Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.04.2014, 00:18   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fizik Tedavi Nedir?

Fizik Tedavi Nedir?

Fizikoterapi ve ya bilinen ismi ile fizik tedavi hakkında bilgi ve fizik tedavi çeşitleri hakkında da kısa bilgiler.

Fiziksel araçlarla yapılan bir tedavi şeklidir. Bazı ağrılarda, çeşitli felç vakalarında bu tedavi usulüne başvurulur. Fiziksel araçlar deyiminden, su, ısı, hava, güneş gibi doğa kuvvetleri ve ya bunlara benzetilerek elde edilen araçlar anlaşılır.

Her tedavide olduğu gibi, fizik tedavide de seçilecek aracın cinsi, hastaya ne gibi etki yapacağı, kullanılış şekli ve süresi uzman hekim tarafından karar verilir ve uzman hekim gözetiminde uygulanır. Aksi takdirde, yapılacak tedavi kötü sonuçlara yol açabilir.

Fizikoterapi usulleri eski zamanlardan beri bilinmekle beraber, bunların bilimsel temellere oturtulması ancak daha sonraki denemeler ve buluşlarla mümkün olmuştur.

Fizik Tedavi Çeşitleri

Isı : Dolaşımı kuvvetlendirmesi, ağrıları dindirmesi bakımından, ısı, fizikoterapinin en çok başvurulan yollarından biridir. Tedavide gereken ısı, kızılötesi (enfraruj) ışınlar, kısa dalga (diyatermi), sıcak ıslak kompres, sıcak suya daldırılma, erimiş parafin sürülmesi gibi yollarla elde edilir.

Su : Fizikoterapi araçlarının en önemlisidir.
Banyolar
1) soğuk,
2) ılık,
3) sıcak
olmak üzere 3 çeşittir. Banyo yapılacak suyun sıcaklığı 25° den aşağıysa “soğuk”, 30°-35° arasıysa “ılık”, 35°-40° ise “sıcak” denir. Banyo tedavisinde kaplıca sularının önemi büyüktür. Bazı banyo tedavilerinde suyun içinden ayrıca elektrik akımı geçirilir, buna “su-elektrik (hidroelektrik) banyo” denir.

Masaj : Dolaşımı kuvvetlendirmek, bazı ağrıları dindirmek, kas spazmını gidermek için yapılır. Masaj bu tekniği bilen bir kimse tarafından ya elle ve ya başka araçlarla yapılır. Bazı önemli masaj çeşitleri sıvazlama, yoğurma, friksiyon ve el ayası vuruşudur.

Hareket Tedavisi : Fizik tedavide çok kullanılan çeşitlerden biridir. Başlıca maksadı bir mafsalın ya hareket kabiliyetini artırmak ya başka oynaklarla orantılı bir şekilde harekete alıştırmak ya da basınç kuvvetini fazlalaştırmaktır. Hareket tedavisi “aktif” ve ya “pasif” olmak üzere iki çeşittir. Birinci şekilde hasta tek başına çalışır, ikinci şekilde ise tedavi eden kimsenin ona yardım etmesi gerekir. Hareket tedavisinde birçok yardımcı aletler kullanılır.

Elektrik Tedavisi : Kas erimeleri, nevrit, bazı felç vakaları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Bu tedavide, vücudun hasta olan tarafından, çok hafif bir elektrik akımı verilir. Bu akım hem kasları, hem de bu kaslara hareket veren sinirleri uyarır. Elektrik tedavisinde çeşitli akımlar kullanılır.

Işın Tedavisi : Fizikoterapide kimyasal etkisi olan ultraviyole ışınlarından da faydalanılır. Ultraviyole tedavisinin en iyi yolu güneş banyosudur. Güneş banyosunun en uygun vakti öğleden az önce veya az sonraki saatlerdir. Güneş banyosunun ne şekilde yapılacağını, buna ne kadar devam edileceğini ancak uzman bir hekim karar verip size söyleyebilir kulaktan dolma bilgiler ile hareket edilmesi facialara yol açabilir. Ultraviyole ışını özel lambalardan da elde edilir. Bu ışınlar canlı hücrelerin faaliyetini artırır, mikropları öldürür. Röntgen ve radyum ışınları da kanser hücrelerinin çoğalmasını önler veya yavaşlatır. Bu bakımdan, bu gibi hastalıklarda ışın tedavisine başvurulur.

Bazı ortopedik tedavilerde de fizyoterapiden faydalanılır.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla