Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.01.2014, 23:00   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuğun internet bağımlısı olmaması için neler yapmalı

Çocuğun internet bağımlısı olmaması için neler yapmalı


Çocuklarda internet bağımlılığı

Amacına uygun kullanıldığında çocuğun eğitimine ve gelişimine yardımcı olan internet aşırı derecede kullanıldığında sosyal ilişkilerden çabuk sıkılma kendini ifade edememe ve agresiflik gibi olumsuz davranışlara yol açabilir.

Uzman Psikolog Emin Dönmez sıklıkla internette vakit geçiren çocukların kendilerini sağlıklı şekilde ifade edemediklerinin sosyal ortamlarda çabuk sıkıldıklarının ve agresif davranışlarda bulunduklarının gözlendiğini vurgulayarak bazı anne-babaların sokağa çıkmasını istemedikleri çocuklarını sosyal ilişkiden mahrum bırakarak bilgisayara ve yalnızlığa ittiğini belirtti.

Çocuğa internet kullanımı ile ilgili bilgi verilmediyse çocuğun interneti kötüye kullanma olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Dönmez öncelikle çocuklarla internetin hangi amaçlarla kullanılacağı hakkında konuşulması o bilincin verilmesi bu konuda anne ve babaların çocuklarına iyi birer model olması gerektiğini söyledi.

Dönmez çocuklarının internet kullanımını kontrol edemeyeceğini düşünen ailelere ise şu önerilerde bulundu: “Bu konuyu kontrol edemeyeceğini düşünen aileler çocuklarıyla bazı anlaşmalar yapmalıdır. Örneğin haftanın veya günün belirli saatlerinde bilgisayarın kullanıma açık veya kapalı olması gerekir. Öncelikli olanın dersleri ve okulu olduğu vurgulanmalı ve gereken destek verilmelidir. Mümkün olduğu kadar bilgisayar ortak kullanım alanında bulunmalıdır. Bilgisayar zorunlu durumlar harici çocuğun odasında olmamalıdır. Sakıncalı sitelere neden girmemesi gerektiği hakkında çocuklara gerçekçi bilgilendirmeler yapılmalıdır. Korkutmak için veya geçiştirmek için yanlış bilgiler vermek sakıncalıdır.”

İNTERNET BAĞIMLILIĞININ SONUÇLARI
Uzm. Psikolog Emin Dönmez internet bağımlılığı hakkında şu bilgileri verdi:

• “Öncelikle gerçek dünyadan uzaklaşan kişi sanal âlemin cazibesine kapılarak gerçek olmayan ilişkiler içine girmeye başlar. Bu sanal âlemde geçirilen süre uzadıkça bireyin sosyal ilişkilerinde gerilemeler başlayabilir. En önemlisi sıklıkla internet kullanan çocukların kendilerini sağlıklı bir şekilde ifade edemedikleri ve sosyal ortamlarda çabuk sıkıldıkları agresif davranışlarda bulundukları gözlenmektedir. Özellikle bilgisayar oyunları çocukları bağımlı hale getirmektedir.

• İnternet ortamından yoksun kaldığı durumlarda bir eksiklik duygusu sinirlilik hali ve saldırgan davranışlar ortaya çıkabilir.

• Zaman içerisinde insanlarla yüz yüze ilişkide bulunmak istemeyebilir bu da sosyalleşmesinin azalmasına neden olur.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla