Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.09.2013, 11:47   #1 (permalink)
FifiVePirtik
Tecrübeli Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebiyatımızda mizah

Edebiyatımızda Mizah



Kara Mizah
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kara mizah veya kara komedi, komedi ve hiciv sanatının alt türlerinden biridir. Genellikle ciddiyetle ele alınan cinayet, ölüm, hastalık, savaş, akıl hastalığı gibi konuları mizahi bir anlayışla ele alır.
Kara mizah açık seçik olana karşıtlık göstermesine rağmen bu anlayışla ilişkilidir. Dolaysız gülmecede mizahi durumların çoğu şoka ve ani değişimlere dayanırken kara mizah genellikle ironi ve hatta bazen yazgıcılığı (fatalizm) kullanır.

Bu özel mizah türüne çarpıcı örnek olarak Beckett'in 'Godot'yu Beklerken' adlı oyunundan bir sahne verilebilir; karakterlerden biri kendini asmak için kemerini çıkarır, ancak pantolonu düşer. 'Grandma's in the Wedding Cake' adlı oyunda ise evin yakın zamanda ölen büyükannesinin külleri oyun boyunca döner dolaşır ve son olarak düğün pastasının içinde yerini alır.
Kara mizah içinde aynı zaman parodi, yani biçimle öz arasındaki ayrılıktan gülünç etki yaratma yer alır. Yaygın olarak, ciddi olması gereken ancak açıkça bunu başaramayan bir duruma karşı gösterilen tepki kullanılır. Örnek olarak South Park çizgi dizisindeki Kenny'in sürekli ölümleri verilebilir.

__________________
Teşekkür Etmek için Beğen Butonuna Tıklayınız.
FifiVePirtik isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla