Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.11.2013, 04:20   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bulutlar Niçin Çeşitlidir ?

Bulutlar Niçin Çeşitlidir?

Rutubetle yüklü sıcak hava gökyüzünde yükselir. Belirli bir yüksekliğe ulaşınca, sıcak hava soğur. İyice soğuduğu zaman, bünyesindeki rutubeti (nemliliği) artık su buharı halinde tutamaz. Fazla nem, küçük damlacıklar halinde su zerreciklerine veya buz parçacıklarına dönüşür. Bunlar da bulutu meydana getirir.

Şekil bakımından birbirinin tıpatıp eşi iki bulut yoktur.Ayrıca, bulutlar devamlı olarak şekil değiştirirler. Bulutların değişik tiplerde olması,bunların değişik yükseklik ve ısılarda oluşumunun sonucudur. Bulutların oluştuğu yükseklik ve ısı durumuna göre,onları meydana getiren zerrecikler de değişiktir.

En yüksek-bulutlar, "noktiluken" bulutlar diye tanımlanır. Bunlar 45. 000 ile 70. 000 metre arasındaki yüksekliklerde bulunurlar. Yükseklik bakımından ikinci gelen bulutlar, "sedefli" diye tanımlanan bulutlardır. Yükseklikleri 18. 000 ile 26. 000 metre arasındadır.İnce,renkleri son derece güzel, toz ve su zerreciklerinden oluşmuş bulutlardır :

Sedefli bulutlar, sadece gün batımından sonra, gece veya güneş doğmadan önce görülürler.

Topraktan yükseklikleri 8000 metre veya biraz daha fazla olan bulutlar, "sirus","sirrostratus" ve "sirrokümulus" bulutları diye gruplandırılırlar. Sirus'lar tüyümsü ve iplik gibidir. Sirrostratus bulutları ince,beyazımsı tabakalar halindedir. Sirrokümulus'lar ise,benekli ve çizgili, hafif bulutlardır. Bu bulutların tümü buz zerreciklerinden oluşmuştur. Daha alçak bulutları meydana getiren zerreler, çok küçük su damlacıklarıdır. Bunların en yükseği, yerden 3000 ile 6000 metre arasında yüksekliklerde bulunan "altokümulus" bulutlarıdır. Sirrokümulus bulutlarından daha büyük,çizgileri yuvarlak yığınlar görünümündedir. Yaklaşık olarak aynı yükseklikte bulunan "altostratus" bulutu,güneşi grimsi bir tülle peçelercesine,genellikle bütün gökyüzünü kaplamacasına yayılır. Ayışığını da soluklaştırır.

Daha aşağılarda,1500-2000 metre yüksekliklerde, geniş, kabarık kitleler halinde "stratokümulus" bulutları vardır. Yaklaşık olarak aynı düzeydeki "nimbostratus" bulutları, kalın% koyu gri ve şekilsiz yağmur bulutlarıdır. 600 metreden aşağı yüksekliklerde, "stratus" bulutları bulu nur.Bunlar yüksek sis tabakalarıdır. Geniş,dolgun ve karnabaharı andıran " kümülüs" ve "kümülonimbus" bu kıtları, fırtına ve gök gürültüsü getirir.

Gökyüzünü kaplayan veya yer yer benekleyen değişik tip bulutların görünüşü, mevsimlere göre de farklılıklar taşır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla