmeye başlayarak bir kısır döngüye girdiğini beliten Can, bu kısır döngünde çıkış yolunun spor yapmaktan geçtiğini bildirdi. Kişilerin kilo alma durumunu normal karşılamalarını, diyet ve egzersizle bu durumun üstesinden gelinebileceğini belirtti. Can, taze meyve, meyve suyu , şekersiz sakız, nikotin çikleti tüketiminin de sigarayı bırakmaya çalışan kişinin durumunu kolaylaştıracağını söyledi.
Sigarayı Tatilde Bırakmayın
Cani [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dönemlerinin kişilerin daha fazla besin tüketmesi nedeniyle kilo artışıyla sonuçlandığını ve bu dönemde sigara bırakan kişilerde bu durumun kilo alma korkusuyla tekrar sigaraya başlamaya neden olabileceğini belirtti.
Sigarayı Bırakmak Zor Değil!
Uzun zaman sigara içen ve bırakamayacağını düşünen kişiler yanılıyorlar. Uzmanlar, sigara içen kişilerin hangi yaşta ve zamanda olursa olsun sigarayı bırakabileceklerini belirttiler.
İngiltere'de sigara tüketimin yoğun olduğu 1950 ile 1990 yılları arasını, sigara bırakma kampanyalarının etkili olmaya başladığı yıllar olarak tanımlayan, kişinin hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakabileceğini belirtti.
Araştırmacılar ayrıca, sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalanma riskinin, sigara içmeye devam edenlere göre, yüzde 90 oranında azalttığını ortaya koydu.

ira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla