Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.01.2014, 15:23   #1 (permalink)
Wine
neden senin olduğun yerde değilim?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Uluslararası ilişkiler ders notları - Siyaset bilimi

Uluslararası ilişkiler ders notları - Siyaset bilimi



SİYASET BİLİMİ

Siyaset kavramı, Arapça “sase” fiilinden türetilmiş; seyislik, at idare etmek, ülke yönetimi gibi anlamlara gelir.

İngilizce karşılığı, Yunanca “politica” sözcüğüne dayanan “politics” (siyaset) dir.Policy (siyasa),bir kurum veya kişinin belirli bir konudaki anlayışına, yaklaşımına ve icraatına denilir.

Siyaset, toplum için bağlayıcı kararların alındığı ve yürütüldüğü süreçtir.

Mal, hizmet ve değerlerin otoriteye ilişkin olarak dağıtımıdır.

Devlet, ülke ve insanların yönetimidir.

Sistem olarak siyaset, inançlar, bireyler, yapılar ve siyasalardan meydana gelir.

Devletle ve Toplumla ilgili şeyler;

1.Yapılacak işleri belirlemek (kamu politikaları oluşturmak):Siyasetin görevidir.

2.Kamu politikalarını uygulamak, yürütmek, yasaları tatbik etmek, kamu hizmetlerini yürütmek:Kamu yönetiminin görevidir



Uluslararası politika: uluslarası siyaset bilimide denilebilir. bir devletin sınırlarının ötesinde işler nasıl yürür, kim kimi nasıl etkiler, bu ilişkilerde, idealist öğeler (insanlığın refahını ve barışını sağlamak ve savaşlara son vermek...gibi hedefler) ve realist öğelerden (ulusal çıkarı ön planda tutmak, bunun için gerekirse savaşmak, güç dengesini gözetmek...gibi hedefler) hangileri baskındır, insan doğası nasılsa devletlerin doğası da öyle midir, diyelim ki insan doğası özünde iyiyse devletler arasındaki ilişkiler de iyi bir zeminde mi yürür, uluslararası örgütlerin dünya politikasında etkileri ne kadardır, bu uluslarası olarak nitelediğimiz alan bir arena mıdır yoksa barışçıl işlerin yapılabileceği bir platform mudur, dahası, uluslararası alan diye bir şey mevcut mudur, bir yöneticinin neleri gözetmesi gerekir, uluslararası alanda gerçek aktör kimdir (devlet diyenler var, bireylerdir diyen var, uluslararası örgütlerdir diyen var, supranasyonal oluşumlardır diyenler var.)...gibi sorulara farklı şekillerde yaklaşımların mevcut olduğu disiplin.

Düşünsel bazda realistler ve idealistler hakimdir bu disiplinde. son zamanlarda globalist yaklaşım diye bir akım da ortaya çıkmıştır. bunlar uluslararası alanda bir çeşitliliğin olduğunu değişik zamanlarda değişik eğilimlerin hakim olduğunu belirtirler. aslen çok farklı şeyler söyleyen kişilerin toplandığı bir akımdır globalism. mesela, feminist paradigma, çevreci yaklaşım, eleştirelyaklaşımla uluslararası ilişkileri okuyan uluslararası siyaset bilimciler vardır. ancak, hakim olan realistler bütün bu yaklaşımları globalistler diye kategorize etmeyi uygun görmüşlerdir.

__________________
Wine isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla