Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.12.2013, 03:51   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Emzirme döneminde dikkat edilmesi Gerenler

Emzirme döneminde dikkat edilmesi Gerenler



Emzirme, bebekle anneni arasındaki duygusal bağları artıran bir faaliyettir. Annenin emzirme işlemi sırasında uygulayacağı ufak dokunuşlar, göz teması ve bebekle konuşması bu temasın gücünü en üst seviyeye çıkartacaktır. Bebeğin, genellikle etrafında duran ve bakımında yardımcı olan diğer bireylerle kuramayacağı bu anne – bebek ilişkisi, aynı zamanda bebeğin güven duygusunun da meydana gelmesinde büyük pay sahibidir. Bebek emzirme sırasında annesinin duygularını hissedebilir. Bu evrede annenin vereceği bazı olumsuz duygular ve tepkiler bu süreci kötü yönde etkileyebilir. Annenin doğumdan sonraki zamanda yaşadığı mutluluğu, huzuru ve kendine güveni, bebeğin gereksinimlerine doğru bir şekilde ve uygun zamanda yanıt vermesine de katkı sağlamaktadır.
Emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Bebek ile anne arasında ilk zamanlarda yaşanan ağlamalar, memeyi istememe, yeterli beslenme için ilgiyi devam ettirememe gibi durumlar her anne – bebek ilişkisinde olabileceği için normal sayılır. Annenin kendi bebeğini keşfetmesi ve kendine olan güvenini sağlaması bir dönemdir. Emzirme işlemi bebeğin doğumundan sonra geçen altı aylık süre esnasında duygusal bağlanmanın da bir parçası olarak kabul edilmektedir. Altı aylık süreçten sonra başlanan ek gıdaların bebeğe yedirilmesi de bebeğin memeye karşı olan ilgisini de azaltmaya başlayabilir. Bu ilgi azalması annelerde genellikle panik ve endişeye neden olmaktadır fakat bebeğin yeni gıdaları tanıması ve farklı lezzetleri tatmasıyla meydana gelen bu durum son derece normal karşılanmalıdır. Emzirme işleminin bitirilmesi, bebeğin psikolojisi ve bazı çeşitli kriterlerle birlikte annenin de hazır olması gereken bir durumdur.
Emme işleminin bebeğin psikolojik gelişiminin dışında fiziksel gelişimine de katkısı oldukça fazladır. Bebeği memeden kesme kararı bir anda değil zamanla gerçekleştirilmelidir. Genellikle bu konuda annelerin sık yaptığı hata, annenin bir hafta gibi süreyle bebekten ayrı kalıp memeyi unutmasını sağlamaya çalışmasıdır. Bebekte bu durum karşısında, güvendiği ve kendisinin karnını doyurduğu annesiyle beraber aynı esnada huzur verici varlığının da kaybolmasıyla birlikte gittikçe kaygı durumu ortaya çıkacaktır. Her şey zincirleme olduğundan dolayı da buna bağlı olarak bebekte uyku problemleri ve annenin varlığını her zaman yanında isteme gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Emzirme Döneminde Nelere İhtiyaç Duyulur?
Emzirme döneminde ihtiyaç duyulan vitaminlerin karşılanması için düzenli ve dengeli beslenilmeli, vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır. Vitamin tabletleri tek başına insan vücudunun tüm vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzaktır, dengeli ve yeterli bir beslenme programına ek olarak alınabilirler. Ek vitamin – mineral tabletleri doktora danışılmadan alınmamalıdır.
Emzirme döneminde süt oluşumu sırasında sıvıya ihtiyaç artmaktadır. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 10 – 12 bardak (2,5 – 3 lt) su içilmelidir. Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren hazır besinler mümkün olduğu kadar az tüketilmemelidir. Çay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları içilmelidir. Fazla tüketilen çay, kahve ve gazlı içeceklerden bebeğin sütüne geçen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler, yemeklerle beraber içildiğinde demir emilimini azaltmaktadır. Ayrıca iyotlu tuz kullanılması son derece önemlidir.
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine %100 veya taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata, aşırıya kaçmadan bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir. Yenilen kurubaklagiller, lahana, turp gibi besinler bazı bebeklerde gaz sıkıntısı yapabilir. Eğer bebekte böyle bir durum gözlemlenirse bu besinlerden uzak durulmalıdır. Ancak herhangi bir sıkıntı yaşanmıyorsa haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir.
Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler
Emzirme döneminde tüketilen yağ miktarı kadar çeşidi de önemlidir. Anne doymuş (margarin, tereyağı gibi katı) yağlardan kaçınmalı, doymamış (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırözü, soya, ayçiçek gibi sıvı) yağları tercih etmelidir. Ayrıca çok fazla yağ içeren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tüketmemeli, yemekler ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
Emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Yeterli kalsiyum alamayan annelerde kemiklerde yumuşama şeklinde beliren osteomalasi sık görülür. Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda ve düzenli olarak tüketilmelidir. Bu dönem de kalsiyumdan zenginleştirilmiş süt ve ürünleri de tüketilebilir. Hatta doymuş (kötü) yağ alımını azaltmak adına süt ve türevlerinin yarım yağlı hatta yağsız (light) alternatiflerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde sık karşılaşılan bir sorun da demir eksikliğidir. Emzirme döneminde vücudun demire olan ihtiyacı artar. Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Buna bağlı olarak bu dönemde anneler demir içeren besinleri düzenli tüketmelidirler. Et ve et ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler, demir içeriği yüksek besinlerdir, günlük beslenmede düzenli tüketilmesinde yarar vardır. Ayrıca demirin emilimini azaltan çay, kahve ve gazlı içecekler yemeklerle birlikte içilmemeli, demirin emiliminin artırılması için ise C vitamini içeriği zengin besinler portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber gibi besinlerle beraber tüketilmelidir.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla