Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.12.2013, 15:57   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kanser kaderiniz olmasın

Kanser kaderiniz olmasın



Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, yazılı açıklamasında, kanser hastalığının en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara yayılan ölümcül bir hastalık olduğunu ifade etti.

Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığının evrensel bir sorun niteliğinde olduğunu belirten Küçükkendirci, teknolojik gelişmelerin tıp alanında
birçok hastalığın azalmasını sağlarken, diğer yandan da, insan sağlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoğalmasına yol açtığını bildirdi.

Küçükkendirci, WHO verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insanın kanser hastalığına yakalandığını ve hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonunun öldüğünü belirtti.

Kanser oluşumunda, genellikle birden fazla etkenin rol oynadığını dile getiren Küçükkendirci, şunları kaydetti: "Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına rağmen, hastalığın
gelişimini belirleyen başka nedenler de vardır. Genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gruplanabilen bu etkenler arasında iyonize radyasyon, ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler ve genetik faktörler gelmektedir.

Kanser her yaşta ve cinste görülebilen bir hastalıktır. Ancak, bazı kanser türlerine belirli yaşlarda, bazı kanser türlerine belirli cinste ve hatta bazı kanser türlerine de belli meslek gruplarında daha sık rastlanmaktadır."

Kanser ve meslekler

Kanser oluşumu ile çeşitli meslekler arasında bir ilişkinin varlığının uzun yıllardır bilindiğini belirten Küçükkendirci, açıklamasında şunları ifade etti: "Kanserojen maddelerin kimyasal tanımı, ancak, 20. yüzyılda yapılabilmiştir. Radyoaktif maddelerin kanser yapıcı özelliği ise ilk kez radyumla saat boyayan işçilerde, kemik kanserinin sık görülmesiyle ortaya
konulabilmiştir. Benzer şekilde, maden işçilerinde görülen akciğer kanserinin de, maden ocaklarındaki radyoaktif madde ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Yapıştırıcılar içindeki çözücüde bulunan benzen adlı kimyasal maddenin de lösemiye neden olduğu, ayakkabı tamircilerinde löseminin daha sık görülmesiyle tanımlanabilmiştir."

Kanser hastalığından korunma

Kanser hastalığında, sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu belirten Küçükkendirci, özellikle kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri
olduğunu vurguladı.

Küçükkendirci, kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmanın mümkün olduğunu bunun için sigara, alkol ve güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesinin oldukça yararlı olacağını kaydetti.

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla