Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.02.2014, 21:37   #135 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pskilojide Kavramlar

Rol


Etimolojik kökeninde tiyatro oyuncularının sözlerinin yazıldığı parşömen veya küçük ruloya gönderen rol (role) terimi günlük dilde işlev (annenin çocuklarının eğitimindeki işlevi) yer (bir kişinin belirli bir işte önemli bir role sahip olması) maske (samimi bulunmayan birinin rol yaptığının söylenmesi) anlamlarında kullanılabilmektedir.

Sosyal psikoloji vokabülerinde rol terimi bir kişiden (sosyal statüsüyle ilişkili olarak) beklenen davranışlar bütününü ifade etmektedir. Bu beklentiler genellikle bireyin içinde bulunduğu ortama veya yer aldığı statüye (bireyin toplumda bir grupta ya da örgüt içinde işgal ettiği konum ya da sahip olduğu mertebe) göre türlülük göstermektedir. Çalışma yaşamında roller büyük ölçüde bireyin yapmak zorunda olduğu iş ya da görevlere tekabül etmektedir.

Literatürde çeşitli rol ayrımlarına rastlanmaktadır: Bireysel ve kolektif roller cinsiyet yaş ve sosyal sınıf rolleri psikosomatik psikodramatik ve sosyal roller vb.

Rol Beklentisi


Rol beklentisi (role expeclation) rollerin rolü taşıyan kişilerin davranışlarım etkilemesiyle ilgilidir. Sosyal rollerin belirli bir davranışlar yelpazesiyle tanımlanması nedeniylebelirli bir rol yüklendiğini veya belirli bir rolde gördüğümüz kişilerden bir takım davranışlar beklenmektedir ve pratikte de kişiler rollerine uygun davranışlar göstermektedir. Bu açıdan rol beklentisi sosyal olarak tanımlanmış bir role ilişkin olarak insanların beklentilerini ifade etmektedir.



Rol Çatışması


Rol çatışması (role conflict) bireyin birisine uyduğunda diğerine uyması imkânsız ya da çok zor olan iki veya daha çok sayıda gereklilik (görev rol iş vb.) karşısındaki durumunu ifade etmektedir.



Rol Oyunu


Rol oyunu (role-playing) analiz teşhis veya formasyon amacıyla bir veya daha fazla kişinin laboratuvar koşullarında gerçek bir yaşantı durumunu canlandırmak üzere kendiliğindenlikle (spontan olarak) simülasyon yapmalarıdır. Özellikle Moreno'nun teorik yaklaşımında ve pratik uygulamalarında önemli bir yer tutan rol oyunu kişinin gerçek yaşantılarında kendini daha iyi algılaması ve kendini düzeltmesi bakımından etkili bir süreç olarak görünmektedir.

Moreno rol oyununun özel bir hali olan rol değişiminden söz etmektedir. Rol değişimi iki kişinin birbirini daha iyi anlayabilmesi için önerilmiş bir psikodrama tekniğidir. Psikodramada canlandırılan bir karşılıklı konuşma sahnesinde katılımcılara kendi rollerini oynamaları istendiği gibi diğerinin rolünü oynamaları da istenebilir bu ardışık rol oyununda bir rolden diğerine geçen oyuncuların bu sayede birbirini daha iyi kavramaları beklenmektedir.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla