Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.10.2013, 16:18   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Gece Körlüğü Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Gece Körlüğü Nedir Nasıl Tedavi Edilir


Toplum içinde tavuk karası olarak tabir edilen gece körlüğü A vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz rahatsızlığıdır.
Beyne ulaşan sinirlerin görevlerini yapmamasından meydana gelen rahatsızlık genetik ve ilerleyici niteliklere bağlıdır.
Kişinin fazla ışıkta loş yerlerde gece ve alacakaranlıkta olması gerektiği gibi görmemesi ile devam eder. Kişi bulanık görerek cisimleri tam seçemez.


Gece körlüğü küçük yaşlarda pek belirgin olmasa bile yaşa bağlı olarak ilerleyen bir rahatsızlıktır. Hücre ölümü bitene kadar sürer. Zaman sonra körlüğe kadar gidebilir.
Gece Körlüğü Nedenleri
Gözün arkasında iki tarz alıcı hücre bulunur. Bunlar koni biçimli ve çomak biçimli hücrelerdir.

Görevi renk ve detayları algılamak olan koni biçimli hücreler gözün ağtabaka merkezine yoğunluk gösterir ve sadece parlak ışık ile uyarılır.
Bu alanın etrafında çomak biçimli hücreler yer alır ve düşük ışıkta dahi cisimlerin görülmesini sağlar.
Çomak hücreler gece görmeyi meydan getiren rodopsin pigmentini barındırır. Rodopsin ışığa karşı duyarlıdır ve harekete geçtiği zaman geceleri görmeyi sağlar. A vitamini eksikliği gece körlüğünün en büyük sebebidir. Gece körlüğünü diğer bir nedeni ise genetik yatkınlık durumudur.
Gece Körlüğü Belirtileri
Gece körlüğü rahatsızlığının birçok belirtisi vardır. En önemli belirtisi ise karanlık yerlerde net görememektir. İlk başlarda karanlıkta oluşan görme zorluğu belli bir zaman sonra loş ışıkta kendisini gösterir.
Gözün etrafta olan biteni yeteri kadar algılamaması sonucuyla gündüz sağa sola çarpmalar takılmalar ve düşmeler gibi belirtiler oluşur.
Gece Körlüğü Tedavisi
Gece körlüğü rahatsızlığının teşhis edilebilmesi için göz dibi göz çevresi ve ERG tetkikleri yapılır.
Göz dibi muayenesi ile retinada yer alan hücre bozulmaları bulunur. Sonra çevresel görmenin hangi derecede daraldığını gösteren görme alanı muayenesi uygulanır. İleri tetkik için ERG yöntemi kullanılır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla