Konu: Kore Tarihi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.09.2013, 12:47   #5 (permalink)
KaRaqiZz
BaHaRamaZaN

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kore Tarihi

◆ Gangneung Danoje festivali
Gangneung Danoje festivali Kore’de en tarihi ve eski festivallerden biri olarak Japonya’nın sömürgesi altındaki dönem, savaş gibi toplumsal değişimin altında da Young-dong bölgesinde yaşayan kişileri bağlayan bir festivald olmuştur. Şimdi de hala .Young-dong’da düzenlenmektedir.
Dano festival
Gangneung, eski bir ülke olan Dong-ye’nin toprağıdır. Tarihi yazılara göre ekim ayında Mucheon adlı festival yapılmıştır ve bu süküran festivalidir. Bir yandan mayıs ayında Danoje adlı festival yapılmıştır ve bu hasatların iyice üretilmesini dileme amacında bir festivaldir. Böylece Gangneung Danoje festivali çok eski bir geleneksel festival olduğu düşülmektedir ama ne zaman başladığını anlatan ayrıntı bir tarihi yazı fazla bulunmamaktadır. Ne zaman yapılmaya başladığı tam olarak bilemiyoruz fakat eskiden beri Gangneung Danoje’nin devletin yardımıyla halklar tarafından düzenlenen bir ortak festival olduğu açıklanmaktadır.

Danoje festivali ay takvimine göre 5 nisanda Sin ju geun yang(Tanrı’ya verilen içkiyi yapan gün) başlayarak ay takvimine göre 7 mayısta Songsinje’yle(Tanrı’yı Daegwanryeong tepesine gösderen töreni) biter. Bugünlerdeki Danoje ay takvimininin 5 nisanda Daegwanryeong tepesindeki tapnakta ibadet töreni yapıp Tanrı ağacını aldıktan sonra başka tapınakları uğrar. Ve festivalin önceki günü Youngsinje(bir ibadet töreni) yaparak festivale başlar. Festivalin yapılan yer olan Danojang’da 5 gündür her sabah ibadet töreni yaparak o senenin balıkların ve hasatların başarıyla üretilmesini dilerler.
Bunu dışında Gwanno maske oyunu, salıncak, Kore güreşi, halk müziği yarışması, halk şarkı yarışması gibi çeşitli programları var.
◆ Namsadang nori (Namsadang oyunu)
a wayfaring male entertainer, a strolling actor, actors on the road
Namsadang nori, Kkodusoei(lider) ile beraber en azında 40 kişiye kadar erkeğin oyun grubu olan Namsadang pae’nın ve köyleri dolaşarak Joseon’un son dönemlerinde yaptığı ve yayılan oyundur. Böylece Namsadang nori halklardan başlayıp halklar için oynanan oyundur. Ayrıca o dönemlerdeki toplumda yaşanan aşağlanma acısını ve alimlerin ahlaksızlığını oynayarak eleştirıp Kore halklarını uyandırmıştır. Bugünlerdeki halk sanatının temeli olup Kore’nin somut olmayan önemli kültür mirası listesinde yer almaktadır.
◆ Youngsanje
yungtanjae
Youngje, 49je’nin(insanın ölümünden 49 gün sonraki günde yapılan töreni) bir türüdür. Ölünün ruhunu Budizme inanarak cennete gönderme amacındaki bir törendir. Budda’nın Youngchi dağında yaptığı Budizm konuşmasını bugün tekrar yeniden yapma anlamındadır. Budizmın ruhu cennete gönderme törenlerinden en büyük bir tören olup Youngsanjakbub olarak da tanımlanmaktadır.

Youngsanje, sunağın yapıldığı yeri simgelemek için açıkhavada Budda’nın Young san hoei sang do (Youngchi dağında yaptığı Budizm konuşmasını çizen resim) takarak başlar. Tapınağın dışından tapınağa yürüme töreni yapılarak Budda’nın iyiliği övemek için Haegeum(telli çalgı), Buk(davul), Janggu(vurma çalgı), Goemungo(telli çaldı) gibi çeşitli çalgılar çalınır. Aynı zamanda Bara dansı, Navi dansı, Boepgo dansı gidi danslar edilir. Yürüme töreni bittikten sonra dilek dilerler ve ruh için tören yaparlar.

Youngsanje, Kore’nin geleneksel kültürlerinden biri olup hem ölenlerin ve ölmeyenlerin Budda’nın doğrusunu öğrenip uyanarak acılardan kurtarabilmesini dileme töreni olrark ve bir performans değil, insanların katıldığı muhteşem bir buddizm töreni anlamında de
◆ Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut (Rüzgar Tanrıçaları için Jeju
Ayinleri)
gu
Jeju şehrindeki Geonip-dong’da bulunan Chilmeoridang Mabedi’nde yönetilen bir şaman ayini (gut) dir. Geonip-dong Jeju-do Adası’nda küçük bir köydür ve halkı geçimini balıkçılık, deniz kabuğu toplamacılığı yaparak ve haenyeo (kadın dalgıçlar) olarak sağlar. Geleneksel olarak köylüler şaman ayinlerini barış için ve yargıç tanrılarla deniz tanrıçalarına bereketli hasat için dua ettiklerinde uygulamışlardır.
Herşeyden öte yaşamlarını denizden sağlayan Jeju Adası halkı için Yeongdeunggut ayinleri özel bir anlam taşır. Törenler belirli zamanlarda Jeju-do Adası’nın her yerinde, rüzgar tanrıçalarından sakin deniz ve bereketli av dilemek için düzenlenir. Bu sayısız ayinlerden Geonip-dong’da bulunan Chilmeoridang Mabedi’nde yönetilen ayin önemli 71 numaralı Somut Olmayan Kültür Mirası olarak belirlenen Jeju Chilmeoridang Yeongdeung ayinidir. Bu bakımdan Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut olarak bilinen törenler Yeongdeunggut ile birleştirilmiş haenyeo inancı ve halk inancını içerir. Törenlerin benzersizliği ve soyut değeri, haenyolar tarafından yönetilen tek tören olmasına dayanır.
◆ Cheoyongmu (Cheoyong Dansı)
danse de Cheoyong
Cheoyongmu (Cheoyong Dansı), Cheoyong maskesi takılarak yapılan bir danstır. İnsan görünümündeki maskelerin takılarak yapıldığı tek saray dansı olarak “ObangCheoyongmu”da denir. Bu maske dansı, Birleşik Silla kralı Kral Heongang (875-886) ile ilgili Cheoyong efsanesinden kaynaklanır. Cheoyong, kralın karısını ayartmış kötü ruhları (bulaşıcı hastalık tanrıları) uzaklaştırmak için şarkı ve dansın kullanıldığını söyler.
Cheoyong Dansı aynı zamanda Yin-yang ve Beş Element teorilerindeki kötülükleri önlemeyi ifade eder. Canlı ve renkli hareketler eşliğindeki dinamik motifler, dansa yücelik ve maskelerle uyumlu bir canlılık hissi yaymaktadır.
Birleşik Şilla’dan Koryo’nun son dönemine kadar bir kişi dans ederdi ama Choseon kralı Sejong döneminden (1418- 1450) beri günümüzdeki ile aynı şekilde 5 kişiden oluşurdu. Seongjong döneminde (1469-1494)daha da gelişerek saray törenlerinde kullanılmaya başlandı. Bundan sonra Choseon son dönemine kadar şarkı sözleri ve müzikleri değişerek yenilendi. 1910 yılında saraydan çıkıp, halkın arasına karıştı. 1920 yılının sonunda tören müziği çalan Lee WangJik çifti Changdokgunk Sarayında çalmak için yeniden düzenlemeleriyle günümüze kadar gelmiştir.
◆ Gagok
song
Gagok bir kaç enstrümanın eşliğinde, çalınan geleneksel bir vokal müziktir. Choson döneminde çokça söylenen Gagok’da Kore’nin geleneksel şiir stili olan Sicolar şarkı sözü olarak kullanılırdı ve bu dönemin Gagokları daha ağırdı.. Bunun aracılığıyla eski Koreliler’in bilinç ve sanat görüşleri anlaşılabilir. Günümüz Gagoğu şarkı söyleyenin ve dinleyenlerin tamamının eğlendiği daha hareketli bir şarkı olarak gelişmiştir. Gomungo, Gayagım, Heagım, Deagım, Danso, Janggu gibi çalgılarla çalınır.
Gagok uzun bir medeniyeti sürdüregelen sanat değeri oldukça yüksek bir müziktir.
◆ Daemogjang
a fair at the very end of the year
Kore’de ağaç işleri ile uğraşanlara geleneksel olarak “marangoz” olarak adlandırılırdı. Kayıtlara bakıldığında Üç Krallık Döneminden beri çiftlikçiliğin olduğunu görürüz. Çiftliklerin ortasında bulunan barınakları yapan kişiye marangoz denirdi. Ağaçları malzeme olarak kullanıp ev yaparlardı. Kore’nin böyle ağaca dayalı bir geleneği vardı. Kore’nin kültürel geçmişi ve doğal ortamıyla uyan bina kültürünü geliştirdi. . Daemogjang manevi kültürel miras olarak kayıtlara geçer ve bu konuda Kore’nin en maharetli olması açısından önemli bir anlama sahiptir.
◆ Atmaca Avı
hawking
Atmacayı eğitip, vahşi şartlarda avını yakalama yöntemi olarak tarihi 4000 yıldan fazladır. İlk olarak Asya’da ortaya çıkmıştır. Ticaret ve kültürel alışverişler aracılığıyla diğer bölgelere de yayıldığı düşünülmektedir. Eskiden atmaca avı beslenme için yapılırdı, günümüzde ise doğa ile uyumu öğretebilmek için 60 tan fazla ülkede devam etmektedir.
Bu Kore başta olmak üzere; Arap Emirlikleri, Belçika, Çek, Fransa, Pakistan, Katar, Suriye, Suudi Arabistan, İspanya, Moğolistan’ın dahil olduğu 11 ülkenin atmaca avlarıyla ortak olarak kayıt edilmiştir.

__________________
Aşk der ki sana: Yolumdaysan başım feda yoluna; ama bil ki senin de başını isterim yoluma. Kahır, kapris gelecekse senden amenna! Ama ayağına diken batarsa yolumda ah edip vahlanma!...
Aşk bilek gücü değil “YÜREKTİR”! Yüreğin yetmiyorsa düşme yollara!…
KaRaqiZz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla