Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.02.2014, 18:21   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yenidoğan Sarılığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yenidoğan Sarılığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri



Doğumdan sonraki ilk 28 günlük sürece ”Yenidoğan” adı verilir. Zamanında olan doğumların %60′ında , erken doğumun %80′inde Yenidoğan sarılığı görülebilir. Fakat bu sarılık tipinde telaşlanacak bir durum yoktur ve iki haftalık bir süreçte , düzenli besleme ile kendiliğinden geçer.
Yenidoğan sarılığında , erken teşhis ve düzenlitakip oldukça önemlidir. Çünkü , Sarılık çoğu bebekte kendiliğinden geçse de gözardı edilirse beyinde hasara yol açabilir.
Görülen bir diğer sarılık tipi ise Fizyolojik sarılıktır. Fizyolojik sarılık , genellikle doğumdan iki gün sonra başlar. Takip eden iki günde en yüksek seviyesine ulaşır ve sonraki günlerde de azalmaya başlar.
Sarılığa sebep olan başlıca sebepler şunlardır ;
En çok rastlanan sebep , kan grubu uyuşmazlığına dayanan sarılıktır.
Diğerleri , Bebeğinin anne sütünü yeterince alamaması ve mamayı da tüketememesi ,
Bebeğin doğum esnasında zorlanması , kafa derisinde kan birikmesine sebep olduğundan bu durum sarılığa sebebiyet verebilir.
Annenin diabet hastası olması da bebeğin sarılık olabileceği riskini artırır..
Tüm bunların kesinleşmesi için mutlaka bebeğinize test yaptırmalısınız.
Bebeğinizin sarılık olduğunu nasıl anlayabilirsiniz ?
Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da florasan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Bebeğinizin sarılık olduğunu farkeder farketmez, beklemeden bilirubin seviyesinin tespiti için bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir. Doktor yapacağı muayene ile kandaki bilirubin(cilde sarı rengi veren madde) seviyesine bakıp bakmayacağına karar vererek takipler konusunda sizi yönlendirecektir.
Tedavi Yöntemleri :
Anne sütü sarılığı mevcutsa ; bebeğin anne sütü ile beslenmesi 24 ile 72 saat arasında bir süre için kesilir ve bebek hazır mama ile beslenir. Sarılığın hızlı bir şekilde azaldığı gözlendikten sonra bebeğe anne sütü tekrar verilmeye başlanır. Anne sütü tekrar verilmeye başlandığında sarılığın tekrar artmaması beklenir.
Işık tedavisi yöntemi son yıllarda sık uygulanan bir yöntemdir. Tedavi sırasında, bebek üzerinde sadece alt değiştirme bezi kalacak şekilde soyulur ve gözlere koruma amaçlı bir maske takılır. Bu şekilde ışığın altına yatırılır. Işık tedavisi esnasında çok sıvı kaybı olacağından bebeğin en az iki saatte bir ya annesi tarafından emzirilmesi sağlanır ya da yine aynı sıklıkta bebeğe mama verilir.


Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla