Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.09.2012, 13:02   #1 (permalink)
ira
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hayvansal gıdalardan alınan proteinin zararları

Vücut sağlığınız için tüketeceğiniz proteinlerin hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir.
Yüzyıllardır hayvansal gıda maddeleri beslenmemizde önemli bir yer edinmiştir. Hayvanlardan üretilen gıda maddelerinde yüksek oranda protein bulunmaktadır, fakat vücudumuz ihtiyacı olduğu proteini sadece hayvansal gıdalardan karşılamamaktadır. Bir çok bitkinin düzenli tüketilmesiyle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak mümkündür.
Hayvansal kaynaklı gıda maddelerinden yüksek oranda protein alınması;
· ürik asit seviyesini artırır,
· koroner kalp hastalıklarını artırır,
· Kolesterol oranını yükseltir,
· Doymuş yağ alımını artırır,
· Vücut suyunun atılımına neden olur,
· Kemik yoğunluğunun azalmasına yol açar,
· Fazla alınan protein yağa dönüşür, böbrekleri ve sindirim sistemini yorar,
· Böbrek taşı oluşumunda etkin rol oynar.
Hayvansal gıdalardan alınan proteinin zararları yararlarından daha fazladır. Bu nedenle tüketicilerin gerekli protein ihtiyaçlarını hem hayvansal hem de bitkisel ürünlerden almalarında yarar vardır. Yiyeceklerinizde oluşturacağınız karışım vücudunuzun daha sağlıklı protein almasını sağlayacaktır.
Gıda maddeleri ile alınan proteinler; büyüme ve gelişmede, kan proteininin yapımında, hormonların yapımında, enzimlerin üretiminde, kas sisteminin oluşumunda aktif olarak yer almaktadır.
Tüketilen proteinlerin vücudumuzda kullanılma oranları farklılık göstermektedir. Anne sütü ve yumurtanın % 98'i; et, süt ve peynirin % 75'i; bitkisel kaynaklı proteinlerin % 45'i vücut tarafından kullanılabilir.
Nohut ve Mercimek Protein Kaynağı
Vücudunuzun ihtiyacı olan protein, nohut ve mercimek tarafından karşılanabiliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Nohut ve mercimek, özellikle düşük gelirli ailelerin protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatif oluşturur" dedi.
Doç. Dr. Elmacıoğlu, öğünlerde mercimek ve nohut tüketilmesinin ya da sebze yemeklerinin içinde bulunmasının, yemeklerin protein değerini yükselttiğini bildirdi.
ABD’de sağlık kuruluşları tarafından, bir takım açıklamaların yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Elmacıoğlu, "Türk mutfağında 2 bin yıldır varolan bu yemek kültürü, ABD'de yeni keşfedilmeye başlandı. ABD'deki çeşitli basın organlarında yer alan haberlerde mercimek ve nohut tüketimi özendirilmeye çalışılıyor" dedi.

ira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla