Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.08.2013, 18:06   #1 (permalink)
Hayat
Bağımlı Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ekmek Tüketimi Ne Kadar Olmalı

Ekmek Tüketimi Ne Kadar Olmalı


Ekmek insana en temel ihtiyacı olan şekeri verir. Bir insanın organlarının ve hücrelerinin çalışması temel yakıt maddesi olan şekere bağlıdır ve ekmek bunun en ucuz, en temin edilebilir ve en ulaşılabilir kaynaklarından biridir. Ekmek buğdaydan yapıldığı için eğer tam buğday unundan yapılmışsa, buğdayın sahip olduğu B grubu vitaminler ve lif açısından zengin olur.


Günümüzde satılan beyaz ekmekler yapılırken kullanılan unlar, buğdayın iyice rafine edilmesi ile elde ediliyor. Bu işlemler sırasında buğday, kepeğinden, kabuğundan ve embriyosundan ayıklanıyor. Yani ekmek beyaz olsun diye tüm yararlı kısımları atılıyor. Ayrıca ekmekler daha beyaz olsun diye bazen içlerine
beyazlatıcı özelliği olan maddeler konabilmektir. Sonuçta doğal bir şey yemek varken tamamen kimyasal bir madde yiyoruz. Bu ekmeklerin vücuda sadece enerji sağlamak gibi bir etkisi var. Hiçbir vitamin ve mineral içermiyor. Bir anlamda boş kalori diyebiliriz. Tabi boşuna alınan kilolarda diyebiliriz.


Beyaz ekmek asla doyurmaz bizleri beyaz ekmeğin şeker içeriği vücuda girdiği zaman insülün salgısını arttırıyor. Buda çabuk acıkmamıza, yemek sonrası uyku halleri tatlıya olan düşkünlüğe sebep olur. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Çünkü tam tahıllı ekmekler vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengindir. Lifli olması bağırsaklar için oldukça faydalıdır.


Günlük tüketilecek ekmek miktarı kişinin yaşına boyuna ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ekmek tüketimini toplum olarak yanlış yapıyoruz. Ekmek tüketmeyen biri tahıl grubu yiyeceklerden yiyorsa hiç bir kaybı olmaz. Bu tahıl gurubu pilav, makarna, börek, çorba, kestane, mısır, patates, tatlılar da ekmek yerine geçen karbonhidratlardır. Belki hiç ekmek yemiyoruz ama bir tas çorba içtiğimizde, bir tabak pilav yediğimizde veya iki tane dolma yediğimizde de kat kat ekmek yiyoruz anlamına gelir. Hiç ekmek yemeden kilo almanın nedeni de bilmeden yüksek miktarda tahıl tüketmektir.


Ekmek yerine insanlar doyma hissini artırmak için neler yapabilir?
Eğer dengeli beslenme yapılabilirse, kişiler doyar. Bunun içinde tabağınızı dörde bölün. Tabağınızın ¼’ü tahıl gurubu yiyeceklerden oluşsun; ekmek, pilav, makarna, çorba veya patates. ¼’ü et gurubu yiyeceklerden oluşsun; et, tavuk, balık, yumurta veya peynir. ¼’ü sebze ve salatadan oluşsun. Kalan ¼’ü de yoğurt
veya ayrandan oluşsun. Her öğününüzde mutlaka yoğurt olsun. Çünkü yoğurt, protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli kalsiyum ve vitaminler açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Çok tok tutar. Yoğurt, ayran, kefir veya cacık olarak da tercih edebilirsiniz.

Hayat isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla