Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.12.2013, 17:09   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Farklı Ücretlerin SSK Ve Vergi Maliyetleri

Farklı Ücretlerin SSK Ve Vergi Maliyetleri

Farklı Ücretlerin SSK Ve Vergi Maliyetleri

Vergi Maliyetleri - Vergi Maliyetleri Nedir - SSK Vergi Maliyetleri - SSK Ve Vergi Maliyeti


Eskiye oranla yol kat edilmiş ve her geçen gün kayıt altına alınan sigortalı çalışan sayısının artmış olmasına rağmen Sosyal güvenlik sistemindeki farklı problem ve sigortalı olma maliyetleri nedeniyle kayıtlı çalışan sayıları yine de istenilen seviyeye getirilememiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı araştırmalarda; sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olan çalışanların da yüksek vergi ve sosyal güvenlik maliyetleri nedeniyle çoğunlukla aldıkları ücretlerinden daha düşük ücretler üzerinden gösterildiği tespit edilmiştir.


Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı kayıtlı olup da aldıkları ücretlerin altında daha düşük
ücretler üzerinden sigortalı gösterilen çalışanlar nedeniyle oluşan vergi ve SGK primlerindeki kayıp ve kaçağın önlenebilmesi için yakın bir zamanda çeşitli meslek gurupları bazında asgari ücret belirleyecek ve meslek sahipleri kendileri için belirlenmiş olan asgari ücret altında sigortalı gösterilemeyeceklerdir.

Bu uygulama ile uzun yıllardan beri var olan tek asgari ücret uygulamasının yanında farklı
meslek gurupları için farklı asgari ücretler uygulamasına geçilecektir. Örneğin bir işverene bağlı olarak çalışan mali müşavir mühendis mimar doktoravukat’ların ve diğer meslek ve iş gurupları için belirlenecek asgari ücretin altında sigortalı gösterilmeleri mümkün olmayacaktır.

Bu uygulama mevcut sistem nedeniyle farklı konularda mağduriyetlere uğrayan çalışanlar için
mutlak bir çok kazanç sağlamasının yanında işverenler içinde ilave bir maliyet getirecektir. Esasen ülkemizde gerek çalışan kesim gerekse işveren üzerindeki vergi ve ssk maliyetleri çok yüksek bir düzeydedir. Kayıtlı olan ve olmayan kişilerin sisteme tam dahil edilmesinin önündeki en büyük engel yüksek vergi ve Sgk maliyetidir.

Uygulama öncesi sistemin getireceği etkileri istatistiki verilerden faydalanarak iyi analiz
etmek gerekmekte ve ücret üzerinden işçi ve işveren üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi ile hem kayıt altında olmayanları kayıt altına almak hem de sistemde mevcut olanlar üzerindeki kayıp ve kaçağın önlenmesi sağlanabilecektir.

Aşağıdaki çalışmada farklı tutarlarda ücret alan kişiler için yıllık bazda vergi ve Ssk maliyetleri hesaplanmıştır. Çalışmanın amacı işe almada çalışan ile işveren arasında belirlenecek ücretin işverene maliyeti hakkında net bir bilgi sağlayabilmektedir.

Çalışma içerisinde ücretin vergi ve sgk maliyetinin yanında ücretin gider yazılan kısmı ve
Kurumlar vergisi avantajı da değinilen bir diğer husustur.

Hesaplamalar sonucu çalışana ödenen ücret vergi ve ssk maliyeti Net ücretin Brüt ücrete oranı Ücretin gider yazılan kısmı kurumlar vergisi avantajıödenen net ücretin toplam maliyete oranı gibi bir çok veriye ulaşılabilecek bu bilgiler ile yıllık bazda analiz yapılabilecektir.

Hesaplamalar sadece 2011 yılı için geçerlidir. Gelir Vergisi tarifesi Gelir vergisi ve Damga vergi oranları SSK Taban ve Tavan tutarlarındaki değişiklikler nedeniyle hesaplamalar 2011 öncesi ve sonrası yıllar için geçerli değildir.

Hesaplamalar da anlaşılabilir olması açısından net ücretler Agi dahil olarak hesaplanmış olup normal şartlarda anlaşılan net ücretlere agi eklenerek çalışana ödeme yapılması hususu dikkate alınmalıdır.

Tablodaki belirtilen hesaplamalar 2011-Ocak ayında alınan aylık net ücretin yıllık tutarları 12 aya bölünmek suretiyle ortaya çıkartılmıştır. Net ücrete göre ilk aydaki hesaplamadan itibaren Gelir vergisi tarifesi ve SSK Tavan parametrelerindeki değişiklik her ay ücret maliyetlerini arttırdığından 2011 yılının Ocak-Aralık ayları arası her net ücret ayrı ayrı hesaplanarak yıllık maliyetler ve aylık ortalama maliyetler bulunmuştur. Artan maliyetler Brüt Ücrete dahil edilmiştir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla