Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.10.2013, 02:03   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuklarda Kıskançlık: Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Çocuklarda Kıskançlık: Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Bazı anne ve babaların beklide en çok sinirlendiği ve çıldırma noktasına geldiği andır, kardeşlerin birbirini kıskanması ve çıkan kavgalar. Bu olay küçük yaşlarda olan çocukların anne ve babaları için çok zor bir durumdur. Çünkü çocuk çoğu kavramın daha farkında olmadığı için birçok olayı anlayamaz.

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

En çok yaşanan bir örnekle bu durumu daha açık bir hale getirelim isterseniz. “Anne ve baba çocuklarına giysi almak için onları mağazaya götürür. Çocuklardan biri bir kazak beğenir. Diğeri başka kazak beğenmesine rağmen oda aynı kazaktan ister. Ancak kazaklarının aynı olmasını istemeyen anne duruma müdahale eder ve iki çocuğa farklı kazaklar alınır. Ardından çocukların birine bir de pantolon alınır. Diğer çocuğun pantolonu yakın zamanda alındığı için ona alınmaz. İşlerini bitiren aile daha sonra eve gelir. Ancak çocukların birisi kendine pantolon alınmadığı için çok kızgındır. Kardeşinden pantolonunu kendisine vermesini ister. Ama çocuk vermez ve onu sinirlendirecek şeyler söyler. Çocuk ses çıkarmayarak gider. Akşam uyurken çocuk sessizce kalkar ve pantolon onun olmadığı için giysiyi yırtar ve geri hiç bir şey olmamış gibi yatar.” Görüldüğü gibi giysisi olduğu halde kardeşini kıskandığı için çocuk pantolonu yırtar. Burada en zor görev ebeveynlere düşer. Çünkü bu olayı anne baba öğrendiği zaman çocuğuna nasıl bir tepki verecektir. Anne ve ya baba sinirlerine hâkim olamayacak mıdır, yoksa olayı sakinlikle mi karşılayacaklardır. Sizce burada anne ve babanın tepkisi nasıl olmalıdır. Çocuk ne yapmış olursa olsun ilk olarak sakinlik şarttır. Her zaman öfke ile kalkan zararla oturur.

Kardeş kıskançlığı Neden Olur?


Kardeş kıskançlığı; doğal bir duygudur ve çocuğun verdiği normal bir tepkidir. Ancak çocuğun bu duruma verdiği tepki her çocukta farklılık gösterir. Sevilen bir eşyanın, nesnenin ya da kişinin bir başkasıyla paylaşılmak istenmemesine kıskançlık denir. Kardeşlerin arasındaki kıskançlık ise, çocukların arasındaki yaş farkı ne kadar az ise o kadar çok kıskançlık fazladır. Bu duygunun çocukta oluşma yaşı iki yaş civarındadır. Çocuk, herkesin kendisinden daha iyi olduğunu düşünerek ona verilen sevginin daha az olduğunu sanır. Asıl olarak kardeşler arası kıskançlıklarının temelinde anne ve babanın çocuğa karşı ilgi ve sevgisinin bölünmesi korkusudur. Yeni doğan kardeş büyük çocuk için her zaman istenmeyen kişidir. Anne ve baba ilgi ve sevgisini bazen farkında olmadan yeni doğan çocuk için kullanır. Çocuk ise bu durum da farklı şeyler düşünmeye başlar. “Kardeşi olana kadar sevgi ve ilgi hep kendisinde idi. Şimdi artık ilgi kardeşimde” gibi şeyler düşünür. İçinde müthiş bir öfke vardır. Her an patlamaya hazırdır. Yeni doğan kardeşine karşı karışık duygular içerisindedir. Sevgi ve nefret arasında kalır. Bu durumda kardeşler arasında oluşan kıskanma ve kavgaları çoğaltmak veya azaltmak anne ve babanın elindedir. Dengeli bir tutumla bu olayın ortadan kalkması veya azalması mümkündür. Çocuk her zaman kardeşini sevmek zorundaymış gibi hisseder kendini, sanki sevmediğini söylerse ayıplanacakmış gibi bir hisse kapılır. Sevdiğini söylerse de ödülleneceğini sanır. Bu ödül ve ya başka şeyler için almış olduğu ödül onun için çok önemlidir. Sadece bir aferin ya da bir alkış onun için yetecektir. Kıskançlık hayatın her döneminde yaşanırken, çocukluk da daha fazla yaşanmaktadır.

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Nasıl Engellenir?

İlk olarak çocuğu karşınıza alarak ciddi olarak onunla konuşmalısınız. Yeni bir kardeşinin olacağı, bu duruma alışması gerektiği tatlı bir dille anlatılmalıdır.

Yeni bir kardeşi olduysa, bebeğin yanında olabildiğince çocukla ilgilenmeli ve bu olaya onu alıştırmaları gerekir. Çocuğun yanında bebeğe aşırı ilgi gösterilmemelidir.

Bebeğin bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanmasında çocuk da önemsenerek ona görevler verilmelidir. Çocukların en sevdiği şey annesi ile beraber mama hazırlamak ve bebeğe yedirmektir.

Çocuklar kavga ettiğinde tek tarafı suçlamayın, çok büyük bir olaymış gibi büyütüp araya girmeyin. Çünkü onlar aralarında ki anlaşmazlığı mutlaka çözecektir.

Her iki çocuk övülerek zaman zaman ödüllendirilmelidir. Aferin size gibi gururlandırıcı şeyler söylemekte fayda vardır. Her an için onlarla hareket etmeli ve fikirleri alınmalıdır.

Çocuklar arasında eşit sevgi sağlanmalı ve birbiri ile kıyaslanmamalıdır.

etiketler:anne baba çocuk, anne çocuk ilişkisi, çocuk kavgaları, çocuk kavgası, çocuk nasıl eğitilir, çocuklar neden kardeşini kıskanır, Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı, Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Nasıl Engellenir, çocuklarda kardeş kıskançlığı nasıl önlenir, Çocuklarda Kıskançlık, çocuklarda kıskançlık tedavisi, cocukta kiskanclik, kardeş kıskançlığı, kardeş kıskançlığı nasıl giderilir

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla