Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.10.2013, 15:10   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yeni Çocuğum Ne Yesin - Beslenme Çantasında Neler Olmalı

Çocuğum Ne Yesin - Beslenme Çantasında Neler Olmalı



Etiketler:
sağlık, beslenme, çocuk, aile, yemek, beslenme çantası, okulda ne yesin


Çocuklarımız okulda nasıl beslenmeli?

Peki beslenme çantası nasıl olmalı?


Okullar açıldı, çocuklarımızın ve biz ebeveynlerin hayatı oldukça değişiyor. Uzun bir yaz tatilinden sonra okula uyum aşamasında çocuklarımız, yeni düzen, yeni alışkanlıklar kazanırken, beslenme şeklini duruma paralel revize etmeliyiz. Çocukluk dönemi, yetişkinlik hayatımızın temelini oluşturuyor. Çocuğumuz; sağlıklı, yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeli, düzenli ve yeterli uyumalı. Çünkü çocuğumuzun beslenmesinin, hayat çizgisindeki etkisi küçümsenemeyecek kadar büyük.



Okulların açılışını baz alıp, çocuğunuzla birlikte beslenme davranışlarınızı sağlıklı beslenmeye paralel olarak revize edin.



Yeni başlangıçlar yenilik getirir, yeni kararlar alırken eski alışkanlıklarımızı inkâr ederiz ve yeni ben olma uğruna beslenmemizi idealleştirip kalıba sokmaya çalışırken, kendimiz olmaktan vazgeçebiliyoruz.



Bu sene, çocuğumuzla birlikte yeni bir karar alıp, yaz tatilinin bittiği yeni öğretim yılının başladığı, hayatımızın geçiş aşamalarından biri olan okulun ilk günlerinde beslenmemizi revize etmeye ne derisiniz. Ancak bu sefer çocuğunuz da işin içinde olduğu için, genel düzenimizi ve eski alışkanlıklarımızı bıçak gibi kesmek doğru olmaz. Eskiyi inkar etmek, tamamen değiştirmeye çalışmak, çocuğunuz açısından yanlış algılanıp tepki oluşturabilir. Sizin de çocuğunuzun da keyfini kaçırabilir, ilişkinizi zedeleyebilir. Onun için ayaklarımız yere basmalı ve durum tespiti yaparken de, sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışırken de gerçekçi davranmalıyız.



Çocuğumuzun beslenmesi, sağlıklı olmalı, yeterli olmalı, keyifli olmalı, tatmin etmeli, stres yaratmamalı, mutluluk vermeli, rahat ettirmeli, kilo aldırmamalı, zihin açmalı, cin gibi yapmalı… gibi pek çok beklentimizi karşılamalı. Onun için de çocuğunuzla birlikte oluşturulmalısınız. Çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkın, çocuğunuza beslenme çantası hazırlıyorsanız birlikte hazırlayın, evde yemek yerken sofranın hazırlanmasında size yardımcı olmasını sağlayın ve sofrada ailece yemek zevkinize uygun dengeli bir menü oluşturmaya çalışırken çocuğunuzun görüşlerinden de yararlanın.



Çocuğumuzun beslenme çantasında neler olmalı;

1- Su;
önceliği suya verin, su içiyor olmasına dikkat edin. Ve onunla birlikteyken yanında bol bol kana kana su için, su içmeye özendirin. Su içmesini teşvik etmek için onun istediği su matarasının alın.

2- Peynirli sandviç; eğer çocuğunuzun okulda kaldığı süre uzun ve okulda yemek yoksa veya okuldaki yemeği pek beğenmiyor ve yeteri kadar yemiyorsa mutlaka peynirli sandviç verin. Çeşitli peynirler, çeşitli ilgi çeken ekmek çeşitleri ile renklendirebilirisiniz.

3- Taze meyve; Elma, armut, kırmızı erik, muz gibi meyveler taşıması kolay, yemesi kolay, besin değeri yüksek meyveler. Ancak bu meyveleri iyi yıkayın, kesip parçalamadan bütün halinde koyun. Önceden kesip, kabuğunu soyarsanız çocuğunuzun okulda yiyeceği zaman gelene kadar besin değerinde ciddi kayıplar olmuş olur. Elma ve armudu ısırarak yemesi aynı zamanda diş sağlığı açısından da büyük fayda sağlar.

4- Kalsiyum grubu= süt vb.; küçük kutu UHT süt, taşıması kolay besin değeri kayba uğramayan bozulmadan tüketilebilen sağlıklı bir içecektir. Yoğurt ve ayran da sütle aynı görevi görür ancak okula götürmesi zor olmak la birlikte bozulma riski olan içecekler olduğundan çok pratik olmayabilir. Kantinde varsa ayran ve yoğurt alabilir.

5- Kuru meyveler – kuru yemişler; bu noktada çocuğunuzun zevkine kulak verin. Fındık, badem, ceviz, yağlı kuruyemişler - leblebi, patlamış mısır; ekmek grubuna giren karbonhidrat içeren yiyecekler- Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik meyve grubuna giren şeker, vitamin ve lif içeren yiyecekler. Bu kuru yemişleri çocuğunuzun istediği şekilde eğlenceli ve değişik karışımlar şeklinde hazırlamasına destek olun

6- Çikolata; haftada 1- 2 gün çikolata koyabilirsiniz. Yağ oranı düşük, taze sütten yapılmış olan çikolatalardan küçük boy alın ve yanında da bir kutu UHT küçük kutu süt koyun.

7- Anne keki; Anne keki anne yemeği kadar özeldir. Annelerimizin yaptığı özel yiyeceklerin özel bir yeri vardır çocukluk anılarımızda. Hafta sonları çocuğunuzla birlikte kek, kurabiye gibi tam tahıl unu karıştırılmış, kuruyemiş ilaveli, kuru meyveli sevgi dolu küçük kek ve kurabiye gibi atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Ve bunu haftada 1- 2 gün beslenme çantasına koyabilirsiniz.



Beslenme ve yaşam şeklimizi geliştirmek için;

- Birlikte ailece daha çok hareket edin. Çocuklarımızın, kendiliğinden, isteyerek, hiç bir kaygı, beklenti olmadan mecbur olduğu için değil, sevdiği için hareket etmesini sağlamalıyız. Onun en kolayı, yürüyelim, koşalım, saklambaç, kovalamaç… gibi oyunlar oynayalım onlarla. Çocuğumuzun yeteneği ve isteğine göre bir spor dalıyla uğraşması için baskı yapmadan özendirelim, yönlendirelim.

- Sağlıklı beslenme kalıbı oluşturup, çocuğumuzu da kendinizi de sıkmayın. Sofrada veya dışarıda diyetteyim diyetim bitince istediğimi yiyebilirim şeklinde kalıba girmeyin. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yavaş yavaş adım adım girsin hayatınıza.

- Sağlıklı besinlere uygun damak tadı oluşturmaya çalışın. Rafine ve katkı maddesi içeren yiyecekler, içecekler olabildiğince az ve seyrek olsun. Gazlı şekerli içeceklerden ve fast food besinlerden uzak durun.

- Besinlerin dengesini ayarlamaya çalışırken sesli düşünün. Besin grupları çocuğunuzun bilinçaltına farkında olmadan yerleşsin. Besin grupları ; 1.grup yemek et grubu, 2 .grup yemek ekmek grubu, 3 . grup yemek süt- yoğurt grubu, 4. grup yemek sebze grubu 5. grup meyve grubu şeklinde bütün yiyecek gruplarında her gün yemeye özen gösterin.

- Çocuğunuz fazla kilolu ya da çok aşırı zayıfsa, hastalık boyutuna geliyorsa mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alın. Beslenme uzmanıyla olan ilk görüşmenizi çocuğunuzdan ayrı yapın. Önce evdeki beslenme ve yemek alışkanlıklarınız konusunda görüşün, çocuğunuz için özel beslenme takibi programını uzmanınızla birlikte belirleyin.





Örnek Menü



PAZARTESİ:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
½ - 1 dilim beyaz peynir
Tereyağı- bal
1- 2 dilim ekmek


Öğlen:
Kıymalı dolma
Yoğurt
Salata
Elma


İkindi:
1 kâse muhallebi veya sütlü tatlı


Akşam:
Etli taze fasulye
Makarna
Yoğurt
Erik


Gece:
Süt


SALI:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
½ - 1 dilim beyaz peynir
1- 2 dilim ekmek
Ceviz – bal
1- 2 dilim ekmek


Öğlen:
Fırında Patatesli Köfte
Bulgur pilavı
Cacık


İkindi:
Yoğurt
muz


Akşam:
Kıymalı Ispanak
Yoğurt
Peynirli tepsi böreği
Salata



Gece:
Süt


ÇARŞAMBA:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı labne peynir
1- 2 dilim ekmek
Tereyağı- reçel
1- 2 dilim ekmek



Öğlen:
Kıymalı Bezelye
Pirinç pilavı
Yoğurt



İkindi:
Peynirli ev puaçası veya 1 kaşarlı tost
Taze portakal suyu



Akşam:
Fırın Balık
Patates Püresi
Salata
Ekmek
Tahin helvası


Gece:
Elma


PERŞEMBE:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta+ peynirle sebzeli omlet
1- 2 dilim ekmek
Fındık ezmesi
1- 2 dilim ekmek



Öğlen:
Kıymalı Yeşil Mercimek
Bulgur Pilavı
Cacık
Kiraz


İkindi:

1 porsiyon sütlü tatlı


Akşam:
Yayla çorba
Fırında köfte
Patates püresi
Salata

[b]Gece:[/b
Süt


CUMA:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
½ - 1 dilim Kaşar peyniri
1- 2 dilim ekmek
Ceviz – bal
1- 2 dilim ekmek


Öğlen:
Et Haşlama
Fırın Makarna
armut


İkindi:

1 su bardağı süt
Üzümlü cevizli ev keki



Akşam:
Sebze çorbası
Fırında balık
Fırında patates
Salata
Sütlü tatlı


Gece:
1 adet elma



CUMARTESİ:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1- 2 dilim beyaz peynir
1 tatlı kaşığı şokella
1- 2 dilim ekmek


Öğlen:
Mercimek çorbası
Fırında Tavuk But
Pirinç Pilavı
Cacık
Üzüm


İkindi:

1 su bardağı taze meyve suyu
Kaşarlı Tost


Akşam:
Kıymalı Makarna
Zeytinyağlı Pırasa
Ayran


Gece:
Süt



PAZAR:

Sabah:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
½ - 1 dilim Kaşar peyniri
1- 2 dilim ekmek
Tahin- Pekmez
1- 2 dilim ekmek


Öğlen:
Ezogelin çorba
Fırında Pirzola et
Ekmek
Kiraz


İkindi:
1 su bardağı süt
Fındıklı ev kurabiyesi


Akşam:
Tavuklu Şehriye Çorba
Sebzeli Tavuk sote
Pirinç Pilavı
Elma


Gece:
Erik

Diyetisyen( Beslenme ve Diyet Uzmanı) Nil ŞAHİN GÜRHAN

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla