Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.02.2014, 21:03   #51 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pskilojide Kavramlar

Etnosantrizm


Etnosantrizm bir kişinin diğerlerini kendi etnik grubunu veya kültürünü merkeze alarak değerlendirme tutumu şeklinde tanımlanabilir. Pek çok önyargı ve stereotipin kaynağını oluşturan bu değerlendirme genellikle diğerlerinin olumsuz bir tarzda nitelendirilmesiyle sonuçlanmaktadır.


Etnosantrik kişi başka gruptan olanları kendi grubunun kültürel kabullerinden ve değerlerinden hareketle dolayısıyla tarafgir bir şekilde yargılar. Bunun altında kendi doğrularının herkes için geçerli olduğu fikri vardır ve bununla tutarlı olarak bu doğrulara sahip olmayanların ya da uymayanların geri veya aşağı olduğu oldukları sonucuna varır. Nitekim Adorno'nun otoriter kişiliği belirlemek için geliştirdiği F-ölçeğinin ana boyutlarından biri etnosantrizm boyutudur.

Etnosantrik tutum kişilerin günlük yaşam etkinliklerinde ve davranışlarında görülebildiği gibi diğer toplumları inceleyen bilim adamlarının ya da araştırmacıların (sosyal antropologlar karşılaştırmalı kültür araştırmacıları vb.) yaklaşımlarında da söz konusu olabilir.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla