Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.01.2014, 21:51   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yank Grip ilacı kalp hastasına risk

Grip ilacı kalp hastasına risk




Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon kalp hastası olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kalp damar hastalarını uyararak grip ilaçlarını kullanmamalarını tavsiye ediyorlar.

GRİP İLAÇLARININ ÖZELLİKLERİ
İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Gören, halk arasında grip ilacı olarak isimlendirilen ilaçların yaygın olarak kullanıldığına işaret ederek, bunun sakıncalarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Gören, “Gribin belirtilerine yönelik olarak kullanılan bu ilaçların üç özelliği var. Parasetomol dediğimiz ağrı kesici ile birlikte alerjiye karşı kullanılan anti alerjik etken madde ile burun tıkanıklığı gidermek için kullanılan fenilefrin adı verilen maddeler içeriyorlar” dedi.



GRİP İLAÇLARI KALBİ NASIL ETKİLİYOR?
Grip ilaçları kalp damar hastalarını sağlıklı insanlarla kıyaslandığında çok farklı etkiliyor. Bu ilaçların kalpte ritm bozukluğuna neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Taner Gören, “Bu ilaçlara bağlı olarak hastaların tansiyonu yükselir. Kalp krizi riski artar. Biz en emniyetli ağrı kesici olan parasetomol dışında grip döneminde ilaç önermiyoruz. Ama bu ilaçları da kalp hastalarının hekimlerine danışmadan kullanmaması gerekiyor” diye konuştu.

KALP HASTALARI ANTİROMATİZMAL İLAÇ DA KULLANMAMALI
Türkiye'de hekime danışmadan ilaç kullanma alışkanlığının yaygın olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Taner Gören, şöyle konuştu:

“Özellikle en basit ağrılarda bile anti romatizmal ilaçların kullanımı da sağlık açısından riskli. Bu ilaçlar amacı dışında kullanılmamalı. Antiromatizmal ilaçlar ağrı ve iltihaba karşı kullanılıyor. Önemli travmalarda kullanılıyor. Ama halk arasında baş ağrısında ya da bir yere çarpmaya bağlı olarak oluşan küçük travmalarda da yaygın kullanımı var. Oysa bu ilaçlar vücutta su ve tuz tutulmasına neden oluyorlar. Hatta antiromatizmal ilaçların fazla kullanımı hastalarda böbrek yetmezliğine yol açabilir. Hasta diyalize girmek zorunda kalabilir. Bu bizim hiç istemediğimiz bir durum. Kalbin zorlanmasına neden oluyor. Tabii kalp hastalarının birçoğunun kan sulandırıcı ilaçlar kullandığını da unutmamak lazım. Antiromatizmal ilaçlar bu ilaçlarla da etkileşime giriyor. Hastalarda mide kanaması meydana gelebilir. Ağrı kesici olarak sadece parasetomol öneriyoruz. Ama bu ilaçların doktora danışılarak ve günlük en fazla 3 adet kullanılması doğru olur.”

Kaynak: Al Jazeera Türk

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla