Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.01.2014, 14:17   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yank Horlamak her zaman masum değil

Horlamak her zaman masum değil




Horlamanın, her zaman masum olmadığını aktaran uzmanlar, bazen yaşamı bile tehdit edebilen 'uyku apnesi' denilen tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabileceği ve dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Tıkayıcı uyku apne sendromu ile ilgili açıklama yapan Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, 'Apne, Yunanca'da 'nefessizlik' anlamına gelir. Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu uyku sırasında tekrar eden nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır. Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Apneler, gece boyunca onlarca defa tekrarlayabilir. Bu şekilde her gece onlarca defa hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku evrelerine geçemezler. Ertesi sabah yorgun uyanırlar. Şiddetli horlama uyku apne sendromunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Horlama, bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi, apnelerin varlığını gösterir.' dedi.
Dr. Muammer Karagöz, uyku apneli kişilerin yaşadıklarını şöyle sıraladı: "Sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı, gündüz aşırı uyku hali, kilo alma, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay sinirlenme, iş veriminde azalma, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık görülebilir." Uyku apnesinin neden olduğu sorunları da aktaran Dr. Muammer Karagöz, bunlardan birisinin uykuda ani ölüm olduğunu dile getirdi. Diğer sebepleri beyin, damar tıkanıklıkları ve inme, uykuda kalp krizi ve kalp damar hastalıkları, kalp yetersizliği, hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalpten akciğere giden damarın hipertansiyonu (pulmoner hipertansiyon), Diabetes Mellitus (şeker hastalığı)"
Dr. Muammer Karagöz, hastalığın nasıl tanımlandığı konusunda da şu bilgileri verdi: 'Uykuda solunum bozukluklarının tanısı polisomnografi adı verilen bir uyku seti ile konur. Polisomnografi ile uyku evreleri, uyku sırasında kaç kez nefes durması olduğu ve uykunun nasıl etkilendiği, yine uykuyu bölen diğer durumlar (periyodik bacak hareketi sendromu gibi) tespit edilir. Bir gecelik uyku kaydının ardından konuyla ilgili doktorlar, testi yorumlar, eğer apne varsa şiddetine göre en uygun tedaviyi belirtir. Tıkayıcı uyku apne sendromunun tedavisi, hastanın yaşam stili ve hastalığın ağırlığı göz önüne alınarak belirlenir. Tedavi, tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanır. Hastaya apne esnasında devreye giren ve hava pompalayan CPAP cihazı önerilmektedir. Fakat hastalar bu cihaza büyük oranda uyum sağlayamamaktadırlar.'
Kaynak: CİHAN

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla