Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.08.2013, 01:26   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İshal tedavisi nasıl yapılır ? İshal Nasıl Geçer ?

İshal tedavisi nasıl yapılır ? İshal Nasıl Geçer ?

İshal tedavisinde ana prensip; vücudun kaybettiği tuzu ve suyu yerine koymak. Sıvı ve tuz kaybının fazla olmadığı ishallerde, hastalar hastaneye yatırılmadan uygun diyetle ayakta tedavi edilebiliyor. Ancak ishal tedavisinin püf noktalarını göz ardı etmemek gerekiyor. Dr. Dilek Mamçu, şu uyarılarda bulunuyor:

"Hemen ishal kesici ilaçlar (anti diyaretikler) kullanmak kesinlikle doğru değil. Ateş, ishal ve kusma ile vücuttaki zararlı etkenler atılır. O nedenle ilk başlarda ishali kesmemek gerekir. Dizanteri ve kolera vakalarındaki fazla su-tuz kaybı ise hastaneye yatış gerektirir.

İshal geçene kadar yağsız, posasız gıdalarla diyet uygulanır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanır. İlk birkaç gün içinde yeme içme konusuna özen gösterilmeli, bağırsakları uyaran çiğ sebze ve meyve tüketiminden kaçınılmalıdır. İlk günler kızarmış ekmek, patates haşlama, yoğurt ve ayran tercih edilmeli, sonraki günlerde ızgara et ve pişmiş sebze yemeklerine başlanabilir.

5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konarak karıştırılır. Ev ortamında da hazırlanabilen bu sıvı, her ishalden sonra hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirilir. Ev koşullarında, ağızdan sıvı ve elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."

Sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, güneş yanıkları ve sıcak krampları yazın yaşanabilecek diğer sorunlar. Havuzdan veya denizden bulaşabilecek hastalıklara da değinen Dr. Mamçu, özellikle hepatit enfeksiyonları ile mantarlar konusunda uyarıda bulundu.

"Yüzme havuzları ortak kullanım alanıdır ve insan çıkartıları ile kirlenir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği yaratır. E.coli, cryptosporidium, giardia, shigella gibi mikropların karıştığı suyun yutulması ile ishal gelişir. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit denen göz enfeksiyonuna neden olur. Irmaklar ve denizler de insan ve hayvan çıkartıları ile kirlenebilir. Bu suların içilmesi ile ishal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları oluşabilir. Ayrıca lağım suları ve insan çıkartıları ile kirlenmiş deniz ve havuzlardaki suyun ağızdan veya burundan girmesi ve yutulması ile A tipi bulaşıcı sarılık, yani hepatit-A da bulaşabilir.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla