Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.01.2014, 01:10   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bitki Köklerindeki Basınç Sistemi

Bitki Köklerindeki Basınç Sistemi

Bitki, topraktan ancak ihtiyacı olduğu zamanlarda su almaktadır. Bunu belirleyen en önemli faktör, bitkinin köklerinin içinde bulunan suyun meydana getirdiği basınç miktarıdır.

Bitkiler, köklerindeki hücrelerin iç basınçları dış basınçlarından az oldugunda dışarıdan su alırlar. Başka bir deyişle bitki, topraktan ancak ihtiyacı olduğu zamanlarda su almaktadır. Bunu belirleyen en önemli faktör, bitkinin köklerinin içinde bulunan suyun meydana getirdiği basınç miktarıdır. Bu basıncın dışarıdaki basınç miktarı ile dengelenmesi gereklidir. Bitki bunu saglayabilmek için, içerideki basınç miktarı azaldığında kökler vasıtası ile dişarıdan su alma ihtiyacı duyar. Bunun tam tersi olduğunda ise, yani bitkideki iç basınç dışarıdakine oranla daha yüksek olduğunda, bitki bu dengeyi saglayabilmek için bünyesindeki suyu yapraklarından dışarı bırakır.

Eger suyun topraktaki yoğunluğu normalde oldugundan biraz daha yüksek olsaydı, dış basınç çok yüksek olacağından bitki sürekli su alacak ve bir süre sonra bitki bundan zarar görecekti. Bunun tam tersine suyun topraktaki yoğunluğu daha düşük olsaydı, bitki hücresi dış basınç çok düşük olacağından dışarıdan hiçbir zaman su alamayacaktı. Hatta basıncı dengelemek için bünyesindeki suyu dışarı salacak yani her iki durumda da kuruyarak ölecekti.

Görüldügü gibi Allah bitki köklerini ne eksik ne de fazla, sadece o anki sartlarda ihtiyaç duyulan miktarda basınç ayarlaması yapabilecek bir denge-kontrol mekanizması ile yaratmıştır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla