Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.04.2014, 22:24   #1 (permalink)
Sezqin-X-
Dahiliğin mutlak bir sınırı vardır, aptallığın asla.

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuklardaki büyüme geriliğine dikkat

Çocuklardaki büyüme geriliğine dikkat

Sağlığın temelleri hayatın ilk yıllarında atılıyor. Ebeveynlerin çocukları için gerekli olan düzenli kontrol ve muayeneleri dikkatle takip etmesi büyük önem taşıyor.
Yeni Doğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların büyüme ve gelişmelerini izleyerek, oluşabilecek aksaklıkları fark etmenin, önemine dikkat çekiyor. Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı “Çocuk sağlığında, hastalık tedavisinin yanı sıra önleyici tıp ilkeleri doğrultusunda, muayenelerde boy, kilo, baş çevresi, vücut kitle indeksi, kan basıncı ölçümü yapmak çok önemlidir. Düzenli kontrol ile hastalıkların erken tanı ve tedavisini kolaylaştırmış oluruz” diyor.
Obezite çocukları da vuruyor

Anne sütüyle başlayan ve ek gıdaların eklenmesiyle devam eden beslenme hikayesinin çocuktaki en somut bulgusu boy, kilodaki artıştır. Düzenli aralıklarla değerlendirmeyle büyüme hızındaki aşırı artış ya da yavaşlamanın fark edilmesi çok değerlidir. Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyanın her yerinde obezite geçtiğimiz 20 yılda iki katına çıktı. Yarım milyar kişi obez kabul ediliyor; çocuklarda ve ergenlik döneminde de yüzde 20’ye varan bir oran var. Obezite, yani aşırı derecede şişmanlık, fiziksel ve ruhsal dengelerin bozulmasına neden oluyor. Çocuklarda ileriye dönük, şeker hastalığı, kemik ve eklem problemleri, uyku apnesi, ve kalp-damar hastalığı riskiyle gidebiliyor. 2 yaşın üstündeki çocuklarda düzenli olarak kan basıncının ölçülmesi de kalp-damar sisteminin değerlendirilmesine katkıda bulunuyor.
Büyüme takibi çok önemli

Yetersiz beslenme, kronik metabolik bir hastalık, hormon eksikliği ya da kanser gibi hastalıkların erken tanısı için çocuklarda büyümenin takibi önem taşıyor. Özellikle ek gıdalara geçiş sonrasında 2-3 ay aralarla kilo ve boy takibi yapılmalı ve gelişim eğrilerine göre değerlendirilmelidir. Gelişmenin ana bir diğer parçası da ruhsal ve zihinsel gelişmedir. Rutin muayenelerle yapılan sorgulamalar ve gözlemler, çocukların ayına uygun motor ve duyusal gelişmelerini ortaya koyar. Günümüzde tanısı çok daha fazla koyulan otizm ve türevi gelişme bozuklukları ancak detaylı sorgulamalarla erken dönemde tanınabilir. Erken ve detaylı değerlendirmeler, spastik paralizi ve kas hastalıkları gibi kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıkları, otizm, konuşma zorlukları, sosyal uyum bozuklukları vb. zihinsel-ruhsal bozuklukların erken tanısını sağlar.

__________________
Sezqin-X- isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla