Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.09.2013, 13:57   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sekiz 2 Albüm Röportajı

Sekiz 2 Albüm Röportajı


Bir şarkı ile başlayıp bir oluşuma kadar uzanan Sekiz ekibi, ilk yasal albümlerini geçtiğimiz aylarda Hiphoplife PRO ve Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerinin raflarında ve dijital satış platformunda sergilemeye başladılar. DnR’da en çok satanlar listesine de giren Sekiz 2 albümünün ardından, Ais, Anıl Piyancı, Big-O, Emrah Karakuyu, Grogi ve Red ile bu başarının perde ardı, albüm, ekibin hedefleri ve gelecek planları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Sizleri bu röportaj ile başbaşa bırakıyor ve keyifli okumalar diliyoruz.

Sekiz projesinin doğuşunu anlatır mısınız ?

Ais: İzmir'e gittiğimizde herkes oradaydı. Haydi bi şarkı yapalım hep beraber diyerek çıktı. Bu denli ciddileşeceğini o zaman düşünmemiştim şahsen.
Anıl Piyancı: Sekiz başta bir proje değil sadece şarkıydı, bu şarkı bir günde ortaya çıkmış ve bir günde klip çekilmiştir. Çok hızlı oluşundan da anlaşıldığı gibi üzerine planlar yapılmış bir iş değildi, belki de sihiri buradaydı. Tamamen kendi imkanlarımızla yaptığımız “Sekiz” klibi beklenenden fazla ilgi gördü ve sonrasında bu oluşum rap kitlesi tarafından “Sekiz” ismini aldı aslında bizim kendimize bulduğumuz bir grup ismi değil bu sadece şarkı ismiydi. Sonunda bu çalışma bir projeye dönüştü ve “Sekiz 2” adlı albüm ile müzik piyasasında Sekiz grubu yerini almış oldu.

Big-O:
Uzun zamandır birbirinden yetenekli ve tanınmış 5-6 mc'yi bir araya getirip iyi bir şarkı yapıp ve o şarkıya gerçekten kaliteli bir klip çekerek büyük beğeni toplanabileceğinin inancındaydım. O dönemde Türkçe sözlü Rapin buna ciddi anlamda ihtiyacı olduğunu fark etmiştim ama bunu yapabilmek için birazda olsa ekonomik bir güce ihtiyaç vardı. Ama tabi benim için paradan çok bu hayali gerçekleştirebilmem için insanları ikna edebilmem gerekiyordu. Birbirinden uzak bu 5-6 mc'ye telefon açıp “beyler kral bir klip çekeceğiz ve tepeden ineceğiz” demekle olmuyor bu işler. O ortamı yaratıp, o güveni insanlara aşılamak kolay değil. O yüzden projemi geçici bir süre için rafa kaldırmıştım. Anıl Piyancı bana bir öğlen alo dedi ve “abi toplandık parça yapacağız, sen de okumak ister misin?” dedi. Normalde pek düet yapan ya da veren bir isim değilim ama o gün nedense içimden “evet neden olmasın” dedim ve Yeşiloda’ya gittim. Sekiz’de Anıl, İndigo ve Grogi dışında pek kimseyi yakından tanımıyordum. İlk başta amaç sadece bir parça yapmaktı ama o gün ortamı gözlemlerken herkesin kendine has orijinal bir stili olduğunu fark ettim ve bir klip çekmemiz gerektiğini düşündüm. Çocuklarla da bu düşüncemi paylaştım. Hepsi bu düşünceyi destekledi. Eğer bir projeye inancım varsa moruk beynim fena gaza gelir ve hızlı üretmeye başlar. Ertesi gün Karşıyaka sahile çıkıp klibi çektik. Herkesin götünden ter aktı, herkes çok çalıştı. Kamera arkasında Big-O, Görkem Kara ve Mazlum Güzelsoy vardı. Tüm imkansızlıklara rağmen çok büyük bir beğeni topladık. Klip sonunda da Kmr parçayı söyleyen 8 mc olduğu için sekiz yazarak duvara tag attı. Şarkının adı Sekiz olarak kaldı.

Emrah Karakuyu: İlk Sekiz projesinde ben yer almamıştım. Böyle bir işi Türkiye’de izleyebilmek beni çok sevindirmişti ve gururlandırmıştı. İkinci projede sevgili Anıl Piyancı'nın çağrısı üzerine ekibe dahil oldum.

Grogi: Bir konser için tüm ekip tesadüfen İzmir’deydik. Eğlenceli geçen bir parti sonrası stüdyoya geçip hep beraber bir şarkı yaptık ve ortaya ilk proje olan Sekiz çıktı. Turnesini düzenledik imza günleri yaptık, her gittiğimiz ile yeni bir underground albüm yapıp götürdük. Günden güne gelişmeler devam etti ve bu aşamaya geldik.

Red: İzmir'de bir konser için bir araya geldik. Sahnelerden sonra hep beraber vakit geçirebileceğimiz bir stüdyoda muhabbet ederken “Kamufle ile Gravür” isimli albümümüze kalabalık ve renkli bir şarkı kaydetmeye karar verdik. Kadro ve şartlar uygundu. İş büyüdü ve resmiyete de dökülerek bu günkü haline geldi.

Bir ara dağılma durumunuz vardı fakat sonra değişmiş bir kadroyla "Sekiz 2" albümünü çıkardınız. Bu dağılma ve yenilenen kadro ile tekrar toparlanma sürecini değerlendirir misiniz ?

Big-O: İlk Sekiz projesinden sonra aynı kadro bandrollü albüm çıkarmaya karar verdi. Sekiz Hiphoplife.PRO ve Pasaj Müzik etiketiyle piyasaya sunulmadan önce başka bir firma ve yapımcı ile sözleşme imzalama aşamasındaydı. İndigo neden ayrılmak istediğini anlatan bir görsel yayınladı zaten. Kamufle o dönem Pasaj Müzik’le sözleşme imzalandığını söylemişti ve hem dizi hem de albüm çalışması içerisindeydi. Aslında projede yer almak istiyordu ama bizim o dönemki yapımcımız bizim Fanta ya da Vodofone festivalleri gibi bize ciddi getiri sağlayacak işlerde yer alabilme şansımızın büyük olduğunu söylemişti. Kamuf da bizimle çoğu yere gelemeyeceği için üzülerek projeden çekildi. Öyle olunca biz de bir çok isim arasından Emrah Karakuyu ve Ouz Baydar’a Sekiz Projesi’nde yer almaları için teklif sunduk. Onlar da kabul etti. Sonra sözleşmeyi imzaladık ama baktık iş geciktikçe gecikiyor, yani işimiz piyasaya çıkmıyor, ben sözleşmeyi geri istedim ve sözleşme karşılıklı iptal edildi. Daha sonrada Hiphoplife.PRO ve Pasaj Müzik ile anlaştık.

Ais: Birbirimizin farklı düşünceleri vardı. Karşılıklı konuştuk ve anlaştık. Tekrar toplanma aşamasında ise herkes özveriyle çalıştı, fedakarlıklar yaptı. Hepimiz beraber bir şeyler yapmak istiyorduk çünkü bu kadar kişiyi görünce gaza geliyorsun, müzik yapmak keyif veriyor.

Grogi: Düşünce ayrılığı yaşadığımız arkadaşlar kendi istekleriyle ayrıldı. Gidene dur denmez. Sonra ekibe katılanlar oldu, yakın arkadaşlarımızdı ve beraber iş yapmakta zorlanmadık.

Emrah Karakuyu: Sekiz 2 projesi için Anıl Piyancı “Senin de yeni projede yer almanı istiyorum” dedi ve ben de seve seve kabul ettim. Daha sonra iki arkadaşımız kişisel sebepler ve solo projelerindeki yoğunluk sebebiyle ekipten çıktılar. Benim haricimde sürekli beraber çalıştığımız Ouz Baydar da dj/prodüktör kimliğiyle ekibe dahil oldu. Yeni klip ve albüm bu kadroyla tamamlanmış oldu.

Red: Sekiz bir grup değil, zaman içinde evrimleşen bu projenin total adı. Kadro ve mantalite değişimleri yarattığı reaksiyonlar kadar önemli değildi aslında.


Sizin için "yeni Cartel" deniyor. Siz bu sorumluluk için ne düşünüyorsunuz ?


Big-O: Bizim Cartel’in yarattığı etkiyi yaratabilmemiz için onlar gibi bizi tüm Türkiye’ye tanıtabilecek bir ortam içerisinde yer almamız ve sunulan şansları iyi değerlendirebilmemiz gerekiyor.

Anıl Piyancı: Cartel'in Sekiz grup üyelerinin gençlik hatta çocukluk çağlarında Türkiye gibi bir ülkeye rap müziği aşılamış bir grup olması ve bu grup yakıştırmasının bize uygun görülmesi güzel bir duygu. Sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız yapacağımız yeni projelerle.


Emrah Karakuyu
: Cartel Türkçe rap tarihine geçmiş çok değerli bir projedir ve “Yeni Cartel” tarzında yakıştırmalar bizi mutlu ediyor ve biz de onlar gibi akıllarda uzun süre yer edebilmeyi umuyoruz.

Grogi: Cartel'e benzetilmeyi sorumluluk olarak görmüyorum. Sadece saygı duyuyorum. Hepimiz onların “Evdeki Ses” şarkılarıyla büyüdük. Bugün evlerdeki ses biziz.

Red: Cartel'e benzetilmek güzel. Çocuk yaşta alternatifi olmadığı için dinlediğimiz ve Türkçe Rap'in bir dönemine damgasını vurmuş bir oluşum Cartel. Hip Hop kültürü adına bizden, bu oluşumun yarattığı kadar reaksiyon ve hareketlilik beklenmesi bizi üretmeye şevk ediyor.

Ais: Tepkiler gayet güzel. Bu işi ciddi yapan her rapçinin, hepimizin çabası ülkemizde Türkçe rap'e bir kimlik kazandırmak. Kendi piyasamızı oluşturup beraber kazanmak. Gittikçe de yükseliyoruz ve daha kaliteli işler çıkartıyoruz.

"Sekiz 2" geniş bir kitleye ulaştı ve DnR'da en çok satanlar listesine adını yazdırdı. Albüme ve size dışarıdan tepkiler ne yönde oluyor ?


Anıl Piyancı:
Albüm Türkçe Rap adına ses getiren bir albüm oldu . Rap dinlemeyen bir çok insana belki de bu müziği sevdirdi ki ben bunu bire bir konuştuğum insanlardan ve internet ortamından sıkça duyuyorum. İyi tepkiler, güzel geri dönüşümler aldık diyebiliriz.

Big-O: "Sekiz 2"nin DnR'da en çok satanlar listesine adını yazdırması ve geniş bir kitleye ulaşması rap adına önemli bir başarıdır. Rapin Sekiz gibi ve beğeni getirecek farklı projelere ciddi anlamda ihtiyacı var. Acilen yer üstüne çıkıp para kazanmamız ve hacim yaratmamız gerekiyor. Daha hızlı büyümek ve gelişmek için bu şart. Bu işi adam gibi kıvıracak Mc'lerin çoğalması şart. Genellikle bize ve albüme olan tepkiler hep olumlu yönde. Öğrendiğim kadarıyla albüm satışlarımız da iyi durumda.

Emrah Karakuyu: Öncelikle Sekiz 2 klibi birkaç ay gibi bir sürede 2 milyon dinlenme sayısını geçerek bunu başarabilen az sayıda Türkçe rap klibinden biri oldu. Bu anlamda emeğimizin karşılığını almak bizi sevindirdi ve devamında gelen albüm satış rakamları da Türkiye ortalamasına baktığımızda gayet başarılıydı. Albüme gelen tepkiler çoğunlukla olumlu oluyor. Gerek dinleyiciler gerekse müzisyen çevremizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz.

Ais: Artık her yaştan, her kitleden ve farklı müzik kültürlerinden insanları da müziğimize çekmeye başladık. Bu artık hissedilir bir hal aldı.

Grogi: Kendi kitlemizin dışında insanlara da bu tarz şarkıları ezberletebilmek güzel. Dolayısıyla albüme gelen tepkiler gayet olumlu, her konserimizde bol bol imzalıyoruz.

Red: Sekiz 2 albümünün DnR'da en çok satanlar listesine girmesi farklı çevrelerin ilgisini Türkçe Sözlü Rap Müzik'e çekti ve ulaşabildiğimiz her çevreden olumlu tepkiler almaya devam ediyoruz.

Albüm bir grup albümünden ziyade toplama albüm gibi olmuş. Bundan sonraki albümlerde de solo ağırlıklı çalışmalar mı dinleyeceğiz ?

Red: Albümün toplama albüm görüntüsünde olduğu doğru. Sekiz oluşumundaki her bireyin kişisel kariyerleri de mevcut. Artık herkes kendi işlerine yoğunlaşacak gibi görünüyor.

Emrah Karakuyu: Ekip üyeleri farklı şehirlerde yaşadığı için bütün parçaları birlikte yapmak çok zor olduğundan dolayı, birkaç parçada beraber olup albümün kalanında solo parçalarımıza yer vermeyi düşündük. Projenin devamı gelirse ve uygun şartlar sağlanırsa hep beraber olduğumuz daha fazla parça yapmayı biz de çok isteriz.

Ais: O an yaşadığımız hislere bağlı olarak değişebilir ama mutlaka hep beraber şarkılarımız olacaktır.

Grogi: Kısa bi zamanda bitirmemiz gereken bir işti. O yüzden toplama bir albüm tadında oldu. Aksaklıklardan dolayı albüm hazır bir şekilde aylarca bekledi sonra Pasaj Müzik’le anlaşılıp marketlerde yerini aldı.

Anıl Piyancı: Bunu bize zaman gösterecek bir sonra ki projenin nasıl olacağına bağlı olarak.

Big-O: Bundan sonra albüm yapar mıyız bilmiyorum. Daha önce de belirttiğim gibi biz bir grup değiliz. Biz bu proje için bir araya gelen 8 Mc’yiz.



"Sekiz 2" şarkısına bir klip çektiniz. Klipten ve çekimin perde ardından bahseder misiniz ?

Ais: Klip çekimi hem zor, hem yorucu, hem de inanılmaz keyifliydi. Sinirli ve tehlikeli anlar bile yaşadık ama her şey çok güzeldi.

Anıl Piyancı: Klip gerçekten çok zorlu bir süreç oldu. Gece saatleri başlayıp 3-4 günü sabah ettik. Kimi zaman çok eğlenceli kimi zaman çok stresli bir süreçti ama sonuç olarak buna değdi.

Emrah Karakuyu: Klip aşaması biraz yorucu oldu. Kalabalık bir ekiple klip çekmek gerçekten zor bir iş, 3-4 gün boyunca akşam saatlerinden başlayarak sabahın ilk ışıklarına kadar çekim yaptık. Kimi zaman eğlendik kimi zaman da uyukladık fakat ortaya çıkan sonuçtan gayet memnunuz.

Grogi: Hepimiz İzmir’de toplandık, çekimler eğlenceli olduğu kadar koordineli çalışabilmek adına yorucuydu fakat yayınlandıgı günden itibaren yorgunluğumuzu unutturdu.

Red: Klip çekimleri, mekanlar ve konseptler ayarlandıktan sonra çok keyifli bir hal aldı. Eğlenerek, yorularak ve gerçekten çok çalışarak enerjisi yüksek bir performans klibi çıkardık ve beklediğimiz tepkileri fazlasıyla almak tüm zorlukları unutturuyor.

Big-O: Bu soruyu şimdilik cevaplandırmayacağım çünkü aklıma geldikçe sinirlerim bozuluyor.

Albüm için başka şarkılara klip düşünceniz var mı ?

Ais: Benim yok ama bir hip hop aşığı olarak diğer arkadaşlarımın yapmasını isterim.

Big-O: Kendi şarkıma bir klip çektim. Umarım yakın bir zamanda seyirci ile buluşur.

Emrah Karakuyu: Şu an sırada Big-O’nun solo parçası “Bedava” ve sonrasında Emrah Karakuyu'nun “Aslında” parçasının klibi var.

Emrah Karakuyu’yu hep nakaratlarda duyuyoruz ve albümde bir parçada da diğerlerinden farklı bir tarzda sıyrıldığını görüyoruz. Tarzından dolayı da geniş kitlelere hitap etmeye daha uygun gözüküyor, bu tarzı ve sesi daha geniş kulvarlarda kullanmayı düşünüyor musun ?

Emrah Karakuyu: Albümde rap tarzını icra etmeyen tek kişi benim fakat iyi bir rap müzik dinleyicisiyimdir ve bu tarz projelerde yer almaktan keyif alıyorum. Ülkemizde gelişmiş ülkelerde olduğu gibi farklı türlerin sentezlendiği parçaların artmasını diliyorum. Şu anda içinde R&B, reggae, pop, elektronik gibi çok çeşitli müzik tarzlarının olduğu solo bir albüm hazırlıyorum ve yaptığım müziğin daha geniş kitlelere yayılmasını umuyorum.

İzmir ve Ankara bir ara en üretken 3 şehirden birisiydi fakat şimdi sizin dışınızda ön plana çıkan isimler fazla değil. Bu bayrak devralma süreci aynı zamanda üzerinizdeki sorumluluğu da arttırıyor mu ?

Ais: Şehrime karşı daha önceden de bir sorumluluğum olduğunu hissediyordum zaten, Angara benim evim. İzmir de karşı komşum gibi. Hepimizin yolu İstanbul’dan geçecek muhtemelen ama şehrimiz her zaman arkamızda olacak.

Anıl Piyancı: Zevkle üstesinden gelebileceğimiz bir sorumluluk ama artık eskisine oranla daha geniş kitlelere hitap ettiğimiz için yazdıklarımıza hatta yaptıklarımıza biraz daha fazla özen göstermeye çalışıyoruz.

Big-O: Kendi adıma şunu söyleyebilirim ben sorumluluk almaktan korkan ve kaçan bir adam değilim. Ben her zaman işini iyi yapmaya gayret eden ve proje üreten bir Mc'yim. Bu bayrak her an herkesin elinde olabilir. Bu tamamen koşullara ve insanlara bağlı.

Emrah Karakuyu: Biz her zaman müziğimizi daha ileri taşımak, bilgi ve birikimimizi arttırarak daha iyi işler ortaya koyma çabası içerisindeyiz. Bu yüzden üzerimize düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdiğimizi düşünüyoruz.

Grogi:
Sadece kendi düşüncelerim ve planlarım üzerimde sorumluluk oluşturuyor, bayrağın sahibi olduğunu iddaa edenlerle dolu bir piyasa fakat unutmasınlar rüzgar esmezse bayrak dalgalanmaz. İzmir’li bir rapçi olarak kendimi geliştirmeye ve yeni kapıları zorlamaya devam ediyorum. Zaman hak edenin ilacı olacaktır.

Red: Aslında herkes üretmeye devam ediyor ve ortada bir havuz var. Bu havuzun dışında kuvvetli takipçilerimiz olması bizi bayrağı aldığımız üreticilerden ayırıyor.


Sekiz ismi artık zihinlere oturdu ancak ekipten birileri ayrıldığında yola eksik mi devam edeceksiniz yoksa mutlaka kadroyu 8 kişiye tamamlayacak mısınız ?

Grogi: Sekiz isimli bir proje sanırım sadece sekiz kişi bir araya gelerek yapılır eksik ve ya fazlaya gerek yok diye düşünüyorum.

Ais: 8 zaten yapılış aşamasında bile bir sürü kişinin emeğiyle var oldu. Play tuşuna milyonlarca kere basan herkes de bu emeğe dahil. Daha az kişi de olunsa, daha da fazla, artık 8 bir isim ve bu devam edecektir.

Emrah Karakuyu: Sekiz bir rakamdan ziyade artık bi isim gibi oldu bizim için o yüzden sayının pek bi önemi kalmıyor.

Anıl Piyancı: Sekiz artık bir isimdir sayı değil bu yüzden kişi olarak bir hesaplama söz konusu değil, 9 kişi de olabiliriz 7 kişi de. Bu bir problem değil bizim için.

Big-O: Bundan sonra gelecekte ne olur bilemiyorum.

Oluşum içerisinde alt birleşmeler ve albümler düşünüyor musunuz ?

Grogi: Kendi aramızda yapacağımız işler olacaktır sonuçta yakın arkadaşlarız ve kaydetmeye devam ediyoruz.

Ais: Ben şahsen çok isterim ama bazen çok yoğun oluyorsun ve gereken zamanı yakalayamayabiliyorsun.

Anıl Piyancı: Herkes solo kariyerine devam ediyor. Solo albümler düzenleniyor sürpriz ve ortak çalışmalar da söz konusu tabii ki.

Emrah Karakuyu: Ekipteki kişilerin solo albümleri olacağı gibi ekip içinden sürpriz ortak albümler de olacak.

Red:
Yakın zamanda yasal bir market albümü yapmayı düşünüyorum.”Nadas” diye tabir ettiğim konsantrasyon sürecinde bile birçok çalışma ile dinleyicilerimin karşısına çıktım. Artık üretimim bir raya oturmalı. Hedeflerime bir bir erişmek istiyorum.

Big-O: Şuan için benim öyle bir düşüncem yok.

Sekiz dışında kendi solo çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz ?


Ais: VooDoo olarak tam gaz devam. Kendi albümüm ve Aga B'nin albümü üzerinde Dj Suppa'yla beraber uğraşıyoruz. Onun dışında reggae grubum Afra Tafra'yla da çoğunlukla Ankara’da bazen de Istanbul’da çalmaya devam. Onlarla da bi albüm ve klipler yakındır.

Anıl Piyancı:
Toplam 13 şarkıdan oluşan “Zaman Yok” adlı market albümüm için yasal sürece girildi. Nisan ayında raflarda yerini almasını hedefliyorum.

Big-O: Kupa-A prodüktörlüğünde bir albüm hazırlıyorum. Bu albüm benim için çok önemli. Herşeyimle bu albüme kapandım. Bugüne kadar yaptığım en iyi iş.

Emrah Karakuyu: Şu anda yapımcılığını Anıl Piyancı'nın üstlendiği ve prodüktörlüğünü Ouz Baydar'ın yaptığı, R&B, reggae, pop ve elektronik tarzlarının ön plana çıktığı solo bir albüm hazırlığı içerisindeyim.

Grogi:
Solo albümümü hız kesmeden hazırlıyorum, ayrıntıları vermeyeceğim ama 2013 yılı içerisinde müzik marketlerde yerini alacak.

Sekiz olarak bundan sonraki hedefleriniz nedir ?

Ais: Aynı hızla, gazla ve karşılıklı destekle müziğimize devam etmek.

Red: Sekiz'den ziyade kişisel hedeflere yoğunlaşıyoruz fakat şöyle bir ortak payda var; hip hop kültürünü, dokusunu bozmadan katabildiğimiz tüm renkleri katarak ülkemizde daha fazla insana ulaştırabilmek.

Grogi:
Şuan için Sekiz olarak koyduğumuz bir hedef yok. Herkes kişisel kariyerine odaklanmış durumda.

Big-O: Tamamen gelecek olan tekliflerle ilgili.

Önümüzdeki günler için albüme yönelik organizasyon planlarınız var mı ?

Ais: Yakın zamanda İzmir ve Ankara’da organizasyonlarımız olacak.

Anıl Piyancı: Sekiz lansman konserleri ve mümkün olduğunca çok ilde imza günleri yapmayı düşünüyoruz.

Big-O:
İzmir, İstanbul ve Ankara’da konseler vermek istiyoruz. İmza günleri düzenleme gibi bir projemiz de var.

Emrah Karakuyu: Albüm lansman konseri, çeşitli illerde Sekiz 2 konserleri ve imza günleri düşünüyoruz. Kesinleşen organizasyonları internet adreslerimizden duyuracağız.

Grogi: Sekiz organizasyonları yapmayı planlıyoruz, önümüzde günlerde web sayfalarımızdan bilgiler verilecektir. Teşekkürler.

Red: Ankara, İzmir, İstanbul başta olmak üzere Sekiz II albümü için lansman konserleri düzenlemeyi düşünüyoruz. Zaman içinde ana hatlar ve ayrıntılar ilgilenenlere ulaşacaktır. Sorular için teşekkür eder, yayın hayatınız ve projelerinizde başarılar dilerim.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla