Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.12.2013, 12:21   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cildiniz hakkında her şey

Cildiniz hakkında her şey

Enfeksiyon koruması

Cildiniz 3 tabakadan oluşur. Dış katman epidermis olrak adlandırılır ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan bir kalkan görevi görür. Aynı zamanda da yararlı olan nemi içeride tutar. Bu nedenle açık yaraları alkol kullanarak sterilize etmeniz gerekir. Çünkü açık kalan yaralardan enfeksiyon kapma ihtimali yüksektir.

Cilt neden renklidir?

Epidermis aynı zamanda cilt renginizi belirleyen melanin hücrelerinin bulunduğu organdır. Ne kadar çok melanin üretiliyorsa, o kadar koyu bir tene sahip olursunuz. Ancak bireyler ve ırklar arasındaki ten farklılıkları melanosit(melanin üreten hücre) miktarına değil, melanin üretim çeşidine bağlıdır. Örneğin, Asyalı birinin cildi yüksek oranda karoten içerir ve bu nedenle sarımsı bir rengi vardır.

Cildiniz sizden daha genç

Epidermis sürekli kendini yenileyen ve yeni hücreler üreten bir yapıya sahiptir. Epidermisin alt katmanından en üst katmana kadar bir hücrenin yolculuğu 2 hafta sürer. Bu da dokunduğumuz kısmın ölü hücrelerden meydana geldiğinin diğer bir deyişidir. Aslına bakılırsa her dakika 30,000 ölü cilt hücresini vücut kendiliğinden döker ve her ay epidermis tamamen yenilenir.

Neden kırışıklıklar oluşur?

Epidermis tabakasının altında dermis bulunur. Orta katman olan dermis epidermisden 4 kat daha kalındır. Dermis ter ve cildin kurumasını önleyen sebum denilen maddeyi üretir. Gözenek denilen minik açıklıklar sayesinde ter ve sebum cilt yüzeyine çıkar. Kolajen ve elastin adı verilen belirli proteinler dermisin yapısında bulunur ve cildin gergin görünmesini sağlar. Yaşlandıkça bu proteinlerin üretimini azaldığı için ciltte kırışıklıklar meydana gelir.

Yaşlanmayı geciktirmek için gerekli kremlere sahip misiniz? Tıklayın, öğrenin!

En hassas noktalar

Vücudun en hassas ve karmaşık sistemleri dermis boyunca bulunur. Kan damarları ve sinirler dermistedir. Ciltte bulunan sinirler beyine etrafınız hakkında bilgiler gönderir. Hava sıcaklığı, baskı ve acı bu sinirler tarafından iletilir. Ancak sinir hücreleri tüm katmana eşit şekilde dağılmamıştır. En yoğun oldukları bölgeler eller, yüz ve elbette genital organlardır.

Kıl kökleri de dermis tabakasında bulunur. Ancak dudaklar, avuçlar ve ayaklar tüysüzdür. Bunun nedeni de bilima damlarına göre bu yerlerde kıl olması dokunma duyusunu engelleyeceği içindir.

Cildin derinliklerine doğru...

Son tabaka yağ katmanıdır. Bu katman kadınlarda erkeklerden daha kalındır ve iç ısının 98.6 olrak sabitlenmesini ve korunmasını sağlar. Aynı zamanda ani yaralanmalarda vücudu darbelerden korur.

Cildinize iyi bakın!

Güzel bir cilt için yapmanız gereken en önemli şey sigara içmemektir. Eğer kırışıklıkla dolu bir cilde sahip olmak ve kansere yakalanmak istiyorsanız istediğiniz kadar sigara içebilirsiniz. Cildin güneşten korunması için ise çinko içeren bir krem kullanmak oldukça önemlidir.


__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla